|

Van kinderziekenhuis naar UMC

Iedere jongere die vaker in het ziekenhuis komt, loopt er eens tegenaan: je wordt te oud! Na een jaartje of achttien hoor je toch echt officieel bij de volwassen afdeling.Mijn broer en ik hebben allebei Cf en verhuisden samen van het WKZ naar het UMC.

Van kinderziekenhuis naar volwassen UMC

Gezien het feit dat mijn broer, die ook taaislijmziekte heeft, een paar maanden geleden 19 is geworden en ik over een maand of vier 18 word, werd het tijd om de grote stap te maken: van het kinderziekenhuis naar het ” volwassen” ziekenhuis. Bij ons betekende dit dat we van het Wilhelmina Kinderziekenhuis naar het UMC moesten.

Opvallen met mijn mondkapje

cf-jongeren-ziekenhuisVorige week was het voor mij dan echt zo ver: de eerste keer in het UMC een longfunctie blazen en mijn nieuwe arts ontmoeten. Al paar maanden voordat ik überhaupt in het UMC was geweest, had ik een brief binnen met de nieuwe regels. Het grote verschil voor mij, als cf-patiënt, is dat ik een mondkapje op moet als ik naar binnen ga. Ik kan je vertellen dat dit de eerste keer echt heel raar voelt, ik voelde me overal aangestaard, terwijl dit uiteindelijk heel erg mee viel. Gelukkig mag je het kapje af doen zodra je in een behandelkamer bent.

Longfunctie apparaat op wieltjes

Een ander verschil is dat als je een gewone longfunctie komt blazen, jij niet naar het apparaat gaat, maar het apparaat naar jou toe komt. In het UMC hebben ze een soort kastje op wieltjes waar een laptop en een mondstuk op staan. Je zit gewoon op een normale, niet verstelbare stoel en blaast in het kamertje waar je daarna het gesprek met je arts hebt. Ik moet zeggen dat ik eerst wel even verbaasd was, maar het had geen impact op hoe goed ik blies.

cf-ziekenhuisAndere referentiewaardes

Een ander verschil waar je als longpatiënt echt even goed op moet letten, is de leeftijdsgrens bij de longfunctiewaardes.  Als meisje ligt deze rond je 18e en als jongen ligt deze nog ietsje later. Vanaf deze leeftijdsgrens worden je longfunctiewaardes met volwassen waardes vergeleken en dit kan best even wat procentjes schelen! Toen ik een longfunctie moest blazen kwamen er namelijk twee verschillende waardes tevoorschijn, één van het UMC en één omdat ik nog 17 ben. Deze verschilden 7%, dat is toch best een beetje!

Wat blijft dan wel hetzelfde?

Dit klinkt misschien best heftig allemaal, het gaat toch over je gezondheid… Gelukkig zijn er ook dingen die hetzelfde blijven, zo kan ik nog steeds normaal overleggen met mijn arts en haar vragen stellen. Ik heb een kaartje gekregen met telefoonnummers voor als ik thuis nog vragen heb en als ik wordt opgenomen heb ik nog steeds stapuurtjes, zodat ik niet hele dagen lang op mijn kamer moet blijven liggen. Ben jij laatst ook over gegaan naar een ander ziekenhuis of moet je binnenkort? Laat het ons weten en reageer!

Beeld: @victoria_stachowski, @srtadrama, @yoco_jewelnine

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, items, winacties?  Schrijf je hier in voor de Airmagazine nieuwsbrief!

Posted by on maart 17 2013. Filed under Real life, Real life/Future. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Comment for “Van kinderziekenhuis naar UMC”

  1. Goed verhaal, 1 opmerking: het WKZ is ook UMC, jij bent nu naar t UMC-AZU.

Leave a Reply

Vertel het door




Black Friday 2021Black Friday 2021