|

1001 inventions; hoogtepunten uit de moslimbeschaving

De grote en prachtig ingerichte expositie 1001 inventions die momenteel in het oude Postkantoor in Rotterdam te zien is leert je wat er in de Arabische wereld voor uitvindingen en ontdekkingen zijn gedaan tijdens ”onze” duistere middeleeuwen. Ben je benieuwd waar jouw camera, immunotherapie, ziekenhuis en beautyproducten ooit bedacht zijn, dan is deze tentoonstelling het bezoeken echt waard.

Airmagazine-1001inventions-8

Belangrijke uitvindingen uit de Middeleeuwen

Bij de middeleeuwen denk je al snel aan kerken, vierendelen en gildes. Maar wist je dat tijdens onze Middeleeuwen in een heleboel moslimlanden hele belangrijke uitvindingen gedaan zijn? De tentoonstelling 1001 inventions laat je zien wat we nu allemaal nog gebruiken van die oude kennis en ontdekkingen. En dat is heel erg veel! Zelfs als je een creatieve opleiding hebt gedaan en weet wat de camera obscura, een kruisbooggewelf en spitsboog is weet je meestal niet dat dit uit de gouden eeuw van de moslimbeschaving komt.

Airmagazine-1001inventions-7

Airmagazine-1001inventions-3

Gratis zorg en powervrouwen

De expositie reist over de hele wereld ( Hij was o.a. te zien in Chicago, Dubai en Londen) en is daarom in het Engels en Nederlands. Al rondwandelend leer je  van alles over de gratis zorg (jaloers!) van toen, het ontstaan van shampoo en spa en de ontdekking van een hoop medische dingen die nu nog gebruikt worden. En wist je dat veel uitvindingen en initiatieven bij vrouwen vandaag komen?  Heel erg interessant, ook vanwege de leuke filmpjes die je kunt bekijken.

Leuke CKV activiteit

Als je voor CKV nog iets leuks zoekt is 1001 inventions een goed idee. Er is veel te zien, het is door de onderwerpen die besproken worden en filmpjes niet saai en als je je ouders lief aankijkt kun je misschien ook gelijk aan de workshop zeep maken meedoen. Na je culturele activiteit kun je nog even lekker de stad in!

Airmagazine-1001inventions-12

Airmagazine-1001inventions-13

Kindvriendelijke tentoonstelling

Wil je je kinderen meenemen naar 1001 inventions? Na een snel rondje langs de gigantische olifantenklok en een leuke selfie in djelebba kun je je kleine voor €2,50 in de speelhoek zetten waar begeleiders op alle kinders letten. Je kunt er tenten bouwen, met behulp van grote palmbomen en kamelen een cool schaduwspel maken, arabisch leren met een leesplankje ( Merel deed al een poging, kijk maar op mijn instagram @fstip) , spelen met een Arabische Barbie of met de blokkendoos een moskee bouwen.

Airmagazine-1001inventions-2Alvast wat leuke weetjes

Tijdens je bezoek aan de tentoonstelling zal je nog zoveel meer lezen en leren, maar we willen je alvast een aantal interessante weetjes meegeven waar je misschien nog niet eerder van had gehoord.

Er is een verborgen reden achter de manier waarop wij onze getallen 1 tot 10 schrijven.
Alledaagse woorden zoals katoen, giraffe en bank zijn afkomstig uit de Arabische taal.
De eerste en oudste universiteit staat in Marokko en is opgericht door Fatima al-Fihri.
Chirurgen gebruiken vandaag de dag nog altijd instrumenten afgeleid van Al-Zahrawi’s uitvindingen.
De moslimbeschaving waar de tentoonstelling over gaat strijkt zich uit van Spanje tot aan China.
Voor prijzen en openingstijden van de tentoonstelling kun je kijken op www.1001inventions.nl Online kun je tickets kopen met een flinke korting!

Airmagazine-1001inventions-5Beeld: Merel Verspuij

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, items, winacties?  Schrijf je hier in voor de Airmagazine nieuwsbrief!

Aanbevolen artikelen:

Posted by on september 1 2014. Filed under Events, Travel/Events. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Cadeauwinkel

Recently Commented

  • J v Leeuwen: Ik heb Angio Oedeem en sinds januari 2017 krijg ik Xoliar sinds die tijd geen...
  • poel: hallo, bij mij is astma geconstateerd sinds dit jaar, in december 2016 kreeg ik last van...
  • YuSt: Ik heb wel wat geprobeerd ooit in de woonkamer, echter ik werd het snel moe, wellicht de...
  • YuSt: Klinkt goed, mijn rijpere huid heeft ook vaak vlekjes en irritaties. En ja dan is het vaak...
  • Femke: Ik lees nu pas je reactie Sonja, en heel herkenbaar! Ik had ook een behoorlijke...
  • YuSt: Erg leuk! Ik ga ook een krans maken!
  • Sonja van de Sande: Ik lees het en zit gewoon te huilen, zo bang ben ik. Terwijl ik vroeger elke...