|

Interview met Helen Kranstauber van het Food Film Festival

Fast food, smaakvervlakking en de toenemende eenvormigheid van voedsel. Volgens de Youth Food Movement is het tijd voor een nieuw geluid; puur, eerlijk en smaakvol voedsel. Deze boodschap draagt zij uit tijdens het komende Food Film Festival op 16,17 en 18 maart in Studio/K in Amsterdam. Air Magazine sprak met de directeur van het festival en bestuurslid van de YFM, Helen Kranstauber.

airmagazine-voedselallergie-fffHoe zijn jullie op het idee gekomen van een filmfestival?
In 2010 bezocht ik het IDFA. Daar realiseerde ik me dat een filmfestival een fantastische manier is om mensen met een boodschap te bereiken. Vanuit de YFM organiseren we veel verschillende evenementen om jongeren bij het voedseldebat te betrekken en hen aan te sporen bewust te kiezen voor goede producten. Daarbij zijn we altijd op zoek naar nieuwe invalshoeken om eten te belichten. Films en documentaires zijn een perfecte manier om mooie, ontroerende, grappige en belangrijke verhalen rond eten over te brengen.

De programmering: Moet ik dan denken aan ernstige documentaires over de bio-industrie en wereldwijde voedseltekorten?
Het FFF filmprogramma met zowel speelfilms en documentaires geeft een mooie mix weer van de liefde voor eten en aandacht voor serieuze voedselvraagstukken. Uitgangspunt is dat alle films voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Tussen de films die problemen in het voedselsysteem behandelen zitten juist een aantal hele mooie titels, die je een boodschap meegeven, maar het zijn geen films waarbij je met lood in je schoenen de filmzaal uitloopt. Voor ieder wat wils dus!

Welke film(s) moet je zeker bekijken?
Het festival is niet in een film vertegenwoordigd. Juist de samenhang en het totaalbeeld geeft een heel mooi palet aan verschillende onderwerpen. Tussen de films zitten prachtige portretten van bijzondere topchefs die waanzinnige gerechten maken, zoals in de openingsfilm Mugaritz B.S.O. Extra trots zijn we dat deze film samen met Jiro Dreams of Sushi, A Matter of Taste en The Chocolate Farmer hun Nederlandse première beleven op het festival.

Tijdens de films loopt het water je in de mond. Heeft het festival daar ook iets voor geregeld?
Uiteraard. We zouden onze naam als ‘Food’ Film Festival niet waarmaken als we daar niet voor zouden zorgen. Evenals vorig jaar heeft topchef Joris Bijdendijk de leiding over de keuken van Studio/K. Samen met de jonge chefs van de YFM bereidt hij een speciaal menu geïnspireerd op het seizoen en met zo veel mogelijk lokale producten.  Naast het restaurant zijn er ook bars en kleine standjes. We organiseren we ook dit jaar weer verscheidene workshops die geïnspireerd zijn op de films.

Wie denk/hoop je dat er op het festival afkomen?
Als ik uit mag gaan van het succes van vorig jaar en de reacties die we tot nu toe krijgen dan hebben we ook dit jaar weer een drukbezocht festival! Op het festival zelf kwamen allerlei verschillende mensen af: jong, oud, vakmensen uit de horeca, filmfans maar ook gewoon geïnteresseerden van binnen- maar zeker ook van buiten Amsterdam. Onze organisatie richt zich specifiek op jongeren, omdat we vinden dat mensen vanaf een jonge leeftijd bij het voedseldebat moeten worden betrokken, maar uiteraard is iedereen welkom op 16, 17 en 18 maart in Studio/K.

airmagazine-air-film-food-festival-2012Is er nog iets extra’s georganiseerd, in vergelijking met vorig jaar? Er zijn veel nieuwe programma onderdelen. Ten opzichte van vorig jaar is het festival uitgebreid met speciale korte filmprogramma’s, er zijn meer kookworkshops om zelf lekker in aan de slag te gaan met bijzondere chefs. Ook is er aandacht voor kunst- en design, want ook dat is een hele leuke manier om naar eten te kijken. De Ambachtelijke Markt staat er twee dagen in plaats van één en er is een festival shop. Natuurlijk staan de oude vertrouwde onderdelen ook weer op het programma: er zijn nieuwe voedseldebatten, veel live muziek en leuke feesten. Kortom, er is van alles te doen, het volledige programma staat op de site.

Is er op het festival ook aandacht voor voedsel allergieën en intoleranties?
In het restaurant serveren we een vast menu dat we helemaal zelf samenstellen met alleen maar verse en zo veel mogelijk seizoensgebonden producten – puur natuur dus. In overleg met de bediening is het altijd mogelijk om te kijken welke ingrediënten er precies in de gerechten gebruikt zijn en of we een gerecht i.v.m. voedselallergie waar mogelijk een keer kunnen aanpassen.

Saskia-van-Osnabrugge-fffWanneer is het festival wat jou betreft geslaagd?
Als mensen een leuke tijd hebben gehad en voortaan in de supermarkt eens een ander en goed product uit het schap kiezen. Of zich verdiepen in wat ze eten en zich afvragen waar hun eten vandaan komt. Daarnaast hopen we een duidelijk signaal richting de politiek en het bedrijfsleven af te geven, dat er een hele beweging, met veel jonge mensen is die zich druk maakt over de toekomst van ons voedsel.

Voor meer informatie over de programmering en de evenementen zie www.foodfilmfestival.nl. Kaarten zijn vanaf 27 februari via de website te bestellen.

Aanbevolen artikelen:

Posted by on februari 24 2012. Filed under Media, Media/Infotainment, Uitgelicht. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 Comments for “Interview met Helen Kranstauber van het Food Film Festival”

  1. wow. ik ben echt benieuwd naar die sushi film/docu!

  2. Leuk! Vooral die workshops, daar ben ik echt benieuwd naar.

Leave a Reply

Cadeauwinkel

Recently Commented

  • J v Leeuwen: Ik heb Angio Oedeem en sinds januari 2017 krijg ik Xoliar sinds die tijd geen...
  • poel: hallo, bij mij is astma geconstateerd sinds dit jaar, in december 2016 kreeg ik last van...
  • YuSt: Ik heb wel wat geprobeerd ooit in de woonkamer, echter ik werd het snel moe, wellicht de...
  • YuSt: Klinkt goed, mijn rijpere huid heeft ook vaak vlekjes en irritaties. En ja dan is het vaak...
  • Femke: Ik lees nu pas je reactie Sonja, en heel herkenbaar! Ik had ook een behoorlijke...
  • YuSt: Erg leuk! Ik ga ook een krans maken!
  • Sonja van de Sande: Ik lees het en zit gewoon te huilen, zo bang ben ik. Terwijl ik vroeger elke...