De beste oliebollen van Nederland
Mocht je na het lezen van de AD- Oliebollentest weer langs de oliebollenkraam van Richard Visser lopen, roep dan geen oelewapper, domoor, sufferd of andere persoonsbenaming voor oliekoek, want voor je het weet staat de politie naast je.
Terwijl dat toch best vreemd is. Nederlanders hebben eeuwenlang deze platte oliekoeken gegeten, voordat de oliebol zijn plaats in nam. Het recept voor deze niet rijzende koek staat prachtig beschreven in De verstandige kock (1669). In de achttiende eeuw verscheen de oliebol ten tonele in het kookboek De volmaakte Hollandsche keukenmeid. Met als verschil het gebruik van tweemaal zoveel olie, Waardoor er wel bolvorming ontstond.
Citaat uit: De verstandige kock, of sorghvuldige huyshoudster
Oorsprong van de oliebol
Ondanks dat er een aantal theorieën zijn over de herkomst van oliekoeken, die uiteenlopen van de Germaanse godin Perchta tot de Portugese joden die tijdens de Spaanse inquisitie naar Nederland vluchtten en hun recepten meenamen. De olie zou dan verwijzen naar de eeuwig brandende lamp in de tempel van Jeruzalem.
Zo is er ook nog een verhaal wat misschien iets meer voor de hand ligt en zijn grondslag kent in de winter en minder romantisch maar zeker praktischer van aard is. Dat is namelijk dat in de wintermaanden al het verse voedsel op was en bloem, eieren, melk en olie wel voor handen waren. Het voordeel was ook dat de oliekoek lang houdbaar was, uiterst handig voor barre tochten en voor fysiek hard werken.
Oliebollen anno 2013
Waar het eerst gemaakt werd om te offeren of te overleven staan we nu in de rij om de oliebollen( poedersuiker apart) met zakken tegelijk te kopen.En precies als de analoge klok op onze digitale televisie twaalf uur slaat een vette rand op het champagne glas achter te laten.
Gelukkig nieuw jaar allemaal!