|

Clarks Shoe Design Award

25 januari was het zo ver, de állereerste schoenenshow in de Amsterdam Fashion Week, en Airmagazine mocht daar front row bij zijn! De Clarks Shoe Design Award  wordt gepresenteerd door Victoria Koblenko. Tien ontwerpers hebben  ieder drie paar schoenen hebben ontworpen in hun eigen stijl en één paar schoenen naar aanleiding van een Clarks schoenenmodel. Aan het eind van de show wordt er een winnaar gekozen die een Clarks cheque, een opleiding aan de Dutch Shoe Academy en een Designer ebike by Smart krijgt.

clarcks-afw Amber Ambrose Aurèle begint de show in de Gashouder waar bekende stylisten als Fred van Leer en Lyida van Tilburg hun opwachting maken. Aurèle heeft witte pumps met extreem hoge sleehakken en sprookjesachtige versieringen. Het laatste paar pumps van haar wordt op een dienblad gedragen omdat de hakken zo fragiel zijn dat ze niet een model zouden kunnen dragen.

Dora Kloppenbrug heeft onder andere een paar mannenschoenen gemaakt en haar schoenen hebben als grote overeenkomst dat ze een houten zool hebben en niet te veel poespas.

Deniz Terli komt met futuristische pumps waarbij op alle schoenen een zwart geometrisch patroon terugkomt. De schoenen lopen aan de voorkant omhoog in een punt, ook de hakken lopen in een driehoek en hebben niet echt meer een ondersteunende functie in de schoen.

Lieke de Koning heeft veel driehoeken in haar hakken verwerkt en zitten er ook peeptoes in haar collectie zwarte pumps.  Als leuk detail hebben de schoenen aan de onderkant een zwart verbindingsstukje tussen de hak en de schoen zit.

clarks-show-design-award-2014Ontwerpduo Milou Hillegersen en Leonie Huinink lijken een beetje jaren 60 geïnspireerd te zijn door de grove witte blokhakken. Bij alle schoenen is dezelfde donkere kleur groen gebruikt en bij het op een Clarks model geïnspireerde paar zijn de schoenen grijs met extra versieringen aan de zijkanten van de schoen.

Hantzen Keuning volgt met hele bijzondere materialen, de schoenen hebben houten hak, gemaakt van boomwortels. Dit wordt gecombineerd met kiezelstenen. Ook deze collectie bevat zowel mannen als damesschoenen. De schoenen hebben geen of een lage hak en er zitten ook laarsjes tussen.

mercedes-benz-fashion-week-amsterdam-airmagazineAls zevende komt Janine van den Bosch, Janine heeft hoge, witte, sprookjesachtige pumps gemaakt die van verschillende materialen zijn gemaakt. De schoenen hebben grote hakken, met veel versiersels, ruches, strikjes, glitters en glinsters. Ondanks dat het heel duidelijk is dat de schoenen bij elkaar horen, zijn ze allemaal heel anders en vernieuwend.

Vervolgens zijn de schoenen van Kira Helm aan de beurt. Ook deze collectie zit tegen het futuristische aan door de linten die om te schoenen heen lijken te zweven. De schoenen zijn allemaal in het zwart/wit en de op het Clarks model gebaseerde schoenen hebben extra versiersels en strikjes aan de voorkant.

janine-van-den-bosch-prijs-clarks-afwDe laatste ontwerper is Laura de Weijer, de enige ontwerper waarbij de schoenen niet gedragen, maar op een dienblad door de modellen wordt geshowd. Het is een wisselende collectie waarbij er vooral veel ouderwetse modellen langskomen met een houten zool en een wollen laars, maar er zit ook een paar laarzen bij die van rood leer gemaakt lijken te zijn en modernere uitstraling hebben dan de rest van de modellen.

Nadat de schoenen van Laura zijn geweest, komen alle ontwerpers naar voren en heeft de jury het woord. Ze hebben bij het beoordelen gelet op de draagbaarheid van de schoenen, de originaliteit en de materialen die er gebruikt zijn. Naar aanleiding van deze elementen is er besloten dat Janine van den Bosch de eerste prijs verdient!

Aanbevolen artikelen:

Posted by on januari 25 2014. Filed under Fashion, Fashion/Beauty, Fashionnews. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

3 Comments for “Clarks Shoe Design Award”

  1. Catheleyne Wytzes

    Kina Helm! Iedereen was fantastisch en de meeste hebben de schoenen zelf geheel op ambachtelijke wijze gemaakt. Dat alleen al was wel een bloemetje waard in mijn ogen. Heel blij dat Janine gewonnen heeft maar ik ben fan van iedereen die zoveel liefde en tijd voor het zelf maken van de schoen over heeft.

  2. Het is KiNa Helm, met de N van Nico :)

Leave a Reply

Vertel het door

We mogen weerWe mogen weer
Cadeauwinkel