|

Topjob; vormgeefster Iris Dijkers

Airmagazine interviewt voor Topjob ambitieuze, positieve mensen met een superleuke baan en een  allergie, overgevoeligheid of andere lichamelijke beperking.Vandaag praten we met Air-girl Iris. Ze is grafisch vormgever, art- director en heeft hooikoorts en het syndroom van Tietze. Ze schrijft graag over mode, maar speciaal voor Airmagazine wil ze wel uit de kast komen met haar Air -factor.

vormgeefster-interview-wdkVertel eens iets over jezelf!
Ik ben Iris, 25 jaar jong en in 2011 afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie. Ik woon samen met mijn vriend en mijn enorme collectie schoenen in een heel klein, schattig huisje in het centrum van Haarlem. Momenteel werk ik als freelance grafisch ontwerper/art-director en daarnaast 2 dagen in de week bij een uitgeverij van verschillende bladen in hartje Amsterdam. Sinds januari 2013 heb ik ook nog eens een eigen mode-blog, a dash of fash.

Wat is jouw Air-factor?
Ik heb hooikoorts en heb mijn hele leven al verschillende klachten aan mijn luchtwegen.  Gelukkig ben ik altijd positief en leg ik liever de nadruk op de leuke dingen in mijn leven, in plaats van altijd maar te prateniris-dijkers-interview over wat er allemaal mis is. Op de middelbare school zat ik naast een meisje met een notenallergie, die het te pas en te onpas hierover had. Hierdoor ben ik een beetje allergisch voor allergische mensen geworden en hou ik het zelf liever voor mezelf. Het valt mensen pas op als ik op die dag voor de vijfde keer een niesbui heb, dat ik misschien hooikoorts zal hebben. Dit is dus een beetje mijn coming-out.

Heb je er heel je leven al last van?
Als klein meisje had ik last van bronchitis, huisstofmijt allergie en lactose intolerantie. Ik heb drie keer een dubbele longontsteking gehad en tegenwoordig heb ik nog regelmatig last van luchtweginfecties en bijholteontstekingen. Daarnaast heb ik ook sinds een jaar of 10 last van hooikoorts. De laatste keer dat ik een luchtweginfectie had, had ik dit niet op tijd door en is deze eigenlijk verwaarloosd. Hierdoor heb ik (het syndroom van) Tietze ontwikkeld, een chronische ontsteking van het kraakbeen op de borst en tussen de ribben, die meestal ontstaat door overbelasting.

Hoe heeft het invloed op jouw dagelijks leven?
Als ik alles terug lees ben ik eigenlijk maar een zielig geval, maar gelukkig heb ik niet dagelijks last van klachten en mijn hooikoorts is het ene jaar erger dan het andere. Misschien ligt dit ook aan de omgeving waar ik woon, toen ik in Rotterdam woonde had ik veel sneller last dan hier in Haarlem. Sinds ik Tietze heb moet ik wel meer opletten. Ik kan niet teveel hooi  (haha) op mijn vork nemen, wat erg jammer is, want daar hou ik juist van. Ik zit niet graag stil en doe het liefst alles tegelijk. Ik sport graag, maar ik kan nu geen zware dingen meer doen, omdat dat gewoon veel pijn doet. Hierdoor is fitness out of the picture en doe ik tegenwoordig alleen nog aan yoga en pilates. Hier heb ik gelukkig juist baat bij, bewegen is goed en zorgt dat ik meer aan kan.

Hoe zorg jij ervoor dat je zo min mogelijk last van je allergie hebt?
Zodra ik merk dat ik klachten krijg,  zorg ik dat ik gezond eet, veel water drink en genoeg nachtrust heb. Middenin het hooikoortsseizoen ga ik altijd met een zonnebril op de deur uit, zodat ik minder last heb van mijn ogen.  Dat vind ik als echte fashionista niet heel erg: nog een reden om leuke zonnebrillen te kopen!

Heb je ook last van kruisreacties en allergieën?
Voor zover ik weet heb ik geen huisstofmijtallergie meer, maar als ik last krijg van mijn hooikoorts gaat dat hoogpolig tapijt wel linea recta naar de zolder! Ook vermijd ik melkproducten, producten met veel suikers, pittig eten en alcohol, omdat die ook een negatief effect hebben.

Je hebt een eigen bedrijf. Hoe ben je er bij gekomen de illustratie/vormgevingskant op te gaan?
Ik heb een opleiding Advertising gevolgd aan de Willem de Kooning Academie, waarmee ik opgeleid ben om op de creatieve afdeling van een reclamebureau te werken. Ik heb tijdens deze opleiding een zwak voor illustratie en vormgeving ontwikkeld, waardoor ik veel schoolopdrachten ook op deze manier benaderde. Dit werd binnen mijn opleiding enorm aangemoedigd en na mijn studie kreeg ik via via een baantje als grafisch ontwerper bij een uitgeverij aangeboden. Al snel kreeg ik verschillende freelance opdrachten uit mijn netwerk. Daarnaast houd ik erg van mode, daarom ben ik in januari mijn eigen modeblog gestart. Die benader ik ook weer op mijn eigen wijze: bij elke blogpost maak ik een illustratie.

Waarin onderscheidt jouw stijl en werkwijze zich van anderen?
Ik hou alles wat ik maak het liefst zo dicht mogelijk bij mezelf. Hierdoor is mijn werk heel vrolijk en eerlijk, een beetje kinderlijk en zorg ik dat het niet lijkt op iets wat je al gezien hebt. Voor mij is humor een heel belangrijk ingrediënt. Dit hoeft niet heel groot aanwezig te zijn, het kan ook een klein detail zijn wat je niet gelijk ziet. Mijn doelstelling is altijd om mezelf te verrassen en iets te maken waar ik zelf 100% achter sta.

Welk merk zou je nog eens willen restylen?
Nickelson. Dit merk is hopeloos uit de tijd en ik geloof dat ze een comeback willen maken, want er hangen overal reclameposters van het merk, met nog steeds dezelfde lelijke jassen als in de jaren 90! Ik zou het leuk vinden met zo’n merk een compleet nieuwe weg in te slaan en mijn best doen het weer relevant te maken.


iris-dijkers-airgirlWaar wil je over 3 jaar zijn?
Ik hou er van mijn creativiteit op nieuwe manieren toe te passen, dus wie weet heb ik dan wel een leuk product bedacht of ontwerp ik tassen. Misschien doe ik wel wat met mijn andere liefde: muziek. Ik hoop in ieder geval genoeg succes met mijn blog te hebben om naar de Fashion Weeks van Londen, Parijs en New York te kunnen gaan. Ook ligt er nog steeds een plan om met mijn vriend een tijdje in Londen te gaan wonen, dus wie weet woon ik daar wel. Verder heb ik al jaren een idee voor een kinderboek liggen, dat ik zelf wil schrijven en illustreren. Ik zou het trouwens wel heel knap vinden als ik al deze dingen binnen 3 jaar bereik, maar iedereen heeft recht om te dromen.

Waarom vind je dat je een topjob hebt?
Ik heb een topjob omdat ik mijn tijd vul met alle dingen die ik leuk vind. Ik verveel me snel, maar gelukkig heb ik absoluut genoeg variatie om het interessant te houden! En als ik dan toch iets mis ga ik op zoek naar een project dat dat opvult.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, items, winacties?  Schrijf je hier in voor de Airmagazine nieuwsbrief!

Posted by on maart 20 2013. Filed under Featured, Future, Real life/Future, Topjob. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021