|

No cure no pay voor Xolair

Xolair blijft vergoed, zoals we pas al meldden. 30 augustus is bekend geworden dan  wanneer het middel tegen ernstige allergie niet werkt de kosten voor de fabrikant zijn.

Eerste medicijn op basis van  no cure no pay

“Minister Schippers van Volksgezondheid neemt een advies van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) over ‘no cure, no pay’ voor een astma-geneesmiddel over. Als een individuele patiënt geen baat heeft bij het medicijn, zijn de kosten voortaan voor rekening van de fabrikant. Het is voor het eerst dat een medicijn vergoed gaat worden op basis van deze methode.

patient-fleur-stip-xolair-cvzHet CVZ heeft onlangs afspraken gemaakt met patiënten, longartsen en fabrikant Novartis van het astma-geneesmiddel over ‘no cure, no pay’. Het medicijn Xolair slaat bij ongeveer eenderde van de patiënten niet aan, wat veel geld kost. Het College denkt dat op basis van ‘no cure, no pay’ 1 tot 2 miljoen euro bespaard kan worden. Het CVZ zegt te hopen dat in de toekomst meer geneesmiddelen kunnen worden vergoed op basis van deze vergoedingsmethode.

Perverse prikkel

Minister Schippers zei in een interview met BNR Nieuwsradio dat ‘no cure no pay’ alleen geschikt is voor dure, veelbelovende medicijnen die hun effectiviteit nog moeten aantonen. Ook moet tussentijds vastgesteld kunnen worden of het medicijn werkt.

Schippers is niet bang dat fabrikanten straks niet meer geprikkeld worden om in onderzoek te investeren. Het invoeren van ‘no cure, no pay’ haalt volgens de minister juist de perverse prikkel weg, dat fabrikanten willen dat hun medicijn door artsen aan zo veel mogelijk patiënten wordt voorgeschreven. Producenten krijgen er nu belang bij dat een geneesmiddel alleen aan patiënten wordt voorgeschreven bij wie het middel waarschijnlijk aanslaat, omdat ze voor de kosten opdraaien als dat niet zo is.”

Bron: NOS.nl
Beelden: @fstip @mayraguma

Meer informatie over Xolair, de werking en de vergoeding lees je in deze artikelen.

Alle nieuwtjes, blogs, winacties en tips altijd als eerste in je mailbox? Schrijf je hier dan in voor onze Airmagazine nieuwsbrief.

Posted by on augustus 31 2012. Filed under Health, Health news. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021
GezondheidGezondheid