|

Faces of Phagwa

suriname-nederland-christio

Christio woont bijna een jaar in Suriname en vertelt je regelmatig over wat hij daar meemaakt en wat hem opvalt. Vandaag;Phagwa in Suriname.

Kleur centraal tijdens Phagwa

Inmiddels weken geleden heb ik weer voor het eerst het Phagwa-feest meegemaakt in Suriname. In mijn herinnering was het een enorme happening en dat was het nog steeds. Het is een van de populairste feestdagen van Suriname en ondanks dat het van oorsprong een Hindoeïstisch feest is, viert de gehele bevolking dit feest waarbij kleur centraal staat. Omdat ik voor TV het feest moest verslaan, was ik de hele dag op pad. In de Palmentuin waren er de hele dag activiteiten, idem het Onafhankelijkheidsplein.

faces-of-phagwa-airmagazineStagiares als subcultuur

Dit jaar leek het echter meer en feest van de Hollandse en Belgische stagiaires. De stagiaires vormen een eigen subcultuur. Ze lopen stage, doen tours naar het binnenland en verblijven met elkaar  in studentenhuizen of appartementencomplexen. Echt wat leren van de cultuur doet men zo niet natuurlijk. Men leert niet de locals kennen en veel stagiaires keren terug met, denk ik, dezelfde door Westerse media gekleurde blik als waar ze mee arriveerden. En sommigen schromen er niet voor om terwijl ze in Suriname verblijven een bevoordeelde of discriminerende visie op het land en haar inwoners te uiten. Vermengen gaat dan heel moeilijk.

Poeder in de Palmentuin

Echter met Phagwa was het feest. De poederverkopers deden goed werk want stagiaires in de Palmentuin leken het poeder strooien te hebben uitgevonden. Ik heb het zwaar te verduren gehad, samen met mijn cameraman. Helemaal verkleurd moest ik de dag verslaan maar het was niet erg want dat was nou eenmaal de essentie van het feest. Men bestrooit elkaar met gekleurde poeders en dat staat symbool voor het kwade. Aan het einde van de dag ontdoen men zich van het kwade als men het poeder van het lichaam wast en zo word men dus herboren.

Ik heb mijn camera die dag ook meegenomen en een paar foto’s gemaakt van de gekleurde gezichten. Opvallend was dat naast stagiaires er dit jaar ook veel mensen uit de Braziliaanse en Filippijnse gemeenschap deelnamen aan het feest. Evenals mensen uit de buurlanden die ervoor waren overgekomen. De uitbundigheid waarmee dit feest, eigenlijk alle feesten, worden gevierd in Suriname schijnt uniek te zijn!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, items, winacties?  Schrijf je hier in voor de Airmagazine nieuwsbrief!

 

Posted by on juli 28 2014. Filed under Real life, Real life/Future. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door

We mogen weerWe mogen weer
Cadeauwinkel