|

Interview met Arnold van Vliet over hooikoorts in januari

‘Voorjaar 2012 is al begonnen’ kopten alle sites, van nu.nl tot pow-ned.Wij interviewden de bron van dit nieuws, Dr. Arnold van Vliet (Wageningen Universiteit) van het waarnemersnetwerk De Natuurkalender en Allergieradar.nl over het vervroegde voorjaar, hooikoortsklachten, het hooikoortsseizoen en  de pollenplanner.

Om maar met de deur in huis te vallen: Is het voorjaar inderdaad begonnen?
De voorlente is begonnen en dat is te zien aan de eerste bloeiwaarnemingen van hazelaar, els, sneeuwklokje en speenkruid.

Kloppen de eerdere berichten dat het een zeer strenge winter zou worden dan niet?
Weersverwachtingen zijn tot maar tien dagen betrouwbaar. De eerdere berichten waren op maar zeer weinig gebaseerd. Al kan het nog steeds koud worden in de komende maanden.

Waarom krijgen veel mensen nu al hooikoortsklachten?
Het zijn nu pollen van hazelaar en els die al vanaf half december hooikoortsklachten veroorzaken. Vanuit heel het land worden al de eerste bloeiende exemplaren gezien. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) registreerde al vanaf de kerstdagen elzenpollen. Op 28 december liep de concentratie al op tot 89 pollen per kubieke meter lucht. Veel patiënten en artsen realiseren zich niet dat je nu al hooikoortsklachten kunt hebben.

Betekent dit dat het hooikoortsseizoen naar voren schuift? Zijn we er dan ook eerder vanaf?
De start van het hooikoortsseizoen schuift met deze zeer warme omstandigheden inderdaad naar voren op. Het betekent niet automatisch dat het seizoen ook eerder afgelopen is. Als er een koude periode komt zal de ontwikkeling van de bomen stil komen te liggen en weer verder gaan als de temperaturen weer stijgen. Verder is het nog maar de vraag wat de hooikoortsplanten die later in het jaar in bloei komen zoals de berk en de grassen gaan doen. De ontwikkeling van deze soorten reageert vooral op de temperatuur later in het jaar.

interview-arnold-van-vliet- airmagazineHoe weet ik of voor welke pollen ik allergisch ben?
Er zijn via de huisarts allergietesten te doen. Daarnaast bieden wij samen met het LUMC hooikoortspatiënten de mogelijkheid om via www.allergieradar.nl dagelijks het eigen klachtenniveau te registreren op een schaal van 1 (geen klachten) tot 10 (maximale klachten). Het eigen klachtenverloop kan vervolgens gekoppeld worden aan de pollentellingen van het LUMC. Je ziet dan bij welke pollenconcentratie en bij welke soorten welke mate van klachten zich voordoen. Buiten het feit dat deze informatie interessant is voor jezelf kunnen wij met de klachtenscores de hooikoortsverwachtingen verbeteren. We hopen dan ook dat veel hooikoorts patiënten mee willen gaan doen.

Hoe kan ik weten of de boom/de plant of het kruid waarvoor ik allergisch ben op dit moment in bloei staat?
Op Allergieradar.nl hebben we een Pollenplanner opgenomen die dagelijks een nieuwe berekening maakt van waar in Nederland het pollenseizoen begint voor berk, gras, bijvoet, weegbree, zuring en ambrosia. Hazelaar en els moeten nog toegevoegd worden.

pollentelling-toegelicht Komt (pollen)allergie tegenwoordig vaker voor, of lijkt dit maar zo? Zo ja, waar komt dit door?
Allergie is de afgelopen tientallen jaren sterk toegenomen. Het is onduidelijk waar dat precies door veroorzaakt wordt. Er zijn diverse theorieën voor.

Heeft het klimaat hier nog enige invloed op? Klimaatverandering speelt wel een rol doordat het pollenseizoen langer wordt. Daarnaast worden de vliegomstandigheden anders. Afgelopen jaar waren de omstandigheden voor boompollen tijdens het record droge en zonnige en zeer warme voorjaar ideaal. Het droge voorjaar in combinatie met de zeer natte zomer zorgde echter voor een zeer laag aantal graspollen. Dat gaf veel hooikoorts patiënten juist weer veel lucht.

Signaleert u op dit moment nog andere (vreemde) dingen in de natuur als gevolg van het klimaat?
Er staan diverse voorjaarsbloeiers in bloei waaronder fluitenkruid en scherpe boterbloem en verder worden er al jonge eendjes en jonge merels gezien.

Posted by on januari 7 2012. Filed under Media/Infotainment, Nader onderzocht. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Comment for “Interview met Arnold van Vliet over hooikoorts in januari”

  1. Bert Barnhoorn

    Goed verhaal; relevante vragen met relevante antwoorden

Leave a Reply

Vertel het door

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021
GezondheidGezondheid