|

Nooit Ziek geweest – Nico Dijkshoorn

Multi-talent Nico Dijkshoorn schreef  ‘Nooit ziek geweest’ over de geschiedenis van de familie Dijkshoorn. Merel geeft haar mening.

Nico Dijkshoorn

Nico Dijkshoorn, zijn uiterlijk bedriegt je misschien (type norse voetbaltrainer van jongens B2), maar Nico Dijkshoorn is hip and happening. Hij is columnist, schrijver, gitarist, fervent twitteraar (@dijkshoorn) en trad in 2012 en 2013 door het hele land op met Ronald Giphart en de band ‘The Hank Five’ met de voorstelling ‘Matennaaiers’. Daarnaast leest hij met zijn kenmerkende wat lijzige stemgeluid als huisdichter bij De Wereld Draait Door zijn gortdroge gedichten voor. Genoeg redenen om nieuwsgierig te zijn naar ‘Nooit ziek geweest’ een van de laatste romans van dit multi- talent.

Hoog autobiografisch gehalte

Nooit ziek geweest’, is een roman met een hoog autobiografisch gehalte. Nico Dijkshoorn schrijft over zijn leven, maar vooral over zijn vader, Klaas. Het boek begint wanneer zijn vader in een verzorgingstehuis woont, omdat hij, op zijn zachtst gezegd, flink de weg kwijt is. Nico is bij zijn vader op bezoek en vraagt tijdens een verwarrend verhaal van zijn vader: ‘Je was zeker de beste, of niet?’ En zo ontvouwt zich de familiegeschiedenis van de familie Dijkshoorn.

nooit-ziek-geweest-airmagazineAbsurdistisch


Klaas voert duidelijk de boventoon, is in alles de beste, ‘ja, werkelijk uniek’ en vertelt dit te pas en vooral te onpas. Met Klaas kun je lachen, die houdt van een geintje! Dit resulteert in komische, bijna surrealistische verhalen, die toch heel herkenbaar zijn. Bijvoorbeeld een scène, waarin de hele familie gezellig zit te gourmetten en dan inzoomen op de details, het is het bekende tot in het absurde, geschreven in de kenmerkende Dijkshoorn- stijl.

Fragment Nooit ziek geweest

Het is Tefal heeft hij net gehoord. Daar hoeft geen boter in. Mijn broer, de eigenaar van het gourmetstel, legt uit dat je het eerste pannetje wel met boter moet doen, anders wordt het allemaal te droog. Mijn vader kijkt naar zijn pannetje en zegt: ‘Ik geloof daar niet in.’ Daarna bakken we vlees, paprika’s en champignons. Ik besluit mijn vader te negeren. Ik zit hier aan tafel in een vakantiehuisje te gourmetten en ga daar schaamteloos van genieten. Ik ga nu eens niet breken, zoals in Spanje.  Hij verkloot het maar, desnoods propt hij het vlees rauw in zijn mik, maar ik ga roeren, lachen en eten.

Tragikomisch

‘Nooit ziek geweest’ is bij vlagen tragikomisch. Het gaat dieper in op de vader-zoonrelatie. Voor de buitenwereld een joviale vent, maar thuis een egocentrische zak die het gezin overheerst. En dit alles makkelijk leesbaar opgeschreven. Een boek dat je makkelijk pakt weer oppakt als je het een paar dagen hebt laten liggen. En omdat het boek ook de nodige portie mannenhumor heeft en het ‘jongens-onder-elkaar-gevoel’ creëert, ook zeker een boek dat je man- of vriendlief kunt aanraden.

Alle nieuwtjes, blogs, winacties en tips altijd als eerste in je mailbox? Schrijf jedan in voor onze airmagazine nieuwsbrief.

Aanbevolen artikelen:

Posted by on oktober 4 2013. Filed under Boeken, Media, Media/Infotainment. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door

 Sint 2020 Sint 2020
GezondheidGezondheid