|

Geweldig effect bomen op luchtkwaliteit in stad

Bomen, struiken en ander groen in de stad kunnen de lucht acht keer beter zuiveren dan tot nu toe werd gedacht. Dat bleek woensdag uit nieuw onderzoek in het tijdschrift Environmental Science & Technology.

Effect van bomen op fijnstof

Wetenschappers van de Lancaster University onderzochten specifiek welk effect het stadsgroen had op stikstofdioxide en fijnstof, twee vervuilers die schadelijk zijn voor de mens en in veel steden de veilige drempels overschrijden.

Juiste boom op de juiste plaats

Eerder onderzoek schatte de impact van stadsgroen op zo’n 5 procent. Maar de wetenschappers concentreerden zich op het effect van groen in “stedelijke kloven“: smalle straten tussen hoogbouw waar de lucht blijft hangen. Hun metingen geven een heel ander resultaat: de doordachte plaatsing van gras, klimplanten of bomen in dergelijke kloven vermindert de concentratie van stikostofdioxide met 40 procent en fijnstof met 60 procent, veel meer dus dan wat tot nog toe gedacht werd.

Groot potentieel voor klimplanten

De auteurs zien vooral een groot potentieel voor klimplanten, omdat die grote oppervlakken kunnen bedekken zonder extra plaats in te nemen. Ook bomen kunnen effectief zijn, maar enkel als ervoor gezorgd wordt dat ze geen vervuilde lucht vasthouden onder hun bladerdek.

Bron: www.degroenestad.nl– 26 juli 2012

Alle nieuwtjes, blogs, winacties en tips altijd als eerste in je mailbox? Schrijf je hier dan in voor onze airmagazine nieuwsbrief.

Posted by on augustus 1 2012. Filed under Infotainment, Media/Infotainment. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door

GezondheidGezondheid