|

Fietsen in NY

Duurt het nog even voor je op vakantie gaat, maar heb je nog wel een city-trip in het vooruitzicht als tussendoortje? Ga die stad dan voor de broodnodige verandering eens als rasechte Nederlander verkennen met de fiets! Als je het goed aan pakt is het goedkoop, ontdek je makkelijker nieuwe plekjes, ontzie je je voetjes en bespaar je ook nog eens het milieu! Hier alvast wat tips voor je!

vakantie-met-astma-airmagazineIn Parijs staan sinds een paar jaar 20.000 Vélib fietsen over de hele stad verspreid, klaar voor gebruik. Super hippe rides, met voor de grote shoppers onder ons zelfs een mandje. En als toerist mogen wij deze vélos libres ook voor heel weinig even lenen. Neem een abonnement voor een dag van 1 euro of voor een week van 5 euro en betaal per tijdseenheid. Als je hem alleen gebruikt om van A naar B te gaan en zorgt dat ie binnen een half uur steeds weer in een van de 1451 stallingen staat, is het verdere gebruik gratis en voor niks!

fietsvakantie-kopenhagen-astmaIn Kopenhagen, een stad waar voor Nederlandse begrippen ook best veel gefietst wordt, bestaat al sinds 1995 het Bycyklen-project (http://www.bycyklen.dk/english/thecitybikeandcopenhagen.aspx). Door de hele binnenstad kan je gratis een fiets lenen. Je hebt zelfs geen abonnement nodig. Het werkt met het winkelwagen-systeem wat wij van de supermarkt kennen. Stop een muntstuk van 20 Kronen erin en de fiets komt los van de stalling. Het enige wat jij moet doen is hem weer in zo’n gelijke stalling achter laten. De fietsen zijn te gebruiken in de zomermaanden, mogen het centrum niet verlaten en hebben geen verlichting.

fietsvakantie-astmaIn Berlijn maak je het jezelf makkelijk door je even te registreren bij Call a Bike (http://www.callabike-interaktiv.de/). Om hier (of een van de andere grote steden in Duitsland) een fiets te lenen, heb je wel een creditcard en een mobieltje nodig. De gebruikte tijd wordt nl per minuut verrekend, met een maximum van 9 euro per dag. De opvallende fietsen staan niet op vaste plekken, maar kunnen op elk willekeurig groot kruispunt worden gevonden en/of achter gelaten. Een groen knipperend lichtje geeft aan dat de fiets beschikbaar is. Met een code die je telefonisch doorkrijgt, haal je de fiets van het slot. En tussendoor even een kopje koffie drinken zonder je fiets kwijt te zijn is geen probleem. Je kunt hem namelijk ook even tijdelijk op slot zetten.

fietsvakantie-vs-stadFietsen in New York klinkt als een uitdaging en alleen weggelegd voor de fietskoeriers. Maar zelfs in NY zijn fietspaden. Zo loopt er verbazingwekkend genoeg eentje over Broadway vanaf Central Park helemaal downtown. Voor $35,- huur je een citybike voor een hele dag inclusief een solide kettingslot, een Cycling Map waar alle fietspaden op aangegeven zijn en een helm. Huur je fiets bij Central Park Bike Rentals (http://www.centralparkbikerent.com/) en je krijgt er gratis routetips bij en je mag als Hollander, dus ervaren fietser, je helm bij hem achterlaten. Een mooie route is langs de Hudson downtown tot aan Battery Park, even de Brooklyn Bridge meepakken en dan via China Town, SoHo en Broadway weer naar boven.
tommygirls-fietsvakantie-tips

Dus heb je die citytrip al gepland staan? Laat dan dit keer het 3-dagen-kaartje voor de metro maar zitten en ga, zeker nu het Mei fietsmaand is in New York, fietsen!

Posted by on mei 11 2011. Filed under travel, Travel/Events. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021