|

Ambrosia alarm!

De Ambrosia  verspreidt zich over Europa. Dit onopvallende plantje zorgt er voor dat het hooikoortsseizoen zomaar met 2 maanden verlengd wordt. Daarom is de Voedsel en Waren  Autoriteit een actie begonnen ‘Voorkom hooikoorts jaarrond, trek Ambrosia uit de grond’ om de ambrosia te bestrijden.

Ambrosia, een nachtmerrie voor de hooikoortspatiënt.
De Ambrosia is afkomstig uit Noord-Amerika.  Ambrosia wordt hooikoortsplant genoemd, omdat de ambrosia pollen die tijdens de bloei vrijkomen snel hooikoortsklachten veroorzaken. En de Ambrosia bloeit pas vanaf eind augustus. Als de Ambrosia straks over heel Nederland verspreid is zal hij in zijn eentje het hooikoortsseizoen met twee maanden verlengen!

Waar komt de Ambrosia opeens vandaan?
De Noord-Amerikaanse Ambrosia komt al sinds 1857 in Nederland voor, maar redde het vanwege ons klimaat nooit. Nu het klimaat verandert wordt er steeds meer Ambrosia waargenomen.
De vetbollen die je ‘s winters in je tuin ophangt om de vogeltjes te voeren bevatten ambrosia, maar ook in kippen- of duivenvoer kunnen Ambrosia zaden zitten. Zo verspreidt het plantje zich snel door Nederland. 
Vanaf 1-1-2012 mag vogelvoer gelukkig geen Ambrosia zaden meer bevatten.

airmagazine-ambrosiaWaarom deze Ambrosia bestrijdingsactie?
Ambrosia staat wereldwijd  bekend als een van de belangrijkste veroorzakers van hooikoorts, hij verlengt het hooikoortsseizoen met twee maanden en hij is ook nog eens schadelijk voor de landbouw.

Wat is er tegen Ambrosia te doen?
Als je een tuin hebt kun je hier stap voor stap zien wat je kunt doen. Heb je vetbollen in je tuin gehad? Vogelvoer gestrooid? Check eerst of er daar geen plantjes staan.
Vind je Ambrosia? Meld het op de website van Natuurkalender!

Alles wat je zou willen weten vind  je op www.ambrosiavrij.nu

Alle nieuwtjes, blogs, winacties en tips altijd als eerste in je mailbox? Schrijf je hier dan in voor onze Airmagazine nieuwsbrief.

Posted by on augustus 4 2011. Filed under Infotainment, Media/Infotainment. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

2 Comments for “Ambrosia alarm!”

  1. Hmm, dat is inderdaad wel een punt van die vetbollen.
    Hartstikke mooi voor de vogeltjes, maar als er inderdaad zaden inzitten van uitheemse planten, is dat niet heel goed voor de natuur.
    (en in dit geval zeer vervelend voor hooikoorts)

  2. Gelukkig word het verboden bolletjes met die zaden te verkopen. Anders heeft Ambrosia wieden ook niet echt zin.

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021