|

Vegetariërs hebben lagere bloeddruk

De Amerikaanse Adventist Health Study bij 500 personen toont aan dat naarmate het voedingspatroon meer plantaardige voedingsmiddelen bevat, de bloeddruk lager is.

Meer plantaardig eten verlaagt het risico op hypertensie

Hypertensie of hoge bloeddruk, is een belangrijke risicofactor van hart- en vaatziekten, verantwoordelijk voor bijna de helft van alle sterfgevallen in de Europese Unie. Elke daling van de bloeddruk is dan ook van belang voor de volksgezondheid. Bloeddrukwaarden lager dan 120/80 mmHg zijn optimaal.  Van hoge bloeddruk is sprake bij bloeddrukwaarden gelijk aan of hoger dan 140/90 mmHg.

Verschillen tussen vegetariërs

De deelnemers in de Adventist Health Study werden volgens voedingsgewoonten ingedeeld in: veganisten, lacto-ovo-vegetariërs, semi-vegetariërs en niet-vegetariërs. Veganisten zijn strikte vegetariërs die geen melk en eieren consumeren, lacto-ovo-vegetariërs gebruiken wel zuivelproducten en eieren maar geen vlees of vis, en semi-vegetariërs eten af en toe vlees en vis.

Vleeseters hogere bloeddruk

De resultaten van deze studie tonen aan dat de bloeddruk beduidend lager is bij veganisten en bij lacto-ovo-vegetariërs, in vergelijking met omnivoren of alleseters.  De studie maakt duidelijk dat in het algemeen de bloeddruk lager is naarmate er meer plantaardige voedingsmiddelen geconsumeerd worden: in vergelijking met omnivoren is het risico op hoge bloeddruk 8% lager bij semi-vegetariërs, 43% lager bij lacto-ovo-vegetariërs en 63% lager bij veganisten. Dit betekent dat elke verschuiving naar een meer plantaardige voeding kan bijdragen tot een lagere bloeddruk.

astma-allergie-gezondheidPlantaardiger eten met soja voor een lagere bloeddruk

Sojaproducten passen perfect in een meer plantaardige evenwichtige voeding. Ze zijn laag aan verzadigd vet en bevatten de gunstige meervoudige onverzadigde vetten. Daarnaast zijn sojaproducten makkelijk te gebruiken in tal van gerechten zoals soepen, smoothies en pannenkoeken.

Bron:
Pettersen BJ, Anousheh R, Fan J, Jaceldo-Siegl K, Fraser GE. Vegetarian diets and blood pressure among white

Aanbevolen artikelen:

Posted by on januari 30 2013. Filed under Health, Health news. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Cadeauwinkel

Recently Commented

  • J v Leeuwen: Ik heb Angio Oedeem en sinds januari 2017 krijg ik Xoliar sinds die tijd geen...
  • poel: hallo, bij mij is astma geconstateerd sinds dit jaar, in december 2016 kreeg ik last van...
  • YuSt: Ik heb wel wat geprobeerd ooit in de woonkamer, echter ik werd het snel moe, wellicht de...
  • YuSt: Klinkt goed, mijn rijpere huid heeft ook vaak vlekjes en irritaties. En ja dan is het vaak...
  • Femke: Ik lees nu pas je reactie Sonja, en heel herkenbaar! Ik had ook een behoorlijke...
  • YuSt: Erg leuk! Ik ga ook een krans maken!
  • Sonja van de Sande: Ik lees het en zit gewoon te huilen, zo bang ben ik. Terwijl ik vroeger elke...