|

Femke Hiemstra;het interview

Wie is Femke Hiemstra?
Schildernerd uit Amsterdam. Rood haar, lang, hakken, hooikoorts. Wielrennen, ukulele, films, comics. Eekhoorns en axolotls maar bovenal mijn kat Noodles.

Kun je ons iets vertellen over hoe en wanneer je gestart bent met tekenen?
Het was eigenlijk vrij logisch dat ik een creatief vak zou kiezen op latere leeftijd omdat ik als kind al erg in de weer was met dingen bouwen en verzinnen en tekenen en schilderen. Na de Grafische School en de Kunstacademie ben ik gaan freelancen als illustrator en sinds 2006/2007 maak ik eigenlijk alleen nog maar vrij werk.

femnkehiemstra-kochxbos-Merry Karnowsky -LA

Wat is je oudste herinne- ring aan het creëren van art/tekenen?
Eh, geen. Tekenen en schilderen is zo’n tweede natuur voor me dat ik mij geen specifiek moment kan herinneren.

Was tekenen iets waar je in kon vluchten toen je jonger was?
Het is fijn om een eigen wereld te kunnen creëren maar om te zeggen dat ik mij daar in terugtrok, nee. Ik geloof niet dat ik als kind mijn creatieve wereld als een magische plek zag of een schuilplaats waar alleen ik kon komen of iets dergelijks. Ik was hongerig naar verhalen en boeken en wilde leren over de planten en de natuur. Ik was graag buiten om boomhutten te bouwen en door de weilanden te struinen. Ik kon tekenen en dat deed ik graag.

Kun je iets vertellen over je opleiding?
Uiteraard had ik voor ogen dat ik illustrator wilde worden maar ik was niet bewust bezig of alles wel volgens mijn idee verliep. Ik onderging het proces en keek niet ver vooruit. Ik vond het onderzoeken en het leren juist één van de luxes die ik had als student.  Zoals ik eerder aangaf heb ik twee opleidingen gevolgd. De Grafische School en de Kunstacademie zijn creatieve opleidingen maar in de kern erg verschillend. De eerstgenoemde is praktijkgericht en de tweede is minder schools en graaft wat dieper. Ik ben blij dat ik beide heb gevolgd. Ik heb heel veel praktische zaken geleerd enerzijds en over concept en beeldontwikkeling anderzijds.

femke-hiemstra-airmagazine-interviewA day in the life of Femke Hiemstra: Hoe ziet je (werk)dag er uit?
Opstaan, aankleden, ontbijten, mail checken. Dan rond een uurtje of 10 beginnen en net zo lang door totdat ik er genoeg van heb. Tussendoor uiteraard wat eten of even de deur uit voor een boodschapje. Muziek staat aan wanneer ik werk maar niet altijd. Podcasts of de nieuwsradio luisteren ik ook graag tijdens het werken. Ik heb bijna altijd zin om aan de slag te gaan en kan rustig doorschilderen tot in de avonduren. Ik werk vooral thuis. Eén dag in de week werk ik op een studio met andere creatieven.

Wat vind je van deze manier van werken? Zou je er iets aan willen veranderen?
Op dit moment vind het prima. Ik sta veel in contact met andere creatieven. We delen dezelfde interesses en ik kom ze regelmatig  tegen  buiten werktijd.Mijn werk geniet steeds meer bekendheid en brengt mij een paar keer per jaar op een plek anders dan Amsterdam.
bosch-inspiratie-schilderij-hiemstra-la

Femke en kunst

Kun je iets vertellen over de kunstenaars die jij goed vindt?
Hieronymus Bosch en Max Ernst zijn twee all time favorites. Het zal niet vreemd in de oren klinken als ik zeg dat het dieren en planten en het verhalende en absurde mij in het werk aantrekt. Verder vind een heleboel andere, minder bekende artiesten ook inspirerend. Van vodoo priesters die lijntekeningen maken op de grond tot aan de naamloze tekenaars die Victoriaanse catalogi illustreerden of de chinese creatief die vuurwerk wikkels ontwerpt.

Zijn er andere kunstenaars waar jij advies aan vraagt over jouw werk?
Soms bespreek praktische zaken met oud-illustratie collega’s of andere creatieve vrienden. Naast het creatieve deel moet je ook een beetje zakenman zijn en vooruit kunnen kijken en dan is een klankbord prettig.femke-hiemstra-interview-air

Waar werk je op dit moment aan?
Nu werk ik aan een project waar ik nog niet veel over mag zeggen. Ik kan je wel vertellen dat het een serie potloodtekeningen zijn die bij een verhaal horen. En binnenkort ga ik beginnen aan het maken van nieuw werk voor mijn volgende expositie.

Waar en wanneer is je eerst volgende show?
Mijn volgende expositie is bij de Merry Karnowsky galerie in Los Angeles, in de zomer 2011. Exposeren in Nederland zit er voorlopig niet in…

Heb je naast je schilderijen nog ambities om iets anders te doen met je werk?
Ik werk aan een aantal projecten maar dat staat allemaal nog in de kinderschoenen. Hou voor nieuws  www.femtasia.nl in de gaten! Ik heb ook een nieuwsbrief waar je je voor kan aanmelden zodat je al het noemenswaardige direct via de mail binnenkrijgt).

Posted by on februari 4 2011. Filed under Art, Found. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Comment for “Femke Hiemstra;het interview”

  1. Wat ziet Femke er superleuk uit! Heb geheel geïnspireerd ook gelijk gele nagellak gekocht. Ik vind het erg mooi en interessant werk. Doet me ook wel aan Ray Caesar denken.Heel tof.

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021