Een feestgerecht: Bouillabaisse
Regelmatig maakt Ank speciaal voor jou Airproef recepten. Fijne basisrecepten recepten die je zelf aan kunt vragen. Vandaag een heerlijk bouillabaisse recept op basis van de visbouillon van vorige keer.
Bouillabaisse ( Provencaalse vissoep):
Ingrediënten
♥ 2 liter visbouillon, zie boven
♥ 1 pond zoutwater-visfilet, zoals kabeljauw, rode poon, mul, dorade, heilbot en/of zeeduivel. Gebruik een paar soorten door elkaar.
♥ 10 grote rauwe garnalen ( diepvries)
♥ 20 Schelpen en/of mosselen
♥ Evt. 4 krabbenscharen
♥ Een paar inktvisjes
♥ 1 ui
♥ 1 teen knoflook
♥ 1 pond Roma tomaten
♥ 4 eetl. Olijfolie
♥ 2 aardappelen
♥ 1 buisje saffraan ( gewoon bij AH ). Vooraf weken in wat lauw water. Dit zijn meeldraden van een krokus, dus geen kruid.
♥ Peper en zout
♥ Stukje sinaasappelschil van een onbespoten exemplaar
Voor diegenen, die wel kruiden verdragen:
♥ 1 eetl. rozemarijn, tijm en venkelzaadjes
♥ 1 blaadje laurier
♥ Peterselie
Bereiding
♥In de olijfolie de gesneden ui en knoflook smoren.
♥De tomaten ontvellen ( Even onderdompelen in kokend water, dan is het velletje gemakkelijk te verwijderen ) en in kleine blokjes snijden. Ook de aard.
♥ Samen met de kruiden toevoegen, wat peterselie achterhouden ter garnering.
♥ Alles even kleur laten krijgen en aan de visbouillon toevoegen.
♥ Aan de kook brengen. Ongeveer 25 min zachtjes laten koken.
♥ Soep met een staafmixer pureren. De soep moet wat dikkig zijn, anders wat in laten koken.
♥ De krabbenscharen 5 min. in de soep laten koken.
♥ Mosselen of schelpjes wassen. Degene, die stuk zijn of open blijven staan
weggooien.
♥ In de pan erbij doen. Als ze gaar zijn na een paar min., dan gaan ze open staan. Blijven ze dicht dan verwijderen.
♥ Als de soep net niet meer kookt, de visfilets één voor één, te beginnen bij de dikste, in de pan laten glijden en tegen de kook aan houden. laat ze niet koken, anders wordt de vis hard. Ze zijn gaar als ze niet meer glazig zien.
♥ Garnalen ontdooien door er kokend water over heen te gieten. Even laten staan. Niet pellen. Het darmkanaal verwijderen met een scherp mesje ( dat zwarte streepje ). In de pan erbij doen. Ze zijn gaar als ze roze zijn.
Tip
Zelf vind ik het ‘t lekkerst om de inktvisjes apart te bakken en op het laatst toe te voegen. Eerst schoonmaken door de inktzak te verwijderen en ze in ringen te snijden. Even door boekweit of rijstebloem halen en in de olijfolie 5 Min. bakken.
De krabbenscharen leg je bij het opdienen onder in de soepkom. Je eet ze als laatste door met een 2 puntig vorkje ( te koop bij Dille en Kamille) het vlees uit de open gekraakte ( dit moet met enige kracht gebeuren ) scharen te peuteren. De rest van de soep in de kommen scheppen. Geknipte dille, peterselie of iets anders groens erover strooien. Lekker met “brood” en een rouille. Met een salade erbij een volwaardig feestmaal!
[schelp- en schaaldieren]