|

Minder astma door hardlopen

Hardlopen is een sport die ik al jarenlang volhoud omdat ik het zelfs met mijn astma goed kan doen.Fanatiek zal ik nooit worden, maar een goede conditie zorgt nou eenmaal voor minder  last van je astma.

Trakteer jezelf op sporten

Ik ben nog van de generatie (ja,ja, ga er maar voor zitten, oma vertelt) waartegen gezegd werd dat het verstandiger was niet te sporten als je astma hebt. Nu heb ik mijn (nog haast niet aanwezige) astma als kind vaak genoeg als excuus gebruikt om niet te hoeven mee doen aan de verafschuwde verplichte schoolsporten als trefbal of voetbal. Niet dat ik ooit een zeer fanatieke sporter zal worden, maar ik heb inmiddels geleerd dat als ik mijn conditie goed op peil houd ik een stuk beter met mijn astma overweg kan en veel minder vaak ziek ben.

Rolmodel Paula Radcliffe

Gelukkig hoeft astma zeker niet te betekenen dat je niet kunt sporten. Kijk maar naar de wereldrecordhoudster van de 10 km marathon voor vrouwen, Paula Radcliffe. Zij kreeg op haar 14e de diagnose inspanningsastma en toch wint ze wedstrijd na wedstrijd. Hoe? Door haar medicijnen te gebruiken en altijd te beginnen met een goede warming-up.

Tips & trucs voor sporten met astma

In de loop der jaren heb ik een aantal stelregels om mijn conditie op peil te houden. Wat je nog allemaal kunt doen behalve zorgen voor een goede warming-up en cooling- down:
Zing buiten het sporten om zo vaak en zo hard mogelijk mee met de radio
Zo vergroot je makkelijk en op een leuke manier je longinhoud.
Gebruik je Ventolin voordat je gaat sporten en neem je puffer altijd mee.
Zo zijn je longen optimaal voorbereid op wat extra inspanning en houdt je het sporten langer vol.
Adem zo veel mogelijk door je neus
Je neus is de beste filter en verwarmer van de lucht. Daarnaast is het ook een goede indicator of je niet over je grenzen heengaat. Moet je door je mond ademen, neem dan wat gas terug.
Sport je buiten? Hou dan de weersomstandigheden in de gaten
Als het te koud is, doe dan een sjaal om je mond en neus.
Sport niet met smog of als er veel pollen in de lucht hangen.
Sport in de hele vroege ochtend of na een bui tijdens het hooikoortsseizoen.
Probeer 3 keer per week je hartslag te verhogen
Sport regelmatig, of probeer in ieder geval 3x in de week een kwartier lang je hartslag te verhogen. Zo bouw je langzaam maar zeker een betere conditie op.

airmagazine-astma-jongerenHardlopen

Hardlopen is voor mij een van de weinige sporten die ik al jarenlang volhoud. Het grootste voordeel van hardlopen is namelijk dat je je conditie binnen een paar weken makkelijk en rustig op kunt bouwen. Daarnaast hoeft het niet duur te zijn, je loopt de deur uit en je kunt mijlen ver lopen als je dat wilt. Maar zorg wel voor hele goede schoenen, want anders heb je binnen de kortste keren zere knieën en andere blessures.

Hardloopschema voor als je astma hebt

Een hardloopschema is een makkelijk en overzichtelijk manier op rustig aan te beginnen. Op RunningPlus.nl kwam ik dit schema tegen speciaal voor beginnende hardlopers met astma. Zo zie je maar dat je zelfs met astma binnen 8 weken 5 kilometer kunt hardlopen!

Schema voor hardlopen met astma

Week 

Maandag

Dinsdag

Woensdag

Donderdag

Vrijdag

Zaterdag

Zondag

1


10 x 1 minuten rustig lopen 2 minuten wandelen


5 x 2 minuten 2 minuten


3 x 4 minuten 3 minuten


2


5 x 3 minuten rustig lopen 3 minuten wandelen


6 x 3 minuten 3 minuten


4 x 4 minuten 2 minuten


3


2 x 10 minuten rustig lopen 5 minuten wandelen


3 x 6 minuten 3 minuten


15 minuten ononderbroken rustig lopen


4


3 x 5 minuten rustig lopen 3 minuten wandelen


2 x 8 minuten 3 minuten


2 x 6 minuten 3 minuten


5


7 x 3 minuten 2 minuten wandelen


4 x 5 minuten rustig lopen 2 minuten dribbel


20 minuten ononderbroken rustig lopen


6


3 x 8 minuten 3 minuten wandelen


3 x 10 minuten rustig lopen 3 minuten dribbelen


25 minuten ononderbroken rustig lopen


7


2 x 12 minuten rustig lopen 3 minuten wandelen


8 x 4 minuten 2 minuten dribbel


30 minuten ononderbroken rustig lopen


8


1, 2, 3, 4, 3, 2, 1 minuut rustig lopen 1 tot 2 minuten wandelen


15 minuten rustig lopen


5 km eigen tempo


Alle nieuwtjes, blogs, winacties en tips altijd als eerste in je mailbox? Schrijf je hier dan in voor onze Airmagazine nieuwsbrief.

Posted by on augustus 31 2012. Filed under Featured, Health, Heaven & health. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 Comments for “Minder astma door hardlopen”

  1. Femke, wat een heerlijk, enthousiast artikel! Sporten is goed voor je conditie, je longen en ook nog voor je humeur. Ideaal!

    Als je in een straat woont met veel verkeer, dan is het verstandig om alleen hard te lopen buiten de spitstijden. Zodat je zo min mogelijk uitlaatgassen inademt.

  2. hallo, bij mij is astma geconstateerd sinds dit jaar, in december 2016 kreeg ik last van astmatische bronchietus en moest veel slijm hoesten, heb van de huisarts predison voorgeschreven gekregen in de eerste plaats helpt dat maar na verloop van tijd niet meer, ik ben nu 4 maanden verder tussen door bij de longarts geweest fotos gemaakt testen gedaan en er is uit gekomen dat ik astma heb, dat was voor mij een moker op de kop, ik ben 64 jaar en altijd sportief met hardlopen bezig al zo”n 30 jaar fanatiek……mijn vraag is wat ken ik het beste doen om het weer goed op te pakken zoals gezegd ben ik al 4 maanden er tussen uit geweest en conditie behoorlijk achter uit, ik merk gewoon dat de adumhaling nog niet goed zit, misschien weet u antwoord daar op

    MVg Wolter Poel

    0640413066

Leave a Reply

Vertel het door

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021
GezondheidGezondheid