|

COPD sneller opgespoord door test

airmagazine-astma-allergie-jarig
COPD is een ernstige longziekte. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Ruim een kwart miljoen Nederlanders deed inmiddels de online COPD risicotest op de website van het Astma Fonds.Nu komt de succesvolle test in het PreventieConsult van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en kan elke huisarts mensen met COPD vroeg opsporen. Dat melden Astma Fonds en NHG vandaag, op Wereld COPD Dag 14 november.

In de test op www.astmafonds.nl kunnen mensen tussen 40 en 70 jaar aan de hand van 10 vragen al zien hoe hoog hun risico is op deze ongeneeslijke longziekte. Ongeveer een kwart van de mensen die de online test doen, blijkt een hoog risico op COPD te hebben en krijgt het advies naar de huisarts te gaan. In Nederland hebben 320.000 mensen de diagnose COPD. Naar schatting zijn er nog eens 300.000 mensen met COPD zonder dat ze dit zelf weten. Zij melden zich pas als ze klachten krijgen. “Bij COPD is sprake van onherstelbare schade aan de longen”, zegt directeur Michael Rutgers van het Astma Fonds. “Alle reden om patiënten met COPDop tijd op te sporen.”

COPD in PreventieConsult

vroege-opsporing-copd-astmafondsSinds 2011 zetten huisartsen het PreventieConsult in om mensen met een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten en nierschade op te sporen. “Daar komt nu COPD bij”, zegt Rob Dijkstra, hoofd Implementatie van het NHG. Uit onderzoek door de Universiteit Maastricht bij elf huisartsenpraktijken blijkt dat het loont om daar vroege opsporing via de COPD risicotest toe te passen. “Als huisartsenpraktijken actief patiënten tussen 40 en 70 jaar benaderen, spoort een gemiddelde praktijk negen nieuwe patiënten met COPD op”, zegt Dijkstra. Dat is een stijging van het aantal bekende patiënten met COPD van 19 procent. Volgens de Nationale Kompas Volksgezondheid zijn er nu gemiddeld 46 mensen met COPD per praktijk.“Uit het onderzoek blijkt dat het huisartsen goed lukt om de opsporing te organiseren”, besluit Dijkstra.

Regering: preventie in eerstelijn

In het regeerakkoord heeft de regering veel aandacht voor preventie en gezonde leefstijl. De hele eerstelijnszorg krijgt steeds meer preventieve taken en er ligt steeds meer de nadruk op vroege opsporing. Het opnemen van de COPD risicotest in het PreventieConsult sluit daar naadloos op aan.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, items, winacties? 
Schrijf je hier in voor de Airmagazine nieuwsbrief!

Posted by on november 14 2012. Filed under Health, Health news. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door

Sale / Solden 2021Sale / Solden 2021
GezondheidGezondheid