|

Wat is coeliakie eigenlijk?

Coeliakie is een moeilijke benaming voor een glutenintolerantie. Maar wat houdt dat precies in en wat zijn gluten eigenlijk? Airmagazine.nl zoekt graag alle medische feiten voor je op en zet het in duidelijke taal voor je op een rij.

Glutenintolerantie, geen glutenallergie

Als je coeliakie hebt, dan heb je een glutenintolerantie, wat veel mensen ten onrechte een glutenallergie noemen. Je wordt geboren met een gen wat zich tot coeliakie kan ontwikkelen, maar dit hoeft niet zo te zijn. Het ontwikkelen tot coeliakie kan op elke leeftijd gebeuren, dus ook op oudere leeftijd.

Wat zijn gluten?

glutenintolerantie-wat-is-hetGluten zijn een verzameling eiwitten die je vindt in granen zoals tarwe, rogge, haver en gerst. Gluten zorgen voor een belangrijk deel voor elasticiteit in bijvoorbeeld brood en andere lekkere bakkersproducten.

Wat zijn de symptomen van coeliakie?

Als je een glutenintolerantie hebt, dan staan je darmstelsel behoorlijk op de kop bij het eten van een meelproduct zoals pasta, brood of een biertje. Je kunt last hebben van onder andere diarree of juist verstopping, winderigheid, buikpijn, een opgezette buik, misselijkheid, bloedarmoede of gewichtsverlies. Het lastige is dat de symptomen veel lijken op PDS (prikkelbaar darmsyndroom) waardoor je huisarts daar vaak eerder aan zal denken dan aan een glutenintolerantie.

Glutenvrij dieet

Het enige wat je kunt doen bij coeliakie is het eten van gluten vermijden. Gelukkig zijn er heel veel goede alternatieven voor bijvoorbeeld brood of pasta. En steeds meer bedrijven spelen in op de ‘rage’ om glutenvrij te eten. Je kunt bij de lokale biologische winkel glutenvrij bier halen, kroketten, taart en sausjes. En het gerucht gaat zelfs dat McDonald’s een glutenvrij broodje in Nederland gaat introduceren. En op Airmagazine.nl lees je natuurlijk ook genoeg lekkere glutenvrije recepten.

Alle nieuwtjes, blogs, winacties en tips altijd als eerste in je mailbox? Schrijf jedan in voor onze airmagazine nieuwsbrief.

Posted by on mei 8 2013. Filed under Featured, Health. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021
GezondheidGezondheid