|

Depressief door allergie en astma

De meeste mensen, zelfs als ze zelf al een tijd last van allergie hebben, denken dat je er alleen een loopneus, ademtekort en rode ogen van krijgt. Wist je dat je je ook angstig en depressief kan voelen door je hooikoorts?

Symptomen allergische astma

Zelf heb ik heel veel verschillende klachten gekend die gerelateerd zijn aan mijn allergie, mcs en astma. Extreme vermoeidheid, concentratiestoornissen en problemen met mijn darmen bijvoorbeeld. En ik heb me bepaalde periodes een soort van depressief gevoeld. Ja, ook dat bleek door mijn chronische ziekte te komen. Er zijn diverse publicaties uitgebracht die stellen dat allergieën slecht zijn voor je mentale gesteldheid.

De symptomen van hooikoorts

Depressief en moe door allergie

Jaren geleden, toen mijn inhalatieallergie nog extremer was dan hij nu is had ik het idee dat ik misschien wel depressief was. Want ik had geen zin om iets leuks te gaan doen, iedere stap was er een teveel en ik werd nergens meer blij van. Daarbij kon mijn hoofd het tempo van het dagelijks leven niet bijhouden, omdat ik de hele dag het gevoel had watten in mijn hoofd te hebben. Achteraf snap ik het wel, alles kostte zoveel moeite. Maar al die kleine aspecten zag ik toen nog niet.Vanaf dat ik mijn eerste xolair shots kreeg merkte ik dat mijn vermoeidheid verminderde en mijn oude levenslust terugkwam. Ik was gewoon uitgeput.

allergie-astma-onesie-airmagazine

Meer angst en stemmingswisselingen door hooikoorts

Tegenwoordig weet ik wel beter. Het is logisch dat je je cranky voelt wanneer je vanwege benauwdheid niet genoeg slaapt. En wanneer je iedere dag je probeert te focussen, maar werkelijk alles vergeet wil je soms echt een time out.  Uit onderzoek is ook nog gebleken dat er bij allergische reacties cytokines vrijkomen.  Die cytokines verlaagt je serotonine, het spul dat zorgt dat je je happy voelt.Tel daar je gebruik van corticosteroiden( hallo neussrpay en inhalers) die voor een grotere hoeveelheid angstgevoelens en stemmingswisselingen zorgen bij op en daar heb je je rotgevoel!

Hooikoortstips

Je gelukkiger voelen met astma of allergie

Als ik me mat voel of droevig is dat bijna altijd omdat ik niet goed genoeg op mijn lichaam heb gelet. Wat vaker nee zeggen, meer rust nemen en mijn conditie op peil houden houdt me gezonder en vrolijk. En het gebruik van de juiste medicijnen schelen natuurlijk ook een berg! Wil jij je  graag fijner voelen, lees dan de artikelen in de sectie health eens. Je vindt er een schat aan informatie die je kan helpen makkelijker om te gaan met al je klachten.

Hoe fysio helpt bij benauwdheid

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, items, winacties?
Schrijf je hier in voor de Airmagazine nieuwsbrief!

Posted by on april 18 2015. Filed under Featured, Health. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

4 Comments for “Depressief door allergie en astma”

  1. Ik zelf heb ook hooikoorts en astma en herken mezelf hier best in.
    [ voortdurend moe zijn en chagrijnig na een korte nacht ]

    Toch handig dit soort artikelen te lezen . Weten dat je niet alleen bent met deze problemen.

  2. Oooohw, ik heb nu pas tijd (en ik vergeet alles binnen 5 minuten) om dit te lezen en ik moet er van huilen zo herkenbaar dat dit is. Momenteel zit ik in een diepe put, maak met alles en iedereen ruzie (niet moedwillig, maar door moeheid snel op de kast)… ik baal zo van mijzelf.
    Is er ook medicatie om je serotonine omhoog te krijgen?

  3. Behandel je allergie en je behandelt je depressie…Onderschat probleem, kent een eenvoudige oplossing. Bij depressie en langdurige ,moeheid altijd aan allergie denken.. Beste middel voor mij was ceterizine antihistaminicum en verder omgeving aanpassen…Pollen filters aanschaffen, weg met tapijten ,meer wassentegen huisstofmijt , anti allergische kussens en lakens ,op vakantie in pollen seizoen naar pollen naar landen of streken…..Succes!

  4. Denk ook aan voedsel allergie zoals eten van tomaten, pinda’s en voedsel, wat te lang in diepvries of koelkast heeft gelegen , soms ook te lang opengestane mayonaise of vergif in voedsel.

Leave a Reply

Vertel het door

GezondheidGezondheid