|

De zin en onzin van superfoods

Clean eating, paleo dieet, glutenvrij dieet, gojibessen en groene smoothies. Instagram staat er vol mee.  Maar  wat is nou echt gezond? Voedingsdeskundige Gaby beantwoordt regelmatig jullie vragen over eten. Vandaag vertelt ze over de hype van dit moment; superfoods.

“Zijn superfoods echt zo gezond?”

Gezonder door superfood

Superfoods; we hebben de naam vast allemaal wel eens horen vallen. Superfoods zijn ‘hip’, omdat ze –zoals de naam al zegt- super gezond zouden zijn. Een superfood bevat meestal veel vitamines, mineralen en/of anti-oxidanten en meestal weinig ‘slechte’ voedingsstoffen zoals verzadigd vet. En ja, hier kunnen gezondheidsvoordelen aan worden toegeschreven. Maar helaas, superfood is geen wettelijk beschermde term en superfood-dietiste dus kan eigenlijk elk voedingsmiddel een superfood worden genoemd!

Brocolli, superfood van vroeger

Broccoli, aardbeien en spinazie zijn voorbeelden van ´superfoods van vroeger´. Gewone, alledaagse, gezonde producten! Tegenwoordig lijkt het of superfoods van ver moeten komen, duur moeten zijn en niet in de ´gewone´ supermarkt te koop mogen zijn. Lijken mij toch niet de criteria die van belang zijn om iets een superfood te noemen.

Superfood claims

Je schijnt er jong van te blijven, slimmer, sterker, mooier en fitter van te worden en daarmee ook langer te leven! Wauw, dus als ik dagelijks alleen nog maar superfoods zou eten, leef ik dan oneindig? Zonder enkele gezondheidsklachten? En ik blijf slank? Alleen maar door superfoods te eten? Als ik de gezondheidsclaims die op internet de ronde doen mag geloven wel!

Een overzicht van Superfoods

Gojibessen, açaibessen, chiazaad, tarwegras, zeewier, hennepzaad, rauwe chocolade, mangosteen, baobab, kaneel… dit zijn allemaal voorbeelden van ‘superfoods’. Maar wat zit er nou eigenlijk in en zijn ze echt zo goed?

Superfood Rijk aan… Fabels (o.a.)
Gojibessen Vitaminen, mineralen en anti-oxidanten - Goed voor libido, humeur, lever en nieren- vertraagt ouderdom- helpt bij afvallen- bestrijdt acne
Açaibessen Anti-oxidanten - Helpt bij afvallen en gewrichtspijn- Ontslakkend en ontgiftend
Tarwegrassap Vitaminen en mineralen - Rijk aan enzymen en vitale energie*
Chiazaad Gezonde vetten, vezels, mangaan, calcium en ijzer - Je valt ervan af- normaliseert de bloedsuikerspiegel- verbetert de stoelgang- helpt bij opbouw van spieren

De fabel van tarwegrassap is mijn favoriet: Enzymen zitten er misschien wel in, maar je hebt er niks aan, aangezien ze in het maag-darmstelsel gewoon worden afgebroken. Daarnaast maakt je lichaam zelf genoeg enzymen aan. En vitale energie? Vitaal ben je als je je gezond voelt!

En chiazaad heeft ook nadelen:
♥Het is super licht, dus je zal er heel veel van moeten eten voor dat het gezondheidseffecten heeft.
♥ Het is niet geschikt voor mensen met bloeddrukverlagende of vochtafdrijvende medicijnen en/of mensen met een lage bloeddruk.
♥ Er zijn mogelijke bijwerkingen: opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en je kunt er zelfs een allergische reactie van krijgen. Niet echt Air-proef dus!

Wat moet je dan wel doen om gezond, fit en slank te blijven?

Dat is helaas niet in één antwoord uit te leggen, en dus al helemaal niet met één superfood. Eigenlijk is het zelfs niet alleen met voeding te bereiken. Het gaat om een leefstijl waarbij je naast gezond eet ook beweegt, niet rookt en geen tot zin-onzin-superfoodweinig alcohol drinkt. Wél kun je er zelf voor zorgen dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. De beste manier is en blijft: variëren, gezond en puur eten, nadenken en bewuste keuzes maken. Dan krijg je die vitamines, mineralen, anti-oxidanten, gezonde vetten en vezels ook wel binnen! Verder is het belangrijk om te weten dat er voedingsstoffen verloren gaan of minder zijn, wanneer het product er lang over doet om van de bron op je bord te belanden, wanneer je voedingsmiddelen ‘buiten het seizoen’ eet en ook wanneer een product (in meer of mindere mate) bewerkt is.

Wel gezond, geen wondermiddel

Tot slot wil ik nog meegeven dat de meeste superfoods zeker wel gezond zijn; het zijn prima voedingsmiddelen die je van nuttige voedingsstoffen kunnen voorzien, maar verwacht niet dat ze wonderen verrichten. Het kan simpeler en ook veel goedkoper!
Heb jij vragen over je voeding? Mail naar food@airmagazine.nl en lees volgende keer het antwoord op jouw vraag!

Alle nieuwtjes, blogs, winacties en tips altijd als eerste in je mailbox? Schrijf je hier dan in voor onze Airmagazine nieuwsbrief.

Posted by on juli 19 2013. Filed under Food, Food for thought. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

8 Comments for “De zin en onzin van superfoods”

  1. Ja, goed artikel! Goed dat dit ook eens gezegd wordt. Ik gebruik zelf macapoeder en chiazaadjes. De maca helpt voor mijn hormonenbalans en met chia kun je goed gelei maken, handig en gezond! Goed om te weten dat ze ook allergische reacties op kunnen roepen.

  2. Lijnzaad ipv chiazaad? Wel op dezelfde manier gebruiken? Wat zijn de voordelen of wat doet het?

    • Hoi Karin! In principe doet lijnzaad hetzelfde als chiazaad. Bevat vezels, gezonde vetten en mineralen. Op internet heb je mogelijk ook gevonden dat chiazaad meer van deze gezonde voedingsstoffen per 100 gram bevat. Maar chiazaad is veel lichter dan lijnzaad. Een eetlepel chiazaad weegt dus veel minder dan een eetlepel lijnzaad, waardoor je in verhouding juist weer minder van de gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt! Ik hoop dat het duidelijk is. Groetjes Gaby

  3. Is er iemand die iets weet over de productie van superfood en de gevolgen hiervan voor de lokale bevolking en hun leefomgeving? Het enige fair trade product dat bijvoorbeeld kan vinden is raw chocolate.. Ook verscheen recent een artikel over de negatieve gevolgen van quinoa productie voor de lokale bevolking. Ben benieuwd!

  4. Nadat de kop van mijn alvleesklier verwijdert werd, maakt mijn lichaam niet tot geen enzymen aan. Wat betekend dat ik bit alles wat ik slik deze moet slikken. Nu vraag ik me af of ik dan misschien wel iets heb aan tarwegras. Zelf zie ik de zoals men ze noemt superfood net zoals het al bekende groente en fruit en andere voedingsmiddelen.

  5. Interessant artikel. Zo fijn dat ik het jaar mag ingaan met zoveel informatie. Bedankt :-) en je hebt er alvast een volger bij. Zijn er naast de dingen die je in deze post aanhaalt nog dingen die ik kan doen om gewicht te verliezen? Nog een gelukkig nieuwjaar btw :-)

Leave a Reply

Vertel het door

GezondheidGezondheid