|

Studeren met taaislijmziekte

Sinds een half jaartje ben ik officieel geen middelbare scholier meer, maar een student. En meteen een op zichzelf wonende. Natuurlijk is dat niet iets heel bijzonders, maar als je taaislijmziekte hebt, brengt het af en toe wel wat extra zorgen met zich mee. Gelukkig heb ik een oudere broer met CF waarmee ik nog wel eens kan overleggen, maar voor iedereen die het wel zelf moet uitvogelen heb ik wat tips en trucs op een rijtje gezet!

logeren-studeren-cfVertel wat er aan de hand is

Waar ik het meeste aan moest wennen was dat niet meer iedereen als vanzelfsprekend wist wat er aan de hand was. Zo waren mensen in het begin van het jaar oprecht verbaasd als ik na twee weken nog steeds hetzelfde hoestje had, hoe lang bleef ik dan wel niet verkouden?
Het is veel makkelijker om al meteen vanaf het begin van het jaar aan te geven dat dat hoestje nu eenmaal bij jou hoort en dat het voorlopig ook echt niet meer weg zou gaan. Dat zal je heel wat irritante opmerkingen over slokjes water besparen.

Blijven slapen en CF

Wat ook begint in je studententijd zijn studentenfeestjes! Superleuk natuurlijk, maar meestal in de stad van de universiteit, en ja, als je nog niet op kamers bent wordt de trein terug dan soms best een lastig verhaal. Met een hoop medicijnen zomaar bij iemand blijven slapen is niet echt een spontane actie. Het is handig om af te spreken met een vriend of vriendin die wel in de buurt woont, dat je standaard bij hem of haar kan blijven slapen. Zo hoef je niet iedere keer weer opnieuw uit te leggen dat je bijvoorbeeld iets eerder op moet staan om je medicijnen in te nemen. Spreek het trouwens wel af met iemand die naar dezelfde feestjes gaat (bijvoorbeeld van dezelfde studie, of dezelfde vereniging), zo ben je elkaar ook niet te veel tot last.

Op kamers met taaislijmziekte

En na een tijdje kan het ook veel meer rust geven om op kamers te gaan. Ikzelf ben meteen op kamers gegaan omdat de reistijd niet leuk lang was, maar dit geldt natuurlijk niet voor iedereen. Toch kan het wel een stukje rust geven door een eigen plekje te hebben en niet iedere ochtend heel vroeg al in de trein te moeten zitten (en het scheelt behoorlijk wat ns-stress ). Wat een valkuil kan zijn bij het zoeken naar kamers, is dat je zo graag een plekje wil, dat je vergeet eisen te stellen aan het huis. Helemaal met longziektes of allergieën mag je best een beetje kritisch zijn. Vind je het huis stiekem nu al te vies om in te wonen? Ga er dan weg! Over het algemeen ziet de keuken er op een hospiteeravond netter uit dan op een normale dag, dus beter zal het er sowieso niet worden. Kamernood betekent niet dat je je gezondheid maar achterwege moet laten.

studentenhuis-cf-ziek

Neem rust tussen het stappen door

En als laatste: dat er iedere dag wel een feestje te vinden is, betekent niet dat je daar ook verplicht naartoe moet gaan! Dit is iets waar ik aan het begin van dit schooljaar echt heel erg aan moest wennen, feestjes afzeggen puur omdat ik er geen puf voor had. Intussen weet ik van mezelf dat twee feestjes achter elkaar gewoon een slecht idee is, dan heb je de rest van de week niks meer aan me. Ben je nu toch zo eigenwijs om gewoon een paar avondjes achter elkaar door te gaan: drink dan niet iedere avond alcohol. Dit kan echt heel erg veel schelen in je energieniveau de volgende dag.

Aanbevolen artikelen:

Posted by on maart 27 2014. Filed under Real life, Real life/Future. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Cadeauwinkel

Recently Commented

  • J v Leeuwen: Ik heb Angio Oedeem en sinds januari 2017 krijg ik Xoliar sinds die tijd geen...
  • poel: hallo, bij mij is astma geconstateerd sinds dit jaar, in december 2016 kreeg ik last van...
  • YuSt: Ik heb wel wat geprobeerd ooit in de woonkamer, echter ik werd het snel moe, wellicht de...
  • YuSt: Klinkt goed, mijn rijpere huid heeft ook vaak vlekjes en irritaties. En ja dan is het vaak...
  • Femke: Ik lees nu pas je reactie Sonja, en heel herkenbaar! Ik had ook een behoorlijke...
  • YuSt: Erg leuk! Ik ga ook een krans maken!
  • Sonja van de Sande: Ik lees het en zit gewoon te huilen, zo bang ben ik. Terwijl ik vroeger elke...