|

Exclusief interview met Jason Freeny

Airmagazine is dol op kunst, bijzondere vormgeving en lowbrow art. We zijn al jaren fan van Jason Freeny , bekend omdat hij Hello Kitty, My Little Pony en Nijntje hun eigen skelet en  ingewanden geeft. Schattig met een randje. Lees het exclusieve interview dat Airmagazine met deze bijzondere kunstenaar had.

Wie is Jason Freeny?

Ik heb er altijd van gedroomd om een artiest te zijn. Gedurende mijn gehele carrière, ging ik na mijn werk aan de slag om illustraties en beelden te maken. Toen ik begon met de anatomische poppetjes, ging het snel…
Hoe hij zijn toys maakt zie je in dit filmpje

Wat is je oudste herinnering m.b.t.  het maken van kunst?
Waarschijnlijk toen ik zo’n 10 jaar oud was; ik was gefascineerd door achtbanen en plakte grote stukken papier aan elkaar en tekende gigantische achtbanen, compleet met mensen die uit auto’s vlogen…

jason-freeny-interview-airmagazineWas kunst voor jou iets om te ontsnappen als kind?
Niet echt, maar dat was wel het geval toen ik studeerde. Ik sloot me weken op in mijn kamer om tekeningen en beelden te maken.

Wat vonden je ouders van je carrière keuzes, hebben ze je altijd gesteund?
Mijn moeder wilde altijd dat ik architect werd. Toen ik erachter kwam wat dat precies inhield, vond ik het niet interessant, te veel beperkingen en ook te elitair.

Kun je ons meer vertellen over je opleiding?
Ik heb gestudeerd bij Pratt in Brooklyn, New York. Ik studeerde Industrieel ontwerp en genoot van het proces van ontwerp ontwikkeling en het bouwen van gedetailleerde modellen en prototypes. Daarnaast was ik altijd bezig met het maken van mijn eigen kunst. Eigenlijk wilde ik gewoon kunstenaar worden…

airmagaizne-art-lowbrow-nederland-interviewHoe ziet een dag van jou eruit?
Opstaan, de kinderen klaarmaken voor school en vanaf kwart over 9 werken tot half 3 als de kinderen thuiskomen en dan weer werken tot aan het avondeten. Dan breng ik tijd door met mijn gezin totdat de kinderen gaan slapen om vervolgens tot diep in de avond te werken .

Waar werk je, thuis?
Ik werk thuis aan een bureau achter mijn computer.

Zou je iets willen veranderen aan de manier waarop je werkt?
Ik deel een werkruimte met mijn vrouw. We zouden allebei graag een eigen werkkamer willen hebben.

Voel je je soms een kluizenaar omdat je thuis werkt?
Ik vind het heerlijk om thuis te werken en alleen te zijn. Ik voel me soms wel een kluizenaar, maar dat stoort me totaal niet!

Kun je ons vertellen welke artiesten je bewondert?
Ribert Williams, Escher, George Petty, Dali…

dissected-toys-freeny-interview

Zijn er artiesten die je om advies vraagt?
Dat heb ik wel geprobeerd, maar ik krijg nooit antwoord (artiesten zijn ongelofelijk egocentrisch, ik doe zelf wel mijn best om al mijn mail te beantwoorden. Soms vraagt iemand mij om advies en ik krijg regelmatig vragen van studenten voor schoolprojecten.

Waar werk je nu aan?
Ik heb een aantal commerciële opdrachten aangenomen, dus ik werk nu voor die klanten. Op dit moment werk ik aan een Spy vs Spy personage voor MAD magazine.

jason-freeny-artHeb je ooit geëxposeerd in een galerie? We kunnen je tekeningen nu kopen in Amsterdam! Ik ben van plan een Hello Kitty te kopen.
Dat doe ik niet echt, behalve soms in groepsverband. Het kost erg veel geld om voor te bereiden en ik zou snel blut zijn als ik een solo show zou doen. De meeste mensen beseffen niet hoe duur het is: reizen, verschepen, printen. Het wordt al als een succes gezien als je een show break even kunt doen. Als het ooit nodig en mogelijk is, zal ik er over nadenken, maar nu is het financiële zelfmoord. Ik lever wel wholesale posters die in galerieën kunnen worden verkocht.

Wat zijn je verdere plannen?
Ik ben nu bezig met een aantal toys en hoop er nog meer uit te brengen dit jaar!

Alle nieuwtjes, blogs, winacties en tips altijd als eerste in je mailbox? Schrijf je hier dan in voor onze airmagazine nieuwsbrief.

Posted by on mei 27 2011. Filed under Art, Found. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

4 Comments for “Exclusief interview met Jason Freeny”

  1. Zoooo cool!

  2. Geweldige!
    bij zoiets denk ik maar 1 ding: Hebben!

  3. Dan moet je helaas diep in de buidel tasten :-( Sommige poppetjes gaan voor $1200 de deur uit

  4. maar dan heb je ook wat!

Leave a Reply

Vertel het door

GezondheidGezondheid