|

Interview met Karen van” Wie is de chef?”

Karen deed enkele weken geleden mee aan Wie is de chef? op rtl4. Ze “ lust” geen gluten, schenkt geen wijn een maakt alleen maar vegetarische sushi. Dat allergie en intolerantie iets compleet anders is dan “niet lusten” leek  niet echt begrepen te worden, dus wij wilden het fijne er van weten en spraken met Karen.

Wat deed je besluiten mee te doen aan WIDC?
Ik weet sinds mijn dertigste dat ik een koemelk en tarwe intolerantie heb en dit is niet al te ingewikkeld, totdat ik bij iemand anders ga eten. Mensen worden er toch een beetje zenuwachtig van, omdat ze niet precies begrijpen wat ik wel en niet kan eten. Heel lief natuurlijk, want ze willen niet dat ik ziek word. Toen ze me vroegen voor WIDC dacht ik meteen:” He! Dat is wel een leuk spelelement. ” Want een chef haal je er zo uit, die weet wel wat een tarwe en koemelk intolerantie inhoudt. En misschien deed ik het ook wel een beetje voor mezelf, een soort ‘coming out’ van: “Ik heb dit, maar ben verder best een relaxed mens.”

airmagazine-allergeenvrij-eten Waarom koos je voor deze gerechten?
Mijn motivatie zat dus wel goed. Ik had alleen een probleem:Ik kan helemaal niet goed koken. Ik heb niet eens een oven en heb nog nooit een ‘geflambeerde hupperdepup met bosbessencompote’, or whatever, gemaakt.

Ik wilde graag zoveel mogelijk vooraf – buiten het oog van de camera – koken, zodat niemand mijn gestuntel zou zien. Ik besloot het dus over een andere boeg te gooien: lang houdbaar, simpel en toch apart. Vegetarisch dus, en sushi, dat ziet er al snel interessant uit. Ik haakte -met een knipoog – aan bij de trend onder topchefs om interessante vegetarische recepten op de kaart te zetten. Dat simpel viel trouwens wel mee; ik ben vijf uur bezig geweest met die sushi!

Er was heel wat te doen om je wijnvrije avond. Waarom besloot je geen wijn te schenken?
Haha, het lijkt een redactionele keuze geweest om mijn wijnvrije ontvangst te benadrukken. Het was midden op de dag en snikheet, dus water leek me wel gepast. Niet bij nagedacht verder. Ik heb tijdens het hoofdgerecht gewoon sake geserveerd.

Weet Rick Brandsteder echt niet wat een tarwe- intolerantie is?
Rick weet in ieder geval niet hoe hij gluten uit moet spreken. Hij had het de hele tijd over (fonetisch) ‘kluten’. Ik eet overigens wel gluten van andere granen dan tarwe, dus zijn koosnaampje ‘gluten- Karen’ ging niet helemaal op.

Binnen het programma is in ieder geval geen ruimte om eens uitgebreid in te gaan op wat zo’n intolerantie of allergie inhoudt. Vandaar misschien ook de perceptie dat het om ‘niet lusten’ zou gaan. Op zich wel interessant om te beseffen dat de gemiddelde Nederlander blijkbaar zo denkt. Nog veel werk aan de winkel!

Herkende je jezelf terug in de uitzendingen?
Haha, het was erg grappig om te zien dat mijn opzet om intoleranties uit de taboesfeer te halen – op z’n zachts gezegd – niet echt is geslaagd. Ik belandde voor m’n gevoel nog eens extra in de cliché ‘vega-bio-geiten-wollen-sokken-anti-alcohol-niet-te-vreten’ hoek. Ik heb totaal niet ingecalculeerd dat een gast het gerecht vies zouden vinden. Dan is het natuurlijk een inkoppertje om dit aan de ‘intolerantie’ te plakken.

Toen ik later bij de kookavond van een mede- kandidaat bepaalde gerechten niet at, vond ik dat er wel een soort grimmige/conflictueuze sfeer werd neergezet. Ik lach er maar gewoon om, daar is het programma toch hoofdzakelijk voor gemaakt.

Hoe kwam je er achter dat je een koemelk en tarwe- intolerantie hebt?
Ik werkte destijds als advocaat. Na een burn-out en een half jaar rust was ik nog steeds erg moe. Mijn huid was erg onrustig en ik had woede- aanvallen en depressieve buien. Mijn toenmalige vriend was net onder behandeling bij een biofysische arts en knapte zienderogen op: hij viel enorm af, had een betere huid, was in een betere stemming. Ik ben toen ook gegaan en toen bleek dat ik intolerant was voor koemelk en tarwe. Ik had inmiddels ontstoken darmen, een candida infectie en jicht (28 jr!!).

Wat heb je gedaan zodra je wist dat je een koemelk en tarwe- intolerantie hebt?
Ik ben zes weken in behandeling gegaan bij de arts. Dit bestond uit een dieet: eerst twee weken rijst met gekookte groenten, daarna weer langzaam opbouwen, met pro-biotica en natuurlijk geen tarwe/melkproducten. Ik ging iedere week langs en kreeg dan bioresonantietherapie. Ook werd mijn bindweefsel schoongemaakt. Eerst kwam alles er natuurlijk uit (pukkels!!), maar daarna knapte ik op. Sindsdien ga ik ieder jaar op controle en het gaat uitstekend met me!

Ik ben op dit moment bezig met een serie filmpjes over biofysische geneeskunde, met name gericht op voeding en allergieën. Hiermee wil ik graag bijdragen aan de oplossing: dat mensen het klachtenpatroon herkennen en denken: hmmm…misschien toch maar eens langs die biofysische arts. Baat het niet dan schaadt het niet.

Hoe ga jij om met je intoleranties? Bijv. als je uit eten gaat?
Mijn koemelk en tarwe-intolerantie betekent dat ik zo’n beetje alles eet: pizza’s, pasta, koekjes, pannenkoeken, toetjes. Met vervangers gemaakt (soja, geiten-en schapenmelk, kamut, amarant, rogge, spelt, mais, boekweit etc. etc.), maar daarom niet minder lekker. Als ik uit eten ga let er ik op, maar ik ga het niet ontleden. Als ik een beetje boter ofzo binnenkrijg, kan ik dat wel hebben.

Wat is jouw echte favoriete koemelk- en tarwevrije recept?
Dat wordt dan een gerecht van mijn moeder, want die kan wel lekker koken. En tarwe- en melkvrij bovendien!

Morgen vind je op Airmagazine het recept!

Aanbevolen artikelen:

Posted by on september 29 2011. Filed under Media, Media/Infotainment, Tv. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 Comments for “Interview met Karen van” Wie is de chef?””

  1. Beste Karen,

    Ik heb respect ervoor dat je dit op tv hebt durven delen in een programma dat om eten draait. Het is niet makkelijke te leven met een intolerantie en het vraagt veel uitleg aan buistenstaanders. Tegelijkertijd heb ik moeite met de manier waarop je jouw tarwe- en melkintolerantie koppelt aan glutenintolerantie/coeliakie. Ik heb zelf coeliakie en dat is een auto-immuunziekte waarvoor een levenslang strict glutenvrij dieet de enige behandeling is om te voorkomen dat mijn afweersysteem mijn eigen darmen beschadigt. Elke afwijking van dit dieet vergroot de kans op ernstige bijwerkingen als osteoropose, darmkanker, duikerziekte of ernstig ondergewicht. Ik kan absoluut nooit smokkelen. Doordat jij jouw intolerantie linkt aan gluten krijgen mensen de indruk dat glutenvrij tarwe en melkvrij betekent en dat je af-en toen best wel kan smokkelen. Bovendien wordt glutenvrij gelinkt aan alternatieve therapien waar ik zelf niet in geloof. Het is voor mij een dagelijkse strijd om van het stempel zelf-gediastogniseerd, alternatief dieet te komen en serieus genomen te worden als echte medische ziekte die een zeer strict dieet inhoudt om darmbeschadiging te voorkomen. Ik zou nooit aan dit programma kunnen meedoen vanwege het gevaar van kruisbesmetting. Ik baal er van dat jou manier van uitleggen een totaal ander aandoening in de hoek van bio-resonantie schaart. Ik hoop dat je in de toekomst je eigen dieet uitlegt zonder het te linken aan glutenvrij dieet en coeliakie.

  2. Beste Lidewij,

    Dank je wel. Ik begrijp je punt. Maar ik ben toch bang dat je een koppeling ziet die ik bewust niet heb gemaakt. Ik weet goed dat intolerantie iets heel anders is dan een allergie of coeliakie. Ik wil hier niet over muggenziften, want ik begrijp je pijn heel goed.

    Ik heb heel bewust de termen tarwe en koemelk intolerantie gebruikt. De associatie met gluten komt van Brandsteder. Daarover heb ik gezegd dat die niet van toepassing is. Als je toch het gevoel hebt dat daardoor een verkeerde associatie ontstaat: dat is niet mijn bedoeling. Veel sterkte!

Leave a Reply to Karen

Cadeauwinkel

Recently Commented

  • J v Leeuwen: Ik heb Angio Oedeem en sinds januari 2017 krijg ik Xoliar sinds die tijd geen...
  • poel: hallo, bij mij is astma geconstateerd sinds dit jaar, in december 2016 kreeg ik last van...
  • YuSt: Ik heb wel wat geprobeerd ooit in de woonkamer, echter ik werd het snel moe, wellicht de...
  • YuSt: Klinkt goed, mijn rijpere huid heeft ook vaak vlekjes en irritaties. En ja dan is het vaak...
  • Femke: Ik lees nu pas je reactie Sonja, en heel herkenbaar! Ik had ook een behoorlijke...
  • YuSt: Erg leuk! Ik ga ook een krans maken!
  • Sonja van de Sande: Ik lees het en zit gewoon te huilen, zo bang ben ik. Terwijl ik vroeger elke...