|

Doorbraak in taaislijmziekte onderzoeken

Er is al jarenlang onderzoek naar taaislijmziekte Intussen is al helemaal bekend hoe de ziektesymptomen verschijnen en zijn er ook al veel medicijnen op de markt gebracht om deze tegen te gaan, maar er was nog nooit iets gevonden om de ziekte te laten verdwijnen… Tot voor kort!

CF laten verdwijnen  

Wat, taaislijmziekte laten verdwijnen? Ja, dat zal je nu vast denken, aangezien cystic fibrosis een chronische ziekte is en je er dus normaal gesproken nooit meer vanaf komt. Gelukkig is er sinds een paar jaar onderzoek naar gentherapie. Eerst werd dit vooral gebruikt bij ziektes als kanker, maar sinds kort is er genoeg geld om ook onderzoek te doen naar taaislijmziekte.

Gentherapie

4a2f9e28ef65d47c0e3d5893f4306aceDat gentherapie de ziekte helemaal kan laten doen opheffen, ook bij chronische ziektes, komt doordat het een behandeling is waarbij een stukje DNA helemaal vervangen wordt. Het foute stukje DNA wordt eruit geknipt, en een nieuw stukje, zonder ziekte, wordt in het DNA gezet. Omdat dit natuurlijk superlastig is en vooral heel duur is, heeft het zo lang geduurd voordat ze er onderzoek mee gingen doen naar meerdere ziektes.

Klein begin

Tot nu toe is er onderzoek gedaan naar het toepassen van de gentherapie op darmcellen, omdat hier het meeste over bekend is, en dus het makkelijkste te manipuleren zijn. Afgelopen week kwam het bericht dat de therapie bij deze cellen werkt en dat ze dus verder willen testen op bijvoorbeeld longcellen, waar je als taaislijmziektepatiënt het meeste last van hebt.

Het duurt nog wel een tijdje voordat alle onderzoeken afgerond zijn en het medicijn gebruikt kan worden, maar het begin is er!

Alle nieuwtjes, blogs, winacties en tips altijd als eerste in je mailbox? Schrijf je hier dan in voor onze Airmagazine nieuwsbrief.

Posted by on december 8 2013. Filed under Health, Health news. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door

Sale / Solden juli 2021Sale / Solden juli 2021 GezondheidGezondheid