|

Yayoi Kusama voor Louis Vuitton

De Japanse kunstenares Yayoi Kusama werkt samen met modemerk Louis Vuitton en levert binnenkort een collectie af met de voor Kusama zo kenmerkende stippelpatronen

Kunst door ziekte

Het verhaal achter de stijl van Yayoi Kusama maakt haar werk nog interessanter. Yayoi is geboren in Japan waar ze moest werken in het familiebedrijf. Yayoi had op jonge leeftijd al hallucinaties die ze vastlegde op papier. Ze kreeg in Japan geen erkenning voor haar kunst dus is ze, tegen de wil van haar ouders in, op 28-jarige leeftijd naar New York verhuisd.

Ondanks alles beroemd

Ondanks het feit dat ze een vrouw was, een geestesziekte had, een andere taal sprak en uit een totaal andere cultuur kwam kreeg ze al snel een reputatie in de kunstgemeenschap in New York. Haar eerste werken waren aquarellen, daarna werkte ze met allerhande media en kwam uiteindelijk op haar dertigste tot haar huidige kenmerkende stijl met het schilderij ‘Infinity Net’.

Kusama,de vrouwelijke Warhol

Dit werk werd haar doorbraak, het was een schilderij dat haar stijl kenmerkte en haar bekend maakte. Ze ging deel uitmaken van de Avant-garde en streed met Warhol om de aandacht van de media. Kusama  begon met andere materialen gaan experimenteren, zo zijn er tegenwoordig voornamelijk veel werken van haar te zien waarin ze in plaats van doek een persoon of hele kamer gebruikt heeft als ondergrond. Ze deed mee aan film- en bodypainting festivals, maakte performance art waarmee ze tegen de Vietnam oorlog protesteerde.

Werken vanuit Japan

Toen haar geestelijke toestand verslechterde  is Kusama weer terug verhuisd naar Japan,van waaruit  ze nu nog steeds al haar kunstwerken maakt. Momenteel woont ze in Tokyo waar ze in een psychiatrische inrichting waar ze ook een eigen studio heeft om in te werken. Yayoi maakte nog veel meer Infinity Rooms.

Wist je dat…
• Kusama ook schrijfster en dichter is?
• in grote musea als het Museum of Modern Art en Tate Modern al grote retrospectief tentoonstellingen van haar werk in te zien waren.
• een van Kusama ‘s werken  $5.1 miljoen opbracht bij Veilinghuis Christies NY. Daarmee is het het duurste kunstwerk van een vrouwelijke kunstenaar ooit
• Kusama wordt ook wel “The Polka Dot Princess” en  “Dotty” genoemd
• kunstenaars die Kusama voorgingen bij Louis Vuitton zijn Stephen Sprouse enTakshi Murakami.
• ze momenteel als Japan’s grootste levende kunstenaar gezien wordt?

Kusama en Vuitton

Iemand met zo’n eigen stijl en markante historie is natuurlijk heel interessant voor een merk, dus heeft Louis Vuitton Yayoi gecontracteerd. Zo is de zomercollectie door Yayoi onder handen genomen en zijn overal de bekende stippen te zien. Yayoi heeft vooral pyamas, trenchcoats en sieraden ontworpen voor Louis Vuitton, dit zal allemaal vanaf 10 juli te koop zijn.

Posted by on juni 10 2012. Filed under Art, Art is in the air. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021
GezondheidGezondheid