|

Interview met Vivian, gezicht van de Coeliakie campagne

Naar aanleiding van mijn deelname aan ‘Wie is de Chef’ en het artikel hierover op Airmagazine kwamen wat reacties binnen over het verschil tussen tarwe-intolerantie, tarwe-allergie en coeliakie. Misschien tijd voor een verhelderend artikel? Heb ik wel behoefte aan.

Vivian, wie kent haar niet?
Tijdens een rondje internet stuitte ik op Vivian van Huiden. Vanaf haar website – die qua opmaak veel wegheeft van een roddelblad-, haar facebookpagina en haar twitteraccount roept ze ons op haar bekend te maken. Zodat wij bekend raken met coeliakie. Een actie naar mijn hart! Tijd voor een verhelderend gesprek met Vivian.

Ik ken je nu Vivian, dus tijd voor een helder antwoord op de vraag: wat is coeliakie?
Coeliakie is een andere naam voor gluten intolerantie en dat betekent dat je geen gluten kan verdragen. Gluten zijn de eiwitten in tarwe, haver, rogge en gerst. Gluten zitten o.a. in brood, koekjes, pasta, pizza. Bij mensen met coeliakie gaan de darmvlokken kapot, als ze gluten binnenkrijgen. Dit veroorzaakt verschillende klachten, zoals bijvoorbeeld diarree, buikpijn en een opgezette buik. Op den duur kan de darmwand door contact met gluten ernstig beschadigd raken. Een tekort aan vitaminen en mineralen is het gevolg. Je kunt dan ook achterblijven in de groei.

Is dat wat anders dan een tarwe-allergie of tarwe- intolerantie, en zo ja, waarin verschillen deze van coeliakie?
Gluten zijn bepaalde eiwitten die niet alleen in tarwe zitten, maar ook in andere granen, zoals haver, rogge en gerst. Het is dus een bredere intolerantie. Een intolerantie betekent dat een (voedings)stof niet goed verdragen wordt. Dit mag niet verward worden met een allergie, wat een abnormale reactie van het afweersysteem op bepaalde stoffen is (allergenen). Bij een allergie veroorzaakt een kleine hoeveelheid allergenen al een heftige reactie. Bij een intolerantie is het afweersysteem niet direct betrokken.

Hoe ben je bij deze actie betrokken geraakt?
Een vriendin tipte mij dat de Maag Lever Darm Stichting deze campagne ging voeren en een casting gingen houden voor een boegbeeld voor deze campagne. Omdat ik bijna al mijn hele leven coeliakie heb vind ik het belangrijk om mij voor deze campagne in te zetten en coeliakie meer onder te aandacht te brengen. Ik vind dat dit te weinig gebeurt. Ook doordat ik al enige ervaring heb met voor de camera staan (‘Snuf de Hond’ de film en ‘Penny’s Shadow’ de film), interviews en acteren, leek het mij extra leuk om mij in te zetten voor deze campagne. Ik heb een mailtje gestuurd en ben toen uitgenodigd voor een casting.

Hoe ga jij om met coeliakie?
Als ik een keer gluten eet, krijg ik er niet meteen last van. Ik kan er soms buikpijn van krijgen of ik heb last van diarree. Ik weet dat ik naar een speciale natuurwinkel moet om glutenvrij eten te kopen, zoals brood, crackers, koekjes etc. Als ik bij vriendinnen ga eten, dan neem ik of mijn eigen pasta mee of we eten iets wat ik wel kan eten. Als ik ergens ga lunchen neem ik mijn eigen brood mee. Ik sta er eigenlijk niet al te vaak bij stil, het is een onderdeel van mijn leven geworden.

interview-air-magazine-coeliakieJe was het ‘gezicht’ van de campagne. Zag je dit als een persoonlijke missie?
Mijn missie was dat door mijn inzet en de inzet van de MLDS, we coeliakie bekender konden maken. Mensen informeren en ervan bewust maken wat coeliakie inhoudt, wat de klachten zijn en men erop wijzen dat ook misschien zij wel een coeliakiepatiënt kunnen zijn. Indirect is dit ook een persoonlijke missie; ik heb er zelf ook profijt van als meerdere mensen op de hoogte zijn van wat coeliakie is.

Wat kwam er op je af tijdens de campagne?
Van alles, van fotoshoots tot het openen van de Beurs! Er stonden een aantal werkzaamheden vast naast de interviews, zoals een fotoshoot voor promotie foto’s voorop de website en kranten. Ook moest er een introductiefilmpje gemaakt worden voor op de website, naast het opnemen van een Socutera spotje voor op de tv. Hiervoor moest ik de straat op en mensen vragen of ze wisten wat coeliakie was! Hierbij moest ik ook presenteren. Ik ben langs radiostations geweest en heb interviews afgegeven voor o.a. de Metro en Telegraaf (Vrouw). Ik heb ook glutenvrij boodschappen gedaan met Tanja Jess.

maak-mij-bekend-campagneWat is de leukste reactie en de vreemdste reactie die je gekregen hebt?
De leukste reacties waren van mensen die op wat voor manier dan ook al eerder met coeliakie in aanraking waren geweest. Zo konden we ervaringen uitwisselen. De vreemdste was van de mensen die echt nog nooit van coeliakie gehoord hadden. Ze stelde dan bijvoorbeeld een vraag als ‘mag je dan ook geen koekjes eten?’ Dan wist ik gewoon dat ze niet begrepen waar het over ging.

Heeft de campagne jou persoonlijk verder geholpen?
Niet in directe zin. Maar indirect zeker, het feit dat coeliakie bekender is geworden en dat meerdere mensen bewust zijn geworden van wat het inhoudt en wat de klachten zijn, geeft mij een goed gevoel! Hoe bekender coeliakie wordt, hoe beter er mee te leven valt!

Wil je weten of je coeliakie hebt? Doe dan de glutentest.
Volgende week een interview met de Maag Lever Darm Stichting over de campagne, waarin o.a. antwoord wordt gegeven op de volgende vragen:
♥ Waarom deze campagne?
♥ Wat zijn de gevaren van coeliakie voor de volksgezondheid?  
♥ Heeft de campagne gewerkt?

Aanbevolen artikelen:

Posted by on oktober 21 2011. Filed under Media, Media/Infotainment. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 Comments for “Interview met Vivian, gezicht van de Coeliakie campagne”

  1. Ik ben blij dat coeliakie steeds bekender wordt,
    Ik ben 17 jaar en had er nog nooit over gehoord..
    Tot ik het zelf kreeg 4 maanden geleden, ik vindt het soms nog best zwaar

  2. wat een leuke site, en wat leuk dat ze zich daar zo voor in zet!

Leave a Reply

Vertel het door

We mogen weerWe mogen weer
Cadeauwinkel