|

Suriname fashion week 2013

De eerste editie van Suriname fashion week vond plaats in het bekende Krasnapolsky Hotel in downtown Paramaribo. Er werden collecties getoond van diverse Surinaamse en Guyanese designers zoals Janelle Oosterling en Michael Kioe A Sen(Sur.), Carol Fraser(Guy.), en JohLy Creations(Fr.Gu.). Naast kleding waren er ook sieraden van o.a. de Surinaamse ontwerpster Warda Marcia op de catwalk te zien.

carol-fraser

We zaten ‘frontrow’, samen met ‘Rem-Ko’. De van oorsprong Hollandse Remko Sintmaartensdijk is een jonge Nederlandse ontwerper die tien maanden geleden is neergestreken in Paramaribo en er sindsdien woont en werkt. Inmiddels uitgegroeid tot een local celebrity en hij zal later in het jaar zijn collectie presenteren, waar wij uiteraard ook verslag van zullen doen.

naikel-kioe-a-senSurinam Fashion Week: eén lange show Met negen shows achter elkaar en maar twee korte onderbrekingen van nog geen vijf minuten was het best een lange zit. Zoals men in Suriname gewend is, werden alle shows aan elkaar gepraat door een jongeman die zo de sfeer erin probeerde te houden. Tussendoor ook de nodige speeches van onder andere een minister waar we braaf voor moesten klappen. Ja, het was echt de allereerste keer dat er zoiets groots werd georganiseerd in het kleine Paramaribo. Daarom was er ook flink wat ondersteuning vanuit Brits-Guyana en Frans-Guyana. De modellen, mannelijk en vrouwelijk, waren allemaal gecast en getrained door Richard Young, de Miss Jay van Caribean Next Topmodel.

Agama Wear
De collecties waren heel verschillend. Agama Wear, van Michael Kioe A Sen, was wat braafjes. Zowel zijn dames als zijn herenlijn hadden wat uitdagender gemogen. Over het algemeen waren de outfits voor mannen beter en zeer geschikt voor de Caribische markt. Het goede loopwerk van vooral de vrouwelijke modellen gaf het wel weer de nodige jeu. Jannele Oosterling bracht traditionele stoffen en technieken in moderne ontwerpen. De stukken waren best elegant maar ook schools.
janelle-oosterling

Warda Marcia
De show van Warda Marica was stijlvol. De sieraden werden geshowed door in het zwart geklede modellen. We vonden het artistiek en getuigen van creativiteit en kunstzinnigheid. Sieraden gemaakt van stof, glas, kraaltjes, zilver en soms zelfs bladeren of etensresten. Warda Marica maakt op maat gemaakte sieraden en haar stukken waren een welkome afwisseling in het geheel.fashion-week-suriname

JohLy Creations
De lingerie van het Guyanese JohLy Creations zorgde ook voor de nodige herrie in de zaal. De opbouw van deze show was goed. Het begon heel bloot met minuscule broekjes wat zorgde voor goedkeurende knikken van vooral de dames in de zaal. Naarmate de show vorderde werden de stukken steeds minder bloot en aan het einde waren duidelijk de Marie-Antoinette invloeden te zien. Of het publiek het snapte, is een tweede (‘dat is toch geen lingerie?!!’). Wij vonden het fantastisch. Het was sexy, romantisch, elegant, smaakvol, gekleed en stijlvol. Ook bij de pluszise modellen die mee liepen!
lingerie-johly-creations

Carol Fraser
Hoogtepunt van de avond was de collectie van de eveneens uit Guyana afkomstige Carol Fraser. Invloeden uit Afrika en de jungle waren duidelijk merkbaar. Daarnaast was het de enige show waarbij alles enigszins bij elkaar paste, laten we die styliste even roemen voor haar werk! Zowel de kleding als de accessoires, de hoeden en de tassen maar vooral de tassen!, spraken mensen aan. De leren slippers van de heren waren ook geweldig en pasten eveneens in het plaatje, heel bijzonder. Het was zomers, safari, tribal, etnisch. Deed denken aan de jungle maar ook de woestijn. Bracht heden en verleden samen. Kritische noot op de boxershorts, die er echt niet bij pasten maar daar letten wij niet zozeer op. We zochten onze waaiers!!
carol-fraser

paramaribo-fasion-week
Het was nog lang geen Amsterdam Fashion Week en het streven is om ooit Parijs of New York te evenaren, binnen het Caribisch Gebied. De eerste stap was gezet, en succesvol, maar er is nog wel een lange weg te gaan. Dat dat goed komt, is wel het algemene gevoel dat wij er aan overhielden.

Suriname is op vele gebieden up and coming en we kijken dus nu al uit naar SFW 2014! Te tra jari! (Tot volgend jaar!)

Alle nieuwtjes, blogs, winacties en tips altijd als eerste in je mailbox? Schrijf je hier dan in voor onze airmagazine nieuwsbrief.

Posted by on juni 30 2013. Filed under Fashion, Fashion/Beauty, Fashionnews. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021
GezondheidGezondheid