|

Geschikte huisdieren als je allergisch bent

Allergie, astma en huisdieren zijn niet zo’n goede combinatie. Ik zette een aantal huisdieren op een rij waar je waarschijnlijk geen last van hebt.

Allergieën en toch een huisdier?

Ik ben ik iemand die graag een dier om zich heen heeft. Onder ander voor de gezelligheid en het contact. Nu heb ik de pech allergisch te zijn voor zo’n beetje alles met haar. En knuffelen met een slang is nou niet bepaald aan me besteed.

Allergisch voor haren, maar niet voor veren

Ik heb twee Catharina- parkieten. Niet dat deze speciaal anti- allergisch zijn, maar ik heb gelukkig geen last van veren. Nu hoor ik je vragen: ‘Wat is er nou zo leuk aan een vogeltje in een kooitje?’ Nou, eerlijk gezegd niet zoveel. Maar als je een parkiet van jongs af aan aan je hand laat wennen en regelmatig vrij rond laat vliegen, zul je merken dat je veel plezier hebt aan een tamme vogel. Ik kan mijn parkiet TomTom kriebelen tot ik een ons weeg, hij gaat soms mee onder de douche en baddert dan mee, hij kruipt in jaszakken en capuchons en weet mijn papieren tot confetti te versnipperen. Als hij eruit is dan wijkt hij geen moment van mijn schouder of hoofd.

Allergie tip
Ben je allergisch, maar kun je wel tegen vogels? Let op de de bodembedekking van de kooi. Berkensnippers leveren veel minder stof en allergische reacties op dan schelpenzand.

airmagazine-astma-allergie-hooikoortsWil je toch een hond of kat?

Ondanks het feit dat ik veel plezier beleef aan mijn vogeltjes vind ik een hond of kat ook wel erg leuk. Uit mijn omgeving weet ik dat niet iedereen hetzelfde soort huisdierenallergie heeft. Niet alle huisdieren maken evenveel allergenen aan en niet alle allergenen zijn hetzelfde. Ik kan bijvoorbeeld helemaal niet tegen een Schnauzer, maar ik heb van een Windhond bijna geen last. (Leuk feitje: in Mexico geloven ze dat een Chihuahua zelfs kan helpen bij astmatische klachten.)
Voor katten geldt hoe langhariger hoe erger mijn benauwdheid wordt, maar een Siamees kan ik rustig even aanhalen of op schoot hebben. Het blijft uitproberen als je allergisch bent en een hond of kat wilt. Ga naar de fokker om te kijken of je op het beest reageert en of die reactie te handhaven is. Let ook op hoe je je na een paar dagen voelt. Als je je beroerd voelt, dan is dat bepaalde ras niet voor jou geschikt.

windhond-bij-allergie

Geschikte honden en katten bij allergie
Honden en katten die of minder verharen, of minder huidschilfers verliezen of haarloos zijn:

Honden
Chihuahua
Chinese en Mexicaanse naakthond
Labradoodle, of andere kruisingen met een poedel
Poedel
Schnauzer
Spaanse en Portugese waterhond   
Terriërs, zoals de Airedale, Amerikaanse haarloze terriër, de Bedlington, de Kerry Blue, de Schotse en de de Welshe
Bichon-hondensoorten, zoals de Bolognezer, de Coton de Tuléar, de Havanezer en het Maltezer leeuwtje
Windhonden, zoals de Greyhound, de Whippet en het Italiaanse windhondje

astma-allergie-tipsKatten
Blauwe rus
Cornish rex
Defon rex
Siberische kat, zoals de Neva Masquerade)
Sphynx (naaktkat)

Zijn deze rassen voor jou geen optie, en gaat je liefde voor dieren zo ver dat je bereid bent een paar duizend euro uit te geven? Dan kun je ook altijd kijken bij www.lifestylepets.com.

Gelukkig zul je nooit huisdierloos door het leven hoeven, want een vis (bijvoorbeeld de schattige Oranda) is altijd een optie. Alhoewel je wel moet oppassen met visvoer, waar ook allergenen in kunnen zitten.

Lees ook:
Sanne Kraaykamp over haar Spynxen
Allergisch? Neem een parkiet als huisdier

Alle nieuwtjes, blogs, winacties en tips altijd als eerste in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze airmagazine nieuwsbrief.

Aanbevolen artikelen:

Posted by on maart 16 2012. Filed under Infotainment, Media/Infotainment, Nader onderzocht. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 Comments for “Geschikte huisdieren als je allergisch bent”

  1. dit is echt een leuke post, ik ga hem doorgeven aan m’n zusje. zij heeft astma en is GEK op katten. Van mijn Brits kortharen gaat ze wel altijd niesen, maar misschien moet ze een andere ras nemen

  2. Leuk artikel, maar niet helemaal volledig. Zelf fok ik (semi) naaktkatten en ik krijg vaak de vraag of mijn katten “anti”allergisch/ hypo allergeen zijn. Helaas is dit niet het geval.

    Een allergie kan worden veroorzaakt door haar, maar meestal door eiwitten die afkomstig zijn van huidschilfers, speeksel en urine. De allergenen kunnen na twee jaar nog aanwezig zijn in huis, dit ondanks het feit dat de kat- of hond al lang uit huis is.

    Zelf ben ik ook allergisch voor mijn katten, maar heb na al jaren gemerkt dat ik immuun geworden ben voor mijn eigen dieren.

    Een goede tip is zeker om eens bij een cattery langs te gaan om te testen of je allergisch bent of niet.

Leave a Reply

Vertel het door

We mogen weerWe mogen weer
Cadeauwinkel