|

Je astma uitleggen aan vrienden

Hoe leg je uit aan je familie, vrienden of collega’s  hoe jij levensstijl precies in elkaar zit? Dat een longaandoening niet alleen maar betekent dat je af een toe medicijnen neemt, net als in de film? De lepeltheorie van Christine Miserandino is er perfect voor en een van onze Air- girls herschreef hem omdat haar beide dochters intrinsiek astma hebben.

De lepeltheorie

Dit verhaaltje hebben we al een aantal jaren in ons bezit!Het is een hele mooie, duidelijke uitleg voor mensen die niet begrijpen hoe het is te leven met intrinsiek astma. In onze omgeving wordt vaak alles op een hoop gegooid “O, die heeft dat ook maar die kan wel dit of dat en heeft die klachten niet!” Erg frustrerend als je dagelijks een strijd met je lichaam moet voeren!Intrinsiek astma komt bijna alleen bij oudere mensen voor soms ook bij kinderen, mijn kinderen hebben allebei de pech met deze rotziekte te moeten leven! we hopen met het onderstaande verhaal meer begrip /bekendheid te geven aan hoe het is te leven met een chronische ziekte!!!

Ervaren hoe leven met astma is

Ik heb intrinsiek astma, Iets wat ik tot voorheen liever niet met andere mensen deelde omdat dat vrijwel onmogelijk is. Chronische benauwdheid kun je niet uitleggen, evenmin als het gebrek aan energie en de totale vermoeidheid die een ernstig astma- patiënt vaak ervaart. Ik heb wel eens geprobeerd het uit te leggen aan sommige van mijn vrienden, maar het is te moeilijk. Je moet het ervaren om het te begrijpen, neem ik aan. En dat is het ergste aan deze ziekte.

Laatst zat ik met een goede vriend te praten. Toen ineens keek hij me aan met een vreemde blik, starend, zonder verder te praten.Hij vroeg me zomaar, zonder aanleiding, hoe het voelt om zo erg astma te hebben en om ziek te zijn. Ik was ontzet. Niet alleen omdat de vraag zo onverwacht kwam, maar ook omdat ik dacht dat ik alles over mijn vorm van astma al had verteld.Ik begon wat te raaskallen over de medicijnen, fysiotherapie en  longarts maar hij hield aan en leek niet tevreden te zijn met mijn antwoorden. Ik was een beetje verrast, omdat hij al een paar jaar een goede vriend van me was; ik dacht dat hij al lang alles wist over de medische kant van mijn astma. Toen keek hij me aan met een blik, die ieder mens met een chronische aandoening heel goed kent, de uitdrukking van pure nieuwsgierigheid naar iets wat iemand die gezond is echt niet kan bevatten. Hij vroeg me hoe het voelde, niet lichamelijk, maar hoe het voelde om mij te zijn, zó te zijn. Terwijl ik probeerde te kalmeren, keek ik rond naar iets om me te helpen, maar ook om tijd te rekken om te denken. Ik probeerde de juiste woorden te vinden. Hoe beantwoord ik een vraag die ik ook nog nooit voor mezelf heb kunnen beantwoorden?

Als ik niet probeer het hem uit te leggen, hoe kan ik dan van hem verwachten dat hij het begrijpt?

Hoe leg ik tot in detail uit hoe je iedere dag wordt beïnvloed door je een aandoening? Hoe maak je de emoties duidelijk waar een astma-patiënt mee worstelt, aan iemand die gezond is? Ik had het op kunnen geven, een grapje kunnen maken zoals ik normaal doe en van onderwerp kunnen veranderen met een simpel:”Ach, gaat vast wel weer over”.  Maar ik herinner me dat ik dacht: “Als ik niet probeer het hem uit te leggen, hoe kan ik dan van hem verwachten dat hij het begrijpt? Als ik het niet uit kan leggen aan mijn beste vriend, hoe kan ik mijn wereld dan uitleggen aan andere mensen?” Ik moest het op zijn minst proberen.Op dat moment werd de lepeltheorie geboren. Snel graaide ik alle lepels van de tafel – en zelfs van de andere tafels.

Ik keek hem in de ogen en zei: “Alsjeblieft, je hebt nu intrinsiek astma Een beetje verbaasd keek hij me aan, zoals de meesten zouden doen als ze een boeketje lepels in de hand kregen. De koude metalen lepels rinkelden in mijn handen terwijl ik ze bij elkaar pakte en in zijn handen legde.  Ik legde hem uit dat het verschil tussen ziek zijn en gezond zijn is, dat een ziek mens keuzes moet maken en constant moet nadenken over dingen, terwijl de rest van de wereld dat niet hoeft. Gezonde mensen hebben de luxe van een leven zonder die keuzes, een gift die de meeste mensen als vanzelfsprekend beschouwen.

Gezonde mensen hebben de luxe van een leven zonder die keuzes, een gift die de meeste mensen als vanzelfsprekend beschouwen.

De meeste mensen beginnen hun dag met een onbeperkte hoeveelheid mogelijkheden en energie om te doen wat ze maar willen, met name jongeren. Over het algemeen hoeven ze zich geen zorgen te maken over de effecten van hun bezigheden. Dus gebruikte ik de lepels om dit duidelijk te maken. Ik wilde voor hem iets om vast te houden en dat ik weg kon nemen, omdat de meeste mensen met een chronische ziekte een gevoel van verlies ervaren door de beperkte keuzes die ze hebben en de afstand die ze van bepaalde opties móeten nemen. Als ik de controle van het wegnemen van lepels bleef houden, dan zou hij weten hoe het voelt als iemand of iets, in dit geval astma, je leven beheerst.

Ik wist meteen dat dit spelletje zou werken, toen hij teleurgesteld keek – en we waren nog niet eens begonnen!

Enthousiast pakte hij de lepels aan. Hij had geen idee van wat ik aan het doen was, maar is altijd in voor leuke dingen,dus ik geloofde dat hij dacht dat ik een grapje maakte, zoals ik normaal gesproken doe bij gevoelige onderwerpen.Hij had niet in de gaten hoe serieus ik zou worden. Ik vroeg hem de lepels te tellen. Hij vroeg waarom, en ik legde uit dat als je gezond bent, je verwacht een oneindig aantal lepels te hebben. Maar als je de dag zorgvuldig moet gaan plannen, moet je precies weten met hoeveel lepels je de dag start. Het is geen garantie dat je onderweg niet nog een paar lepels verliest, maar het helpt wel om te weten waar je vanuit kunt gaan. Hij telde: 12 lepels. Hij lachte en zei dat hij er meer wilde hebben. Ik zei: “nee, er zíjn er niet méér”. Ik wist meteen dat dit spelletje zou werken, toen hij teleurgesteld keek – en we waren nog niet eens begonnen! Ik zei: “Ik wil al jaren meer lepels en heb nog geen manier gevonden om er meer te krijgen, dus waarom zou jij er wel meer krijgen?” Ik vertelde hem dat hij zich er altijd bewust van moest zijn hoeveel lepels hij nog had en dat hij ze niet mocht laten vallen, omdat hij nu intrinsiek astma heeft en dus spaarzaam met zijn lepels om moet gaan. Ik vroeg hem, zijn dagelijkse bezigheden te vertellen, inclusief de simpelste dingen.

Terwijl hij vertelde over alle dagelijkse en leuke dingen, legde ik hem uit dat iedere bezigheid een lepel zou kosten. Toen hij meteen vertelde over het op weg gaan naar zijn werk, onderbrak ik hem. Ik zei: “NEE! Je staat niet zomaar op. Eerst doe je moeizaam je ogen open, en je komt er achter dat je te laat bent doordat je slecht geslapen hebt. Je kruipt moeizaam uit bed en je moet eerst zorgen dat je een douche neemt en iets eet voor je iets anders kunt doen, want als je niets eet kost het je direct een lepel.” Ik nam snel een lepel weg en hij realiseerde zich dat hij nog niet eens was aangekleed.

Douchen, aankleden en (in mijn geval) opmaken kost een lepel, mede door het wassen van zijn haren en het bukken om vuile handdoeken in de wasmand te gooien.In werkelijkheid zou het hoog reiken van de armen tijdens het haren wassen en het bukken om de kattenbakjes vol kattenvoer te gooien (plus het verversen van de drinkwaterbakken) wel eens meer kunnen kosten dan 1 lepel, maar dat liet ik maar even zitten. Ik wilde hem niet meteen bang maken. Ontbijten, alle spullen voor de lunch inpakken en het naar buiten rijden van de fiets kost ook een lepel. Ik denk dat hij begon te begrijpen dat hij in theorie nog niet eens op zijn werk was en nog maar 10 lepels overhad.

Ook moest ik uitleggen dat iemand met astma, altijd leeft met de dreigende gedachte dat morgen misschien de dag is dat je weer een ergere benauwdheidsaanval hebt.

Toen legde ik hem uit dat hij de rest van zijn dag precies uit moest uitstippelen, want als de lepels op zijn, zijn ze ook echt op. Soms kun je de lepels van de volgende dag lenen, maar bedenk dan hoe moeilijk die dag zal zijn als je start met nog minder lepels. Ook moest ik uitleggen dat iemand met astma, altijd leeft met de dreigende gedachte dat morgen misschien de dag is dat je weer een ergere benauwdheidsaanval hebt en dus meer last van je rug,longen, of andere lichaamsdelen. Dus je wilt nooit met te weinig lepels komen te zitten, omdat je nooit weet wanneer je ze echt nodig hebt. Ik wilde hem niet ontmoedigen, maar ik moest realistisch blijven en jammer genoeg is voorbereid zijn op benauwdheid een normaal onderdeel van een normale dag voor mij.

We namen de rest van de dag door en langzaamaan leerde hij dat te laat eten weer een lepel zou kosten, evenals boodschappen doen in de lunchpauze. Teveel en te zwaar tillen en te lang op de computer werken kost zelfs twee lepels. Hij werd gedwongen keuzes te maken en op een andere manier over dingen na te denken. Aan het eind van de dag waren er nog 4 lepels over. Na het reizen naar huis waren dit er nog 3. Theoretisch gezien moest hij zelfs de keuze maken om maar niet buiten te chillen of iets met vrienden te doen zodat hij die dag nog wel kon zn huiswerk kon maken . Toen we bij het einde van zijn doe-alsof-je-ernstig astma-hebt-dag kwamen, zei hij dat hij honger had.

Ik maakte hem erop attent dat hij nog warm moest eten, maar dat hij nog maar 3 lepels over had.

Ik maakte hem erop attent dat hij nog warm moest eten, maar dat hij nog maar 3 lepels over had. Als hij zou koken zou hij geen energie (lepels) meer over hebben om naar gitaarles te gaan. Toen zei ik tegen hem dat ik nog niet de moeite had genomen om hem in dit spel te vertellen dat hij inmiddels ook nog eens zo moe en duizelig was door de benauwdheid, dat koken al niet meer aan de orde was. Hij besloot soep te maken, omdat dat een makkelijke maaltijd was. (Beiden kostten hem 1 lepel). Ik zei tegen hem dat het pas 19.00 uur was. Je hebt de rest van de avond nog maar 1 lepels, dus kun je misschien nog iets leuks doen of wat lezen of tv kijken. Je kunt ook bij iemand op visite gaan maar je lichaam heeft rust nodig dus je kunt het niet allemaal doen.

Zelden zag ik hem emotioneel, dus toen ik zag dat hij ontdaan was, wist ik dat ik waarschijnlijk tot hem was doorgedrongen.Ik wilde niet dat mijn vriend overstuur raakte, maar tegelijkertijd was ik blij dat iemand mij eindelijk een beetje begreep. Hij vroeg: “Hoe doe je dat? Moet je dit werkelijk iedere dag zo doen?” Ik legde hem uit dat sommige dagen slechter gaan dan andere; op sommige dagen heb ik meer lepels dan op andere. Maar ik kan het nooit achter me laten en nooit vergeten, ik moet er altijd bij nadenken. En heel af en toe verdwijnt er structureel een lepel, die je nooit meer terug krijgt.
Ik gaf hem een lepel die ik stiekem achter de hand had gehouden. Ik zei simpelweg: “Ik leer langzaamaan om te leven met een extra lepel in mijn zak als reserve. Je moet altijd voorbereid zijn.

Terwijl andere mensen gewoon dingen kunnen doen, moet ik erbij stilstaan en plannen alsof ik een strategie ontwikkel voor een oorlog.

Het is moeilijk. Het allermoeilijkste dat ik moet leren is om het kalm aan te doen en niet alles te willen doen. Daar vecht ik iedere dag tegen. Ik haat het buitengesloten te worden, thuis te moeten blijven terwijl ik weg zou willen gaan, dingen niet gedaan te kunnen krijgen omdat het niet gaat. Ik wilde dat mijn omgeving de frustratie voelde. Ik wilde dat ze begreep, dat alles wat iedereen doet zo gemakkelijk gaat, maar dat het voor mij honderd kleine taken zijn in één. Ik moet aan het weer denken, aan alle plannen voor die hele dag en wat voor impact het heeft op de lepels die ik misschien moet “lenen” van de dag erna, voordat ik iets kan gaan doen. Terwijl andere mensen gewoon dingen kunnen doen, moet ik erbij stilstaan en plannen alsof ik een strategie ontwikkel voor een oorlog. Het verschil tussen ziek en gezond zijn is die levensstijl. Voor gezonde mensen is er de wonderbaarlijke vrijheid om niet hoeven te denken maar gewoon te doen. Ik mis die vrijheid. Ik mis het nooit lepels te hoeven tellen.

Ik heb geen ruimte voor verspilde tijd of verspilde lepels, ik heb er nu voor gekozen deze tijd met jou door te brengen.

Nadat we allebei wat emotioneel waren en we er wat langer over doorpraatten, merkte ik dat hij verdrietig was. Misschien begreep hij het eindelijk. Misschien realiseerde hij zich, dat hij nooit oprecht zou kunnen zeggen dat hij het écht helemaal begreep. Maar hij zou tenminste niet meer klagen, als ik weer eens niet met hem weg kon gaan of wanneer ik erop stond dat uitstapjes standaard gevolgd worden door een dag rust. Of wanneer ik niet vaak bij hem langs kan gaan en hij steeds bij mij moet komen. Ik probeerde hem gerust te stellen. Ik had die ene lepel nog in mijn hand en zei: “Maak je geen zorgen. Ik zie dit als een zegen. Ik ben gedwongen over alles wat ik doe na te denken. Weet je wel hoeveel lepels sommige mensen iedere dag verspillen? Ik heb geen ruimte voor verspilde tijd of verspilde lepels, ik heb er nu voor gekozen deze tijd met jou door te brengen.”

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, items, winacties? 
Schrijf je hier in voor de Airmagazine nieuwsbrief!

Aanbevolen artikelen:

Posted by on november 3 2012. Filed under Featured, Health, your health, Yours. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

10 Comments for “Je astma uitleggen aan vrienden”

 1. Fleur!

  Dank voor je overdonderende uitleg…helder, schokkend, eerlijk!
  Mijn liefste nicht Bren doet nu haar uiterste in Davos…werkend aan herstel en dit deed haar ‘goed’.
  Het helpt mij iig ook om beter te begrijpen wat ze beleeft.
  Zelf heb ik ook mijn beperkingen en wellicht dat ik ‘t daardoor goed begrijp, maar je hebt ‘t ‘prachtig’ verwoord… Dank!

 2. Ik heb het niet zelf geschreven hoor, het werd ingezonden door een van onze lezers. Mooi en duidelijk uitgelegd hè!

 3. Herschreef? Het is een letterlijke vertaling van het stuk van Christine Miserandino. Blijft heel goed om het effect van chronische vermoeidheid uit te leggen, maar alle krediet moet naar de oorspronkelijke auteur. http://www.butyoudontlooksick.com/articles/written-by-christine/the-spoon-theory/

 4. Nee, het is geen letterlijke vertaling, deze gaat over astma en is een stuk korter. Maar inderdaad, het origineel is van Christine Miserandino en is bijna hetzelfde, daarom staat die naam er ook bij vermeld,

 5. edwin vermeulen

  Gelukkig heb ik als fanatieke jonge sporter heel veel lepels.
  Binnen mijn kennissenkring heb ik ook iemand die helaas dagelijks moet plannen en rekening moet houden met de inhoud van haar bestek lade.

  Dit gun je niemand en ik gun een ieder met deze en andere problemen het begrip van een vriend.

  bedankt voor deze mooie les,

  Edwin Vermeulen

 6. [...] Klik hier voor het artikel over de lepeltheorie! Share this:TwitterFacebookVind ik leuk:LikeWees de eerste die dit leuk vindt. [...]

 7. Celeste Mulder

  Wow, ik moest altijd nog iets hebben om het aan mijn vrienden uit te leggen wat ik voel en hoe ik alles moet structuren om niet in energie tekort te komen en dus heel moe kan zijn, waar vrienden rennen razen en vliegen, moet ik me overgeven aan mijn lichaam! Mensen een beetje uitleggen hoe benauwdheid is gaat nog door ze een rietje te geven, neus dicht te knijpen en door dat rietje te ademen als ze 10x een trap op en neer lopen, maar that’s in!
  Hiermee kan ik eindelijk uitleggen wat het inhoud, top!!
  Momenteel ben ik in het Nederlands Astmacentrum in Davos, om weer met een lichaam vol energie terug te komen en vast te houden wat je hier hebt opgebouwd!

  Dank je wel!
  Groetjes Celeste.

  • Celeste.

   Dit is een duidelijke uitleg nu hoop ik ook dat je eindelijk snapt dat je geen 150% kunt geven voor wat dan ook als je nog niet eens 100% energie hebt.
   Deze uitleg heeft volgens mij eindelijk je ogen geopend.

   Groetjes en succes Derktje.

 8. […] ik hier niemand een plezier meegedaan. Chronisch ziek zijn is iets waar je mee moet leren ‘dealen‘. Het is iets wat je beperkt in het doen en laten. Oftewel het […]

Leave a Reply

Cadeauwinkel

Recently Commented

 • J v Leeuwen: Ik heb Angio Oedeem en sinds januari 2017 krijg ik Xoliar sinds die tijd geen...
 • poel: hallo, bij mij is astma geconstateerd sinds dit jaar, in december 2016 kreeg ik last van...
 • YuSt: Ik heb wel wat geprobeerd ooit in de woonkamer, echter ik werd het snel moe, wellicht de...
 • YuSt: Klinkt goed, mijn rijpere huid heeft ook vaak vlekjes en irritaties. En ja dan is het vaak...
 • Femke: Ik lees nu pas je reactie Sonja, en heel herkenbaar! Ik had ook een behoorlijke...
 • YuSt: Erg leuk! Ik ga ook een krans maken!
 • Sonja van de Sande: Ik lees het en zit gewoon te huilen, zo bang ben ik. Terwijl ik vroeger elke...