|

Salvage Hunters in Noord-Frankrijk

Smul je van alle Salvage Hunters afleveringen? Hou je van Jugenstil servies in je vitrine, opgeprikte vlinders, oude Mariabeeldjes of ben je al maanden op zoek naar een ouderwetse letterbak of die ene stolp voor op je dressoir? Breng op zondag 7 oktober dan een bezoekje aan Amiens!

De perfecte stolp zoeken in Noord-Frankrijk

Twee keer per jaar reizen antiekliefhebbers af naar het Noorden van Frankrijk. Volgens mijn berekening is het ongeveer vijf uur rijden naar het Franse dorpje Amiens. Let wel, ik ben gezegend dat ik in Brabant woon en dus ‘ietsje’ dichterbij zal wonen dan iemand uit het Noorden van Nederland. Ben jij een antiekliefhebber, heb je een voorkeur voor oude spulletjes, kleurrijke kasten en staat jouw schuurtje vol met verf en schuurpapier om dat ene stoeltje op te knappen? Breng op zondag 7 oktober dan een bezoekje aan Amiens!

oude-mariabeelden-kopen

Amiens, stad van Jules Verne

De hoofdstad van Picardië staat o.a. bekend om de grootste gotische kathedraal van Frankrijk. Deze kathedraal draagt de naam de ‘Notre Dame’ en heeft gediend als voorbeeld bij de bouw van verschillende kerken. Een paar bekende? De Sint- Janskathedraal in ’s-Hertogenbosch, de Dom van Keulen of de Saint Patrick’s Cathedral in New York. Schrijver Jules Verne bracht een groot deel van zijn leven door in Amiens: hij stierf hier ook en werd in het Franse dorpje begraven. Kortom, Amiens is een pittoresk dorpje met diverse bezienswaardigheden. Maar de sfeer die ik bedoel? Die doe je op door te slenteren over de Rederie van Amiens.

Réderie brocante voor mooie vintage

In Picardië is men overigens niet vies van een bezoekje aan een rommelmarkt. Je kunt er iedere zondag (met uitzondering van de wintermaanden) wel een ‘redérie brocante’ bezoeken. Er wordt gesproken over meer dan 300 handelaren die met hun koopwaar alle rommelmarkten afreizen. Maar wat wil ‘brocante’ nu eigenlijk zeggen? Brocante is een stijl uit Grootmoeders tijd of ouder: maar niet antiek. De term ‘nieuw brocante’ komt tegenwoordig steeds vaker voor. We hebben het dan over artikelen die niet de leeftijd hebben, maar qua uiterlijk wel een brocante uitstraling hebben.  In principe zijn het spullen van geringe waarde, maar de nostalgische waarde weegt steeds zwaarder. In Picardië bestaan de brocante markten met name uit professionals. In Amiens komt de term ‘rederie’ of ‘los in de verkoop’ voor.

In Amiens zijn er twee grote markten of brocantes per jaar. Dit jaar was de eerste op 29 april, de tweede is over enkele weken op zondag 7 oktober. Voor mensen die er nog lekker een weekend tussenuit willen, doen! Boek een schattig B&B, sta vroeg op en geniet van de drukte.

Gigantische markt: 2000 handelaren

Zet de wekker vroeg en kijk om 5 uur ’s ochtends naar de bedrijvigheid bij de 2000 (!)  handelaren die beginnen met het opbouwen van de markt. Het doet haast denken aan de Koninginnedagmarkten in Nederland, maar deze gigantische markt ademt sfeer en je kijkt je ogen uit. Handelaren die vol passie een gesprek met je aangaan, vertellen over de geschiedenis en nieuwsgierig zijn waar jij vandaan komt. Een hele beleving en wie weet tik jij net dat ene leuke lampje op de kop? Snuffel vooral rond en neem de tijd. Laat je niet weerhouden door een drup regen: ‘brocante’ komt dan pas echt tot zijn recht.

http://www.grande-rederie-amiens.com/

Alle nieuwtjes, blogs, winacties en tips altijd als eerste in je mailbox? Schrijf je hier dan in voor onze Airmagazine nieuwsbrief.

Posted by on september 27 2012. Filed under Events, Hotspots, Travel/Events. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door

GezondheidGezondheid