|

Topjob; voorzitter van Jong en Glutenvrij

Airmagazine interviewt voor Topjob mensen met een superleuke baan, veel ambitie en een longaandoening, allergie, overgevoeligheid of andere lichamelijke beperking. Want je bent niet wat je hebt en life is what you make it!  Deze keer praten we met Loucky Spit, redacteur van Jong en glutenvrij.

interview-loucky-jong-en-glutenvrij-airmagazineKun je iets over jezelf vertellen?
Ik ben Loucky Spit, 22 en studeer politicologie aan de UvA. Voor mijn studie specialiseer ik mijzelf op het gebied van ‘internationale betrekkingen’, de internationale politiek dus. In september begin ik ook met een master hierover. Daarnaast ben ik redacteur voor Jong en glutenvrij. O, en ik ben dol op dansen (modern & jazz ballet).

Heb je heel je leven al last gehad van coeliakie?
Toen ik 18 was ben ik binnen 2 à 3 maanden plotseling 10 kilo afgevallen. Ik had toen heel veel buikpijn. Toen ben ik naar de dokter gegaan, uiteindelijk bleek dat ik coeliakie had.

Wat is coeliakie precies?
Coeliakie is een auto-immuunziekte en wordt ook wel glutenintolerantie of glutenallergie genoemd. Iemand met coeliakie kan niet tegen gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in o.a. tarwe en rogge, het zit ook in minder voor de hand liggende producten  zoals in sommige soepen, vleeswaren en bier. Voedsel met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen, wat voor diarree kan zorgen, maar ook voor verstopping. Andere ziekteverschijnselen van coeliakie zijn zeer uiteenlopend. Bijvoorbeeld gewichtsverlies, depressie, bloedarmoede en botontkalking. Om er echt alles van te weten kun je het best op de site van Glutenvrij kijken.

Hoe hebben gluten invloed op jouw dagelijks leven?
Als ik geen gluten binnenkrijg is er namelijk niets met mij aan de hand. Als ik wel gluten binnenkrijg krijg ik heel veel buikpijn en diarree en val ik snel heel veel af (de reactie is voor iedereen met coeliakie anders!)  Als ik boodschappen doe moet ik goed opletten omdat veel producten (ook waarvan je het totaal niet verwacht) gluten bevatten. Er zijn ook veel producten waarbij op de verpakking staat ‘dit product kan sporen van gluten bevatten’, dan koop ik het ook niet. Coeliakie verplicht me wat regelmatiger en bewuster te leven. Toch zie ik het niet als een beperking.

Coeliakie en studeren: hoe doe je dat? Even met studiegenoten een biertje drinken of een broodje eten is lastig lijkt me.
Buiten de deur eten is ook erg lastig omdat dan natuurlijk minder goed is na te gaan wat de ingrediënten zijn van de producten die ik eet.
Ik probeer dit altijd zoveel mogelijk te vermijden maar ik wil mezelf ook niet teveel beperken. (Ik sla nooit een etentje met vrienden af omdat ik bang ben dat ik daarna ziek word bijvoorbeeld).

Hoe doe je dat met reizen?
Een paar maanden geleden heb ik een half jaar in Amerika gestudeerd. Dan is het ook lastig om coeliakie te hebben. Goed plannen, bijvoorbeeld veel glutenvrije broodjes meenemen van thuis,  is handig.  In Amerika was ik verplicht om op de campus te eten. Dat was lastig, maar toch kon ik daar prima leven. Ik kreeg een diëtiste aangewezen en ben ook daar lid geworden van de ‘glutenfree club’. Deze vereniging zorgde er bijvoorbeeld voor dat er af en toe glutenvrije pizza verkrijgbaar was op de campus.

Je bent actief betrokken bij Jong en glutenvrij, wat zijn jouw taken?
Ik ben voorzitter en daarnaast ben ik redacteur voor het glutenvrij magazine en schrijf een column over het dagelijks leven met coeliakie.

Wat doet Jong en Glutenvrij allemaal?
Jong& Glutenvrij doet heel veel. e zijn eigenlijk een heel klein bestuur voor heel veel leden. We organiseren activiteiten en lezingen voor jongeren met coeliakie Voorbeelden: workshop salsa dansen, glutenvrije high tea in hotel New York in Rotterdam, workshop cocktail shaken, lasergamen etc. We organiseren ieder jaar een zomerkamp en zijn dit jaar begonnen met een wintersport. We  bellen dan heel veel glutenvrije leveranciers op om te vragen of ze ons willen sponsoren. Zo krijgen we altijd heel veel glutenvrij eten. (Wat altijd best wel duur is!!) Voor de deelnemers is het dus leuk om onbezorgd op kamp te gaan. Ze kunnen een week weg zonder te hoeven nadenken of ze alles mogen eten of niet.

Hoe meer mensen weten wat coeliakie is, hoe makkelijker het is om ermee te leven. We proberen coeliakie ook te promoten bij mensen die het niet hebben, om zo de ‘broodje aap verhalen’ uit de wereld te helpen en om het makkelijker te maken voor mensen die het wel al hebben. Het is vaak een beetje lastig uit te leggen omdat er best wel veel gradaties bestaan. Er zijn ook mensen die gewoon af en toe glutenvrij eten omdat ze dat lekker vinden of omdat ze vinden dat dat gezond is. Voor mensen die echt coeliakie hebben geldt dat ze geen gluten kunnen eten. Ook proberen we coeliakie bekend te maken bij grote bedrijven. Albert Heijn gebruikt bijvoorbeeld al logo’s om te laten zien of producten glutenvrij zijn of niet. Dit is heel handig omdat je dan niet de hele ingrediëntenlijst hoeft na te lezen.

Vind jij dat je ook een topjob hebt èn heb je een longaandoening, allergie, overgevoeligheid of andere beperking? Mail naar future@airmagazine.nl en misschien interviewen we jou binnenkort voor Airmagazine!

Posted by on september 1 2011. Filed under Future, Real life/Future, Topjob. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door




Black Friday 2021Black Friday 2021