|

Alles over de populairste drank

Van One Direction tot Robbie Williams en van Kate tot Birdy en Victoria Beckham; alle Britten zijn dol op thee. Maar waar komt thee eigenlijk vandaan?

Geboren tussen de thee

Zo’n 25 jaar geleden ben ik geboren in Assam, dé theestreek in India. Mensen hebben geen idee waar het ligt, maar wanneer ik vertel dat ze hun theezakje maar eens moeten bekijken heb ik meer succes. Je kunt me wakker maken voor een kopje Sterrenmunt thee, of een kopje Citroen thee in de middag. Na het eten nog een verse Gemberthee en ik kan er weer tegenaan. Ik weet dus waar het vandaan komt, maar wat is er aan vooraf gegaan?

vintage-woontrend-thee

Oorsprong eerste thee
2737 voor Christus zat de Chinese keizer, Shen Nung, warm water te koken. Plotseling rook hij een heerlijke geur en hij merkte dat dit uit de ketel kwam. Toen hij in de ketel keek, zag hij dat er wilde (thee)bladeren in de ketel waren gewaaid. Shen Nung waagde de gok en proefde het water, en zoals verwacht, het was heerlijk! Bij toeval is thee zo ontdekt. De gewoonte van het theedrinken verspreidde zich hartstikke snel en niet lang na het eerste kopje thee van de Keizer, telde China talloze theeplantages.

Wanneer Nederland thee ontdekte
Het drinken van thee had zich al uitgebreid tot Japan en niet lang daarna werden er kleine hoeveelheden theeblaadjes over de Perzische karavaanroutes naar het Westen vervoerd. De Venetianen leerden de thee kennen in het midden van de 16e eeuw, maar alleen als middel tegen maagstoornissen en jicht: ze lieten het aan hun rivalen in opkomst, de Nederlanders, over om de thee in Europa te introduceren. Dit gebeurde vervolgens in 1606, toen de eerste scheepslading Chinese thee arriveerde.

airmagazine-food-theeThee populairste drank
In het begin was thee een dure nieuwigheid: het werd al snel de populairste drank in ons land. De exportmarkt beleefde even een wisselend succes. Frankrijk nam bijvoorbeeld al vroeg deel aan de rage, maar slechts voor korte tijd: de thee veroverde Engeland langzaam maar wel blijvend! In 1658 verscheen de eerste advertentie voor thee in een Engelse krant, en in 1660 liet Samuel Pepys, een beroemde Britse ambtenaar – beroemd door zijn dagboeken, een drank uit China halen “die hij nog nooit eerder had gedronken”. In 1664 kreeg Charles II een lading thee cadeau van de VOC. De Compagnie begon in 1689 de thee direct uit China te importeren en kreeg in 1721 het monopolie van de theehandel. Toen de gehele Oost-Indische Compagnie ten einde viel, liep als vanzelfsprekend ook het China-monopolie ten einde. De directe oorzaak daarvan was de snelle groei van het Indiase Rijk: men dacht hier betere thee tegen redelijke prijzen te kunnen krijgen …

teatime-hipsterIndia, theeland
Assam was de eerste streek in India waar men op grote schaal thee begon te verbouwen: men gebruikte er een inheemse soort die ontdekt werd in 1823. De productie werd succesvol in de volgende 30 jaar en andere Noord-Indiase staten zoals Darjeeling en Cachar volgden snel. Ook op andere plaatsen werden pogingen gedaan, maar de eerste werkelijk spectaculaire nieuwkomer na Assam was Ceylon. Ceylon verving haar verwoeste koffieplantages volledig door theeplantages. En met succes! In diezelfde periode begonnen ook de eerste (Nederlandse) plantages op Java, het op twee na grootste exportgebied.

Het Engelse publiek
Ondertussen had het Engelse publiek gereageerd op de veel sterkere theeën uit India en vormde de import van thee uit China nog maar 5% van het totaal! Dit was deels te verwijten aan het feit dat China het verzuimde om verbeteringen aan te brengen in de kwaliteit, het transport en de prijs. geschiedenis-thee-assam

Ceylonthee
De Ceylonthee werd in de jaren 1890 echt populair: er werd op grote schaal reclame gemaakt voor niet-gemengde theeën en voor speciale sorteringen zoals ‘Golden Tips’. Sindsdien zijn er andere productie-regionen op de markt gekomen: met name in Afrika (Malawi, Kenia en Oeganda) en Zuid-Amerika (Argentinë). Het Chinese monopolie is gebroken en al snel was de thee uit de nieuwe gebieden even geliefd als de Chinese thee.

Alle nieuwtjes, blogs, winacties en tips altijd als eerste in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze airmagazine nieuwsbrief.

Aanbevolen artikelen:

Posted by on oktober 21 2013. Filed under Featured, Infotainment, Media/Infotainment, Nader onderzocht. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Cadeauwinkel

Recently Commented

  • J v Leeuwen: Ik heb Angio Oedeem en sinds januari 2017 krijg ik Xoliar sinds die tijd geen...
  • poel: hallo, bij mij is astma geconstateerd sinds dit jaar, in december 2016 kreeg ik last van...
  • YuSt: Ik heb wel wat geprobeerd ooit in de woonkamer, echter ik werd het snel moe, wellicht de...
  • YuSt: Klinkt goed, mijn rijpere huid heeft ook vaak vlekjes en irritaties. En ja dan is het vaak...
  • Femke: Ik lees nu pas je reactie Sonja, en heel herkenbaar! Ik had ook een behoorlijke...
  • YuSt: Erg leuk! Ik ga ook een krans maken!
  • Sonja van de Sande: Ik lees het en zit gewoon te huilen, zo bang ben ik. Terwijl ik vroeger elke...