|

Allergie uitleggen aan vrienden en collega’ s

Allergie wordt door veel mensen als lastig en ingewikkeld ervaren, als gedoe. Omdat iedereen anders reageert bij een allergische reactie, je benauwdheid niet kunt zien en mensen helaas gewoon vaak egocentrisch zijn. Maar hoe zorg je voor begrip bij je vrienden, collega’ s en kennissen?

Wees duidelijk

Een beetje allergie kan je leven al behoorlijk op zijn kop zetten. Dat jij je de hele lente en zomer bijvoorbeeld voelt alsof je zware griep hebt is voor de meeste gezonde mensen niet voor te stellen. Je vrienden, collega’ s kennissen en familie weten niet wat je voelt en hoe serieus je allergie is. Dus leg het een keer duidelijk uit.
Vertel dat je van het eten van peterselie, zelfs van de lucht ervan,  heel slap wordt, alsof je drie weken met koorts op bed hebt gelegen. En leg uit dat je dat hebt met alle kruiden die bij een bepaalde familie horen. Dat hun eiwitten lijken op die van pollen waar je last van hebt.
Leg uit wat je hebt,
vertel hoe je reageert op dieren, pollen of eten,
leg uit wat er in je lichaam gebeurt,
zeg hoe lang je allergische reactie en het bijkomen ervan duurt en
wees duidelijk in wat jij maar ook de ander  kan doen om een allergische reactie te voorkomen of verkorten.

Vergelijk je allergische reactie met herkenbare klachten

Gezonde mensen klagen graag als ze twee dagen griep hebben, niet leuk als je  je iedere dag zo voelt en toch altijd op je werk of school verschijnt. Maar gebruik dat beetje ervaring dat je collega of klasgenoot wel heeft. Vergelijk je symptomen en vermoeidheid met dingen die gezonde mensen wel herkennen zoals zware griep, buiten adem zijn tijdens de coopertest of ongesteldheidskrampen.
sec-compare

sec-compare

Neem de tijd

Misschien wil je al die aandacht niet, maar je maakt zo wel duidelijk hoe de zaken er voor staan. Mensen vinden dat vaak fijn is mijn ervaring. Ben je niet duidelijk omdat je je bijvoorbeeld bezwaard voelt, dan zul je misschien vaker kort iets zeggen, mensen zien dat je last van je klachten hebt maar snappen niet wat ze met je aanmoeten. Vaak gaan ze je korte opmerkingen als gedoe en gezeur ervaren en gooi je zo op de lange termijn je eigen glazen in.

Leer nee zeggen

Kun je niet tegen lentebloemen zoals hyacinten , vertel je collega’ s dat dan meteen. Anders ben je er tot de zomer ziek van, ga je jezelf zielig voelen en snappen zij niet waarom je zo kortaf sec-invisible doet. Als je allergisch bent voor soja, maar je bij de Japanner het foute eten dat je krijgt niet terugstuurt weet het personeel niet dat ze op moeten letten en denkt je date dat het wel meevalt. Zo hou je het probleem in stand. Zorg voor duidelijkheid bij anderen door zelf in je gedrag zakelijk duidelijk te zijn. Bij mij werkt dat in ieder geval het best.

Deel je ervaring

Hoe ga jij  om met gezonde mensen die de domste dingen zeggen? Hoe leg jij ze uit wat je hebt en maak jij je omgeving leefbaarder? Deel je ervaring met ons! Mailo health@airmagazine.nl of reageer op onze social media.

Posted by on februari 23 2015. Filed under Featured, Health, Heaven & health. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021