|

De beste voedingsadviezen bij zwangerschap

Gelukkig komen de meeste baby’s tegenwoordig gezond ter wereld. Máár er zijn adviezen, qua voeding, die je kunt opvolgen om de kans op een gezonde baby te vergroten. Hieronder geef ik je dé voedingsadviezen die je écht moet weten voor en tijdens je zwangerschap

Laad je lichaam op met foliumzuur

De opbouw van het hoofdje en de ruggengraat begint direct na de bevruchting. Hier is veel foliumzuur voor nodig. Wanneer je weet dat je zwanger bent, is de ‘kritieke periode’ al voorbij. Slik dagelijks tabletten van 400 microgram foliumzuur per dag. Start hiermee 4 weken voordat je stopt met voorbehoedsmiddelen en ga door tot je twee maanden zwanger bent.

Tips tegen misselijkheid

Drink en eet meteen iets bij het wakker worden, dus voordat je opstaat. Vraag je partner om bijvoorbeeld een kopje thee en een beschuitje te brengen. Ook kun je ’s avonds iets klaar zetten.
Eet regelmatig tussen de maaltijden door. Kies bijvoorbeeld voor een boterham of een stuk fruit.
Moet je vaak overgeven? Zorg dan dat je voldoende drinkt.

Stop met alcohol

Alcohol verkleint de kans op een zwangerschap en vergoot de kans op een miskraam, een dode foetus, een te vroege geboorte of een kindje met een lager IQ of gedragsstoornissen.

Pas op met vitamine A als je in verwachting bent

Grote hoeveelheden vitamine A kunnen de vrucht beschadigen. Het gaat dan voornamelijk om lever, een product met veel vitamine A. Eet dit voor alle zekerheid niet voor en niet tijdens de zwangerschap. Hetzelfde geldt voor tabletjes en druppeltjes met vitamine A.

Vitamine D kun je extra innemen

Als je een donkere huid hebt, alles bedekkende kleding draagt, zelden buiten komt of voeding hebt met weinig vitamine D (Vlees, vis, margarine voor op brood en om in te bakken) is het raadzaam om extra vitamine D te slikken.

Vermijd voedsel dat infecties kan veroorzaken

Het gaat hier om ongewone ziektekiemen. Deze krijg je maar zelden via je eten binnen, maar als je ze binnen krijgt kan het ernstig zijn voor de baby. Vermijd daarom zachte kaas van rauwe melk (au lait cru), vlees en kip die niet goed doorbakken is en geen filet americain, oesters en rauwe vis.

Ga niet lijnen als je zwanger bent!

Er zijn geen harde bewijzen hoeveel je mag, of moet, aankomen tijdens de zwangerschap. Wél zijn er bewijzen dat gewicht verliezen echt slecht is voor het ongeboren kind. Het kan ook zo zijn dat je niet bewust wilt afvallen, maar dat je gewoon geen trek hebt. Of dat je last hebt van brandend maagzuur. Voor beide geldt: eet liever 6 kleine maaltijden verspreid over de dag, dan 3 grote.

Maar eet ook niet voor twee…

Dit is misschien wel de grootste fabel; eten voor twee is echt niet nodig! Je hoeft eigenlijk helemaal niet méér te eten. Het belangrijkste is dat je gezond & gevarieerd eet, zodat jij en je baby alle voedingsstoffen binnen krijgen voor een optimale groei en ontwikkeling.
Heb jij een vraag aan onze voedingsdeskundige Gaby van Voedingplusadvies? Mail je vraag naar food@airmagazine.nl!

Beeld: Nieuwsvoordietisten, The vitaminmag.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, items, winacties?  Schrijf je hier in voor de Airmagazine nieuwsbrief!

Posted by on maart 8 2013. Filed under Featured, Food, Food for thought. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door




Black Friday 2021Black Friday 2021