Seizoensgericht eten: Herfst
De herfst is begonnen en daarmee worden zomergroente en fruit weer steeds duurder. Maar wist je dat je per seizoen gericht kunt eten? Vaak wordt de zomer als ultiem fruit en groente seizoen gezien, maar ook in de herfst is er voldoende te krijgen en te variëren. Het gaat er om dat je groente, fruit én vis in het juiste seizoen eet.
Wat zijn de voordelen?
Seizoensgericht eten heeft meerdere voordelen:
♥ Seizoens-eten is goedkoper en vaker in de aanbieding, omdat de winkels er makkelijk en goedkoop veel van kunnen inkopen
♥ Het is beter voor het milieu, omdat het (meestal) niet van ver hoeft te komen
♥ Om diezelfde reden is de voedingswaarde in het juiste seizoen het hoogst
♥ Het is gezond, omdat je varieert
♥ Tot slot is het ook gewoon ontzettend leuk om eens wat nieuws uit te proberen!
Seizoensgericht eten in de herfst
Kies in de herfst voor de volgende soorten groente, fruit en vis:
Groente
Aardappel, Andijvie, Artisjok, Aubergine, Bleekselderij, Bloemkool, Broccoli, Courgette, Groene selderij, Knolselderij, Komkommer, Koolrabi, Kropsla, Maïs, Paddestoel, Paksoi, Paprika, Pastinaak, Pompoen, Postelein, Prei, Raap, Raapstelen, Radijs, Rode biet, Rode kool, Rucola, Schorseneren, Snijbonen, Sperziebonen, Spinazie, Spitskool, Spruitjes, Tomaat, Ui, Veldsla, Venkel, Winterpostelein, Witlof, Witte kool, Wortel.
Fruit
Aardbei, Appel, Banaan, Blauwe bessen, Bramen, Druiven, Framboos, Kiwi, Peer, Rode bessen, Sinaasappel.
Vis
Ansjovis, Haring, Kabeljauw, Karper, Schol, Snoekbaars, Tilapia, Tong, Zalm, Zeepaling.
Uitprinten, ophangen en variëren!
Print dit lijstje uit, hang hem op in je keuken en meer inspiratie heb je niet nodig voor het (avond) eten. Probeer ook eens zogenaamde ‘vergeten groente’ zoals pastinaak, postelein, raapstelen en schorseneren. Ontzettend voedzaam en lekker!
Beeld ; Oddur Thorisson