|

Consumenten, rechten en regels in Suriname

suriname-nederland-christio

Christio woont bijna een jaar in Suriname en vertelt je regelmatig over wat hij daar meemaakt en wat hem opvalt. Vandaag; bizarre prijsverschillen, het rookverbod en slechte controles.

Suriname loopt achter

Suriname loopt een paar jaar achter en dat is geen schande, het is logisch. Het is wel jammer dat het door eigen toedoen is. Er  is nu een echte consumentenrevolutie gaande. De regering lijkt nu pas te willen snappen dat mensen waar voor hun geld moeten krijgen en het recht hebben hun beklag ergens te doen. Zo bestaat er dus pas sinds een jaar een Afdeling Consumentenzaken bij het Ministerie van Handel en Industrie en is er een Surinaams Standaarden Bureau opgericht waar de standaarden voor voorverpakte goederen worden vastgesteld en zullen worden gecontroleerd.

Rookverbod in Suriname, regels en controle

Het is bijzonder. Na al die jaren zonder regels hierover komen ze er eindelijk maar dat wil nog niet zeggen dat daarmee de kowsoe af is. Een groot probleem, in mijn ogen, is het naleven van regels en de controle erop. Er zijn namelijk de laatste jaren aardig wat wetten aangenomen en eigenlijk is alles op zijn plaats om Suriname een veilig voorbeeld voor de rest van de wereld te maken. Helaas! Als we kijken naar bijvoorbeeld het rookverbod dat in de maand van mijn komst was ingegaan, zien we dat er nauwelijks controle op is. Er zijn wel mensen die zich hieraan houden, daar niet van, maar er zijn er genoeg horeca-ondernemers die zeggen dat ze nog nooit iemand hebben gezien die kwam controleren of zij de nieuwe wetten toepasten.
christio-suriname-blog

Absurd duur mobiel internet

Die consumenten revolutie richt zich nu echter voornamelijk op mobiel internet en smartphones. Dat is erg nieuw hier natuurlijk en de prijzen zijn soms absurd omdat ze klakkeloos van het buitenland worden overgenomen en omgerekend. De consument hier heeft het zwaar en er zal echt nog veel moeten gebeuren.

Prijzen schommelen hier in Suriname sterk. In de supermarkt waar ik Douwe Egberts koop staan bijvoorbeeld dezelfde potten voor twee prijzen. De ene prijs is SRD 29 en de andere SRD 38. En dat terwijl er geen verschil is qua inhoud of smaak.

Nieuwe regels

Ik ben echt benieuwd wat er gaat gebeuren als de wetten echt officieel ingaan in augustus. Vanuit het standaardenbureau werd er namelijk gezegd dat er, omdat men eerst moest wennen aan de nieuwe regels,  in eerste instantie geen sancties zullen worden opgelegd. Dat was voor mij het teken om de hoop al op te geven… Ik heb wel vertrouwen in die afdeling consumentenzaken, meer omdat daar een Creoolse dame de leiding heeft die Hindoe is geworden. Dat zegt voor mij dat ze ballen heeft in een land waar men stiekem, heel stiekem dan hoor!,  toch wel van segregatie houdt….

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, items, winacties?  Schrijf je hier in voor de Airmagazine nieuwsbrief!

Aanbevolen artikelen:

Posted by on juli 21 2014. Filed under Real life, Real life/Future. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door

We mogen weerWe mogen weer
Cadeauwinkel