|

Coeliakie: de nieuwe volksziekte?

Twee weken geleden interviewde ik Vivian van Huiden voor Airmagazine. Zij wil via haar eigen bekendheid, de bekendheid van de ziekte coeliakie vergroten. Een van de initiators van haar campagne is de Maag Lever Darm Stichting. Ik sprak met Veronique de Bos van deze Stichting over de campagne en over coeliakie.

Om maar met de deur in huis te vallen: wat heb jij met coeliakie?
Vanuit mijn functie als communicatie-medewerker bij de MLDS heb ik regelmatig te maken met coeliakie. We krijgen vragen van mensen die met klachten zitten en niet weten wat ze er mee aan moeten. Uiteraard ken ook ik mensen in mijn directe omgeving met coeliakie.

Waarom deze campagne en waarom juist nu?
Op dit moment is bij 25.000 mensen in Nederland coeliakie gediagnostiseerd, terwijl de aandoening veel vaker voorkomt: naar schatting hebben 160.000 mensen coeliakie. Er is sprake van onderdiagnostiek. De ziekte is nog onbekend bij het grote publiek en wordt vaak pas op latere leeftijd ontdekt. De Nederlandse Coeliakie Vereniging en de Maag Lever Darm Stichting willen aandacht vragen voor deze problematiek.

Ik ben wel geschrokken van deze cijfers. Waar baseren jullie deze op?
Naar schatting zijn er in Nederland tussen 80.000 – 160.000 mensen met coeliakie. Deze schatting is gebaseerd op de literatuur en staat in de nieuwe richtlijn voor coeliakie.

Is coeliakie een groot gevaar voor de volksgezondheid?
Doordat de ziekte vaak pas in een laat stadium wordt gediagnostiseerd leidt het tot fysieke schade, maar ook tot onnodig ziekteverzuim, achterstand tijdens studie en jarenlange gang langs vele artsen. De ziekte kan relatief eenvoudig behandeld worden,  in de vorm van een glutenvrij dieet.

Is de campagne geslaagd?
De NCV en de MLDS zijn tevreden over de resultaten van de campagne. De website www.deglutentest.nl heeft in de campagneperiode van mei t/m juni ruim 15.000 unieke bezoekers getrokken een kleine 15.000 bezoekers heeft de glutentest ook ingevuld. Wel is het zorg dat de aandacht voor coeliakie blijft. De glutentest blijft uiteraard in de lucht, want ondanks de campagne zijn we nog steeds op zoek naar een groot deel van de 135.000 mensen die rondlopen met algemene klachten die op coeliakie kunnen wijzen!

Wat kan de Stichting doen voor coeliakie patiënten?
De MLDS geeft informatie over  en vraagt aandacht voor coeliakie om de ziekte meer bekendheid te geven. Verder ondersteunt de MLDS de Nederlandse Coeliakie Vereniging en financiert wetenschappelijk onderzoek.

De Stichting was onlangs sponsor van de nieuwe film van Bobby Boermans: ‘Claustrofobia’. Richt de Stichting zich meer op jongeren en zo ja, waarom?
De Maag Lever Darm Stichting richt zich op het totale Nederlandse publiek en dus op alle leeftijdscategorieën. Dit verschilt per campagne. Zo hebben we onlangs voor gezinnen het WC Doeboek op de markt gebracht. Informatief en leuk, met tips voor een gezonde spijsvertering, moppen van Max Tailleur, strips van Jan Jans en de Kinderen, columns van onder andere Viggo Waas en Aaf Brandt Corstius en nog veel meer.

Posted by on november 18 2011. Filed under Media, Media/Infotainment. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021
GezondheidGezondheid