|

Chinezen overspoelen Suriname

suriname-nederland-christioIn de meeste landen worden Chinezen gezien als de stille groep. Niet in Suriname. Daar ziet men ze als een bedreiging. Een bedreiging omdat het de enige groep is, die sinds de afschaffing van de slavernij (daarvoor al!) en de komst van de contractarbeiders, een constante stroom heeft van nieuwe immigranten.

Chinezen hebben al veel bepaald in het Surinaamse leven. De Surinaamse keuken is zwaar beïnvloed door de Chinezen en het land wordt gezien als het culinaire centrum binnen het Caraïbisch gebied als het gaat om de Chinese keuken! Mooi, dat wel maar verder zijn er grotere zorgen. Mensen zijn bang. Bang dat ze het land stiekem aan het overnemen zijn.

Mensen zijn bang. Bang dat ze het land stiekem aan het overnemen zijn.

De Chinese supermarkten rijzen als paddenstoelen uit de grond. Elke grote straat heeft er misschien wel twee, soms naast elkaar! Van de kleine buurtsuper tot de grote AH XL, ze zijn allemaal hier te vinden. De grotere supermarkten met een breder assortiment noemt men hier ‘goed gesorteerd’ trouwens. Al deze supermarkten worden gerund door gezinnen die nauwelijks Nederlands spreken. Zeg maar gerust geen. Ze spreken alleen Surinaams supermarktjargon. Ik moest meteen denken aan die cursus Nederlands die Oostblokhoertjes kregen zodat ze beter konden communiceren met hun klanten. De Chinezen hier pakken het anders aan. Vaak is er  in de grotere supermarkten gelegen in buurten waar veel toeristen komen of stagiaires verblijven een dame, meestal van Hindoestaanse komaf, die het Nederlands machtig is.

chinesewinkel-kleur

Het supermarktwezen is niet het enige waarin ze overheersen. Natuurlijk het eten ook. Goedkoop, snel en lekker maar zwaar ongezond door een verhouding van 80% rijst, 15% vlees en 5% groenten. De Chinezen zijn tegenwoordig ook in de kappersbranche. Meestal in buurten met veel Braziliaanse dames. Daarnaast beginnen ze ook steeds meer van die carwashes. Deze werden eerst voornamelijk gerund door Hindoestanen of Creolen. Ook de houtmarkt is helemaal in Chinese handen. Mensen maken zich dus zorgen om werkgelegenheid. Maar dat is eigenlijk gelul. Als men jarenlang met de neus bovenop iets zit en er geen gebruik van maakt dus niet de kans grijpt, moet er niet geklaagd worden als een ander komt en dat wel doen.

Men is hier gewend de omoe Snesi toe te spreken als een derderangs burger en het scheen ze niet te deren.

Waar men zich echt zorgen om moet maken, in mijn ogen, is de controle op het handelen van de Chinezen. Regels zijn anders in China, evenals de levenswijze.  Ze komen zonder enige kennis over de cultuur naar Suriname, passen er wel gelijk in maar punten zoals hygiëne in restaurants laten vaak te wensen over. En daarnaast zijn het niet dezelfde stille Chinezen van toen. Men is hier gewend de omoe Snesi ( Oom Chinees, zoals men ze hier noemt )toe te spreken als een derderangs burger en het scheen ze niet te deren. Deze laatste groep wel en regelmatig zijn er dus conflicten. De nieuwe Chinese mannen zijn machos, op geld belust en schromen niet kleine kinderen aan het werk te zetten in hun winkels. Er zijn zelfs gevallen bekend van mensenhandel. Ja, veel van zulke gevallen zijn bekend. Bij een ieder in het land, of zeg maar de stad Paramaribo, maar niemand, nee echt niemand, zal er iets tegen doen. Mensenhandel gaat meestal gepaard met veel geld en laat geld nou de taal zijn die 99% van de machtshebbers in Suriname spreekt….

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, items, winacties?
Schrijf je hier in voor de Airmagazine nieuwsbrief!

Posted by on februari 17 2014. Filed under Featured, Real life, Real life/Future. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door




Black Friday 2021Black Friday 2021