|

Gezond blijven met CF

CF is natuurlijk een heel vervelende ziekte, maar het heeft geen zin om daar over te blijven mopperen. Wat wel helpt zijn de pillen die ik slik, veel beweging en ademhalingsoefeningen waarbij ik slijm omhoog probeer te krijgen. Wat niet noodzakelijk is, maar wat ik wel leuk vind, is dwarsfluiten. Dit doe ik ook elke dag een halfuurtje. Op die manier heb ik plezier en train ik mijn longen.

Wat doe ik op een gemiddelde dag tegen mijn CF ?
Mensen met CF moeten erg veel medicijnen slikken. Het wordt vanuit het ziekenhuis ook aangeraden om zoveel mogelijk te sporten zodat mijn conditie goed blijft en ik mijn longen blijf trainen. Ik slik op een dag ongeveer 35 pillen. Dit is een klein overzicht van de soorten pillen die ik slik:

Creon Dat zijn pillen met enzymen, deze moet ik slikken bij alles wat ik eet waar vet in zit. Dit zijn er gemiddeld al zo’n 21 op een dag.
Vitamine C
Flacoxan
Omeprazol
Multi Viral
Alpha Lipoic Acid
DHA (visolie)
Probiotica
Ursofalk
Onderhoudsantibiotica (flucloxacilline)

Vernevelen
Dit doe ik een paar keer op een dag (Dit moet met een soort apparaat waar stoom uit komt dat het slijm verdunt). Vroeger duurde het een half uur maar intussen zijn al veel betere apparaten op de markt en ben ik met vijf minuutjes klaar.

Fysio
Elke week een uurtje naar de fysio om ademhalings-oefeningen en fitnessoefeningen te doen. Als ik klaar ben met het vernevelen moet ik ook de ademhalingsoefeningen doen omdat ik dan het slijm het makkelijkste omhoog krijg.

Longfunctie test en sputumkweek
Een keer in de drie maanden moet ik naar het ziekenhuis om een longfunctie te blazen en een sputumkweek af te geven om te kijken of er nog vreemde bacteriën in mijn slijm zitten.

Vooruitzichten met CF
Doordat ik zoveel pillen slik en mijn best doe om mijn conditie goed te houden gaat het met mij erg goed, maar vroeger was de levensverwachting van iemand met CF gemiddeld 20 jaar. Momenteel zit die levensverwachting op de 40 jaar, maar de kans is dus erg groot dat dat binnenkort weer een stuk omhoog gaat. Momenteel zijn er meerdere onderzoeken naar een geneesmiddel en zijn ze bijvoorbeeld ook bezig met gentherapie.

Posted by on februari 6 2012. Filed under Health. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 Comments for “Gezond blijven met CF”

  1. “CF is natuurlijk een heel vervelende ziekte, maar het heeft geen zin om daar over te blijven mopperen”

    ik vind dit een super toffe positieve zin!

  2. Ik vind je een topper ! Blijf lekker schrijven X

Leave a Reply

Vertel het door

Sale / Solden juli 2021Sale / Solden juli 2021 GezondheidGezondheid