|

Pollenexplosie of nie?

April 2013 wordt een ramp voor mensen met hooikoorts als je de media moet geloven. Tijd om eens bij te praten met Dr. Arnold van Vliet, bioloog aan de Wageningen Universiteit en medewerker van waarnemersnetwerk De Natuurkalender en Allergieradar.nl over hooikoortsklachten, de voorspellingen en  de veelgenoemde pollenexplosie.

Het nieuws stond er vol mee; er wordt een pollenexplosie verwacht eind aankomend weekend. Dan is het eindelijk mooi weer, en dan kunnen de hooikoorts patiënten maar beter binnen zitten. Klopt dat?
“Ik vraag me af of het zo erg zal zijn als een heuse pollenbom. Ik betwijfel het. Het hangt af van een aantal factoren. En het is nog maar de vraag of alles wel dit weekend al in bloei komt. Voordat alles in bloei komt hebben de planten en bomen namelijk wel een langere periode nodig om in bloei te komen dan een enkele warme dag. Als je naar Allergieradar.nl gaat, dan zie je dat de berkenpollen pas rond 19 april in Nederland tot een hoge concentratie komen.”

Maar wat als er veel planten tegelijkertijd gaan bloeien?
“Dat maakt eigenlijk niet uit. Niet alle pollen zorgen voor allergische reacties. Dus als er vele verschillende planten in bloei komen dan hoef je er nog niet al te veel last van te hebben. De els zorgt al vanaf januari voor loopneuzen en traanogen. En de berken zullen de komende tijd vooral voor veel  allergenenpollen zorgen, en die bloeien pas vanaf de 19e. De graspollen komen pas vanaf de tweede week in mei in bloei en geven pas vanaf dan problemen.”

Ik heb al sinds januari last van mijn hooikoorts, maar mijn huisarts zei dat dat niet kon omdat er toen geen pollen waren, klopt dat?
“Nee, de buitenlandse elzen die nu ook in Nederland te vinden zijn kwamen in december al in bloei. En toen viel het stil. En nu staan de Nederlandse elzen in bloei en die veroorzaken veel klachten. Maar doordat het zo droog is geweest hebben de pollen eigenlijk geen kans gehad om neer te slaan. Dus bleef de lucht er vol mee.”

Dus ik hoef me nog niet te wapenen tegen een hooikoortsaanval?
“De bomen en grassen gaan hoe dan ook bloeien en geven allergene pollen af, dus het is hoe dan ook verstandig je tegen hooikoorts voor te bereiden. Sommige medicijnen zijn pas goed werkzaam na een tijdje. Dus overleg met je huisarts is nu al verstandig. Maar geniet nog vooral van het mooie weer, mocht het zo zijn, want van een echte pollenbom of –explosie zal er waarschijnlijk geen sprake zijn.”

Makkelijker omgaan met je hooikoorts
Vul je klachten in op AllergieRadar.nl,  dan kom je er ook achter waarvoor je allergisch bent en wat je eraan kunt doen. Je helpt dan ook gelijk met het verbeteren van de hooikoortsverwachting.
Meer tips om de lente en zomer met minder klachten door te komen lees je onder “hooikoortstips”

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, items, winacties?  Schrijf je hier in voor de Airmagazine nieuwsbrief!

Posted by on april 10 2013. Filed under Infotainment, Media/Infotainment, Nader onderzocht. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

3 Comments for “Pollenexplosie of nie?”

  1. Geen hooikoortsexplosie? Toch voelt het anders! Dat het vandaag regent scheelt voor mijn gevoel wel, maar baart me gelijk zorgen voor volgende week. Ook de droogte houdt het bloeien tegen (aldus de kwekers) maar met zoveel vocht is er van droogte even geen sprake. Zondag zou een mooie dag worden. Ik ben benieuwd hoe ik die door kom.

  2. Daphne; dan ben je ‘gewoon’ zwaar allergische voor elzen ;).En daar kun je al vanaf december last van hebben gehad.

  3. Niet alleen voor elzen… Ook voor 4 andere boomsoorten, 2grassoorten, alle huisdieren, huisstofmijt en schimmels, kwam uit het laatste allergie onderzoek. Ik had de hele bingo kaart vol…

Leave a Reply

Vertel het door

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021
GezondheidGezondheid