|

Multiple Chemical Sensitivity, een nachtmerrie

Doodziek worden wanneer je een gebouw met luchtverfrissers binnenstapt. Niet meer naar het theater of de film kunnen vanwege de chemische beautyproducten die de andere bezoekers met zich meedragen. Niet zomaar kleding kunnen aandoen omdat grote winkelketens de stoffen met chemicaliën bewerken om  o.a. vale plekken op onze jeans te maken. Multiple Chemical Sensitivity maakt je leven net zo beperkt als leven in een rolstoel.

De harde waarheid

Op de website van the New York Times vind je, in mijn ogen, een bijzondere rij foto’s. Het deed me denken aan de foto’s die je in het buitenland op pakjes sigaretten vind. Rauw, indringend en tegelijkertijd: noodzakelijk. De ALS posters in bushokjes of billboards naast de snelweg met de slogan ‘Wanneer u dit leest, ben ik er niet meer’. Confronterend en heftig. In de wereld van nu zijn er zoveel problemen die onze aandacht vragen. Het is nodig. Daarom deze keer op Air een minder vrolijk artikel. Maar de waarheid. En die is soms keihard.

MCS, beperking door synthetische chemicaliën

Sinds de Tweede Wereldoorlog is de productie en het gebruik van synthetische chemicaliën geëxplodeerd. Er zijn mensen in the USA die hierdoor een ‘disabling condition’ hebben ontwikkeld: Multiple Chemical Sensitivity. Mensen die lijden aan deze aandoening claimen ziek te worden van diverse (synthetische) chemische stoffen en/of geuren en kunnen daardoor nauwelijks een normaal leven leiden. Deze stoffen zijn tegenwoordig bijna overal in onze maatschappij te vinden. Kijk maar eens in je keukenkastje, beautystash en je badkamer. En vergeet je kaarsenverzameling, parfums en luchtverfrissers niet.

Definitie MCS

Een officiële definitie van M.C.S. is: “Een chronische aandoening met reproduceerbare symptonen die optreden in diverse orgaansystemen als reactie op blootstelling aan lage dosis niet gerelateerde chemische stoffen waarbij de symptonen verbeteren of verdwijnen wanneer de reactie-veroorzakende stoffen niet meer aanwezig zijn”.

Niet erkende aandoening

Het lastige aan deze aandoening is dat de meningen verdeeld zijn. Zo wordt de ziekte in Duitsland erkend: in ons Nederland is het geen erkende ziekte. Het is daarom ook onduidelijk op basis van welke feite iemand zich M.C.S.-patiënt noemt. De symptomen komen overeen met mensen die last hebben van een allergie. Astma en ademhalingsproblemen, chronische vermoeidheid, concentratieproblemen en een griepachtig gevoel zijn de meest voorkomende symptomen. Mensen die zichzelf M.C.S. hebben toegewezen, worden wel geregistreerd om vast te stellen om hoeveel patiënten het gaat.

‘De onbegrepen milieuziekte’

De website van de New York Times laat het verhaal van Thilde Jensen, een jonge vrouw zien. Zij woont al haar hele leven in Brooklyn, wanneer zij in 2003 plots zeer gevoelig reageert op chemicaliën. Het zorgde ervoor dat zij haar carrière als fotografe van documentaires en editiorials moest opgeven. Ze vlucht letterlijk de stad uit en leefde een tijd lang in tenten en caravans: onder de sterrenhemel. Zij woont nu in een zelf gebouwd huis, in de bossen van Truxton, New York. Vanzelfsprekend ging zij op zoek naar andere mensen met M.C.S. Haar liefde voor fotografie kwam al snel weer om de hoek kijken en zij besloot deze mensen vast te leggen op de gevoelige plaat.

De foto’s zijn schokkend. Je ziet ‘doodgewone’ jonge mensen, met mondkapjes door de bergen lopen, zichzelf wassen in een teil met water onder een groen tentdoek of vereenzaamd aan het zuurstof in een klein huisje in de bossen. De meeste personen met M.C.S wonen in het Zuidwesten van Amerika, daar is het ‘t fijnst vertoeven. Voor sommige mensen is het dagelijkse leven al ondraaglijk doordat zij bijvoorbeeld al extra gevoelig reageren op straling van computers, telefoons of televisies.


Ik snap het wel maar kan me er niets bij voorstellen. De foto’s kwamen keihard bij me binnen, en mijn angst voor meer patiënten groeit. Want onze wereld bestaat toch alleen maar uit chemicaliën? Het is fijn dat er mensen zijn die extra aandacht besteden aan het milieu. Maar zeg nu zelf: dit heb je, of heb je niet. Stel je voor dat je niet tegen de straling van je eigen mobiel kan? Dan lijkt je wereld toch te vergaan. Zeker in de wereld van nu. Fleur, de oprichtster van Airmagazine heeft MCS, maar verder is het maar van weinig mensen echt bekend. Kennen jullie iemand met Multiple Chemical Sensitivity?

Meer informatie over en van mensen met MCS vind je bijvoorbeeld op de facebook pagina Multiple Chemical Sensitivity, MCS, Belgium

Posted by on maart 16 2013. Filed under Infotainment, Media/Infotainment, Nader onderzocht. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021
GezondheidGezondheid