|

Grenzen vervagen in Suriname

suriname-nederland-christio

Christio woont bijna een jaar in Suriname en vertelt je regelmatig over wat hij daar meemaakt en wat hem opvalt. Vandaag; modellen en modefotografie in Suriname.

De liefde van de Surinaamse man voor de vrouw is enorm maar vooral seksueel en gaat niet samen met de liefde voor de vrouwelijke kant van henzelf. Maar zoals in veel landen met een creatieve sector is ook Suriname onderhevig aan veranderingen, gepusht door de creatievelingen.

”Mannelijke modellen willen altijd stoer en gangster”

Tot voor kort durfden de meeste modellen niet naakt want men was (en is) bang voor wat men in het dorp Suriname hiervan zou vinden. Mannelijke modellen willen altijd stoer en gangster op de foto en Joan adelio-suriname-airmagazineCollins zou nog wat kunnen leren van de poses waar de meeste vrouwelijke modellen aan vasthouden. Langzamerhand is er wel een verandering op te merken die met fases in een enorme stroomversnelling terecht komt. En een van die modellen die ervoor kiest zich niet tegen te laten houden door ouderwetse denkwijzen maar gewoon te gaan voor het model zijn is Adelio Boldewijn. Een mannelijk catwalk- en fotomodel dat onlangs hoge ogen gooide. Waarom? Hij ging naakt, wel beschaafd naakt dus niet full frontal, en daarnaast liet hij zich fotograferen in een jurk. “Ik vind dat een model blanco moet zijn en de fotograag of ontwerper kleurt dat in.

Al binden ze een koe op mijn kop, dan nog doe ik het. Het moet wel goed betaald zijn, natuurlijk!”, aldus Adelio. En dat is ook een beetje waar het probleem in zit. Modellen worden slecht betaald. “Gemiddeld verdien ik 150 USD (iets meer dan 100 euro, meer dan 400SRD) per opdracht. “ Toch weerhoudt dat het model er niet van om zijn droom na te streven. “Ik zeg soms ook weleens nee tegen een opdracht als ze echt slecht betalen. Als je iets goeds wilt moet je daar ook voor willen neertellen.”

”Het is een rol. Als de shoot over is dan ben ik weer mezelf.”

Eigenlijk is Adelio de enige in zijn soort in Suriname. Ik vroeg hem waarom hij bijvoorbeeld wel in een jurk durft en de rest van de mannen al gaat gillen als ze eyeliner op moeten. adelio-jurk-model-surinameIk heb hem ook gekozen omdat hij de enige is die durft en die in zijn modellenwerk gebruik maakt van zowel zijn mannelijke als zijn vrouwelijke kant. Zijn antwoorden lieten, voor mij, zien dat hij ondanks dat hij het erbij doet er toch serieus mee omgaat en niet bang is ‘out of the box’ te denken. Een nieuw begrip in Suriname trouwens.

“Het is een rol. Als de shoot over is dan ben ik weer mezelf.Veel mannen hier kunnen en willen die switch in hoofd niet maken.Ik vind vrouwenposes veel interessanter voor een foto. Wat mannen betreft is het best saai.Daarom probeer ik altijd een middenweg te vinden en ga ik voor poses die men als uniseks zou kunnen beschouwen.” Het is mooi om de groei van Adelio, in zijn werk, maar ook van de hele sector in Suriname van dichtbij mee te maken.  Niet alles is nog perfect (jammer van dat randje ondergoed bij Charaell maar ook zij heeft grenzen verlegd en dat verdient een groot compliment) en er zijn zeker nog verbeterpunten maar het zijn pioniers als Adelio (En Charaell) die taboes doorbreken en de weg vrijmaken voor anderen.

Eerste foto: Edward Olivier van Eddytude Studio 597.
Modellen Adelio Boldewijn en Charaell Helderberg
Tweede foto: Helio Phoeli

Posted by on juni 8 2014. Filed under Real life, Real life/Future. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Comment for “Grenzen vervagen in Suriname”

  1. Ik heb nooit echt een interesse gehad voor modellen wereld en vond die programma maar niks op de tv tot ik zijn foto’s zag. Fotografie is wel mijn passie en ben er al tijd mee bezig maar iets in zijn fotos raakte me..Misschien dat ik niet gewend ben dat er heel veel mannen in Suriname zijn die het doen of durven..Dat ie uniek is weet ik niet maar lef en mooie resultaten zie ik zeker en is ook wel iemand die zeker zal doorbreken…de drive is er en zelfverzekerd…keep going.

Leave a Reply

Vertel het door

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021
GezondheidGezondheid