|

Sinterklaas feiten en cijfers

Ondanks de krimpende economie blijft het sinterklaasfeest nog steeds het familiefeest. Maar wat weten we allemaal over sinterklaas? Leuke feiten en cijfers vind je hieronder met prachtige oude prenten.

Ruim een kwart van de Nederlandse bevolking geeft aan fairtrade chocoladeletters te zullen kopen.
Het oudste sinterklaas liedje wat we nog steeds met zijn allen zingen is:
Zie de maan schijnt door de bomen, van Jan Pieter Heije uit 1843.

Twee op de drie Nederlanders vieren dit jaar sinterklaas, en tachtig procent van hen doet dat met familie.
Het ouderwetse bordspel is dit jaar een gewild sinterklaascadeau. Traditionele spelletjes als Scrabble, Rummikub en Triviant zijn mateloos populair door apps.

De branchevereniging verwacht dat er dit jaar zo’n 500 miljoen euro wordt uitgegeven aan cadeaus. Dat is meer dan vorig jaar, toen 465 miljoen euro aan cadeautjes werd gespendeerd. In 2009 lag het bedrag nog op 450 miljoen.
Wat 5 december is in Nederland, is 6 januari in Italië: de kinderen zetten een bordje eten neer bij de schoorsteen en verwachten er geschenken voor terug. Alleen is het nu niet een bisschop die over de daken rijdt en door de schoorstenen afdaalt, maar een fee of heks: Befana. De kinderen krijgen lekkers en geschenken, alleen de stoute kinderen krijgen een zakje kolen of as.

Webwinkels profiteren sterker van de komst van Sinterklaas dan verkopers in de fysieke winkelstraten. Uit onderzoek blijkt dat de goedheiligman wekelijks 90 miljoen euro in het laatje van webwinkeliers strooit.
Naast Nederland en België worden er in nog veel meer landen sinterklaas gevierd. Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Polen, Hongarije, Oekraïne, Slovenië en Tsjechië zijn de voornaamste.

Waar mannen zeggen dat ze goedkopere cadeautjes kopen dan vorig jaar, is het vooral de partner die het moet ontgelden. In 60 procent van de gevallen is het de partner die een goedkoper cadeau krijgt. Andersom, wanneer vrouwen goedkopere cadeautjes kopen dan vorig jaar, is in ‘slechts’ 32 procent van de gevallen de partner het slachtoffer.

In Nederland verschijnt de sint in 1360 in de stadsrekeningen van Dordrecht. Daaruit blijkt dat de scholieren op Sint Nicolaasdag ‘oerlof’ hebben, dat wil zeggen vrij krijgen en bovendien geld van de stad ontvangen om zich daarmee te vermaken.
De chocoladekruidnoot dreigt de traditionele gewone kruidnoot deze Sinterklaas van de troon te stoten als meest verkochte strooigoed.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Schrijf je hier in voor de Airmagazine nieuwsbrief!

Posted by on november 24 2011. Filed under Events, Travel/Events. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door




Black Friday 2021Black Friday 2021