|

Mooi en makkelijk groen

De gemiddelde voortuin bestaat tegenwoordig vaak uit tegels, groen rondom het huis wordt steeds vaker als overlast beschouwd want‘ groen moet onderhouden worden’ en ‘een boom geeft troep door vallend blad’. airmagazine-living-groen-dakIk erger me aan kaal gekapte straten en (voor)tuinen die je eigenlijk geen tuin mag noemen omdat het eerder een verlengde van de stoep is.  Het lijkt wel of de baksteen een steeds grotere groep fans aan het vergaren is.  Met als gevolg dat er meer wateroverlast is bij hevige regenval, omdat er nog maar zo weinig grond over is waar het water in weg kan zakken (het lijkt mij dat waterschade erger is als af en toe een beetje blad ruimen of gras maaien). Ik word verdrietig van een terras waar niks mee gedaan wordt of een balkon dat alleen wordt gezien als een handig plekje om je was te laten drogen. Zijn we tegenwoordig dan echt zo vervreemd van de natuur dat één pot met levend groen of een paar vierkante meter grond bedekt met gras al teveel moeite is? Ik hoop van niet!

Zelfs al heb je geen tuin, voortuin, balkon of terras, er is altijd wel een plekje of hoekje te vinden voor wat groen in je omgeving. Ook op plaatsen waar je het niet verwacht kun je oases creëren. De verticale tuin is daar een goed voorbeeld van.

groene-daken-airmagazineIn sommige gemeentes krijg je subsidie voor de aanleg van een groen dak. Groene daken zijn namelijk een perfecte manier om je huis te isoleren tegen winterse kou of zomerse hitte. Het vangt een deel van het regenwater op en kan zorgen voor een grotere biodiversiteit in de woonomgeving. En kies je voor een groensoort als Sedum, dan blijft het onderhoud ook nog eens beperkt tot een minimum. In sommige steden in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk is een groen dak bij nieuwbouw volgens de wet zelfs verplicht!

Diane Cook, Len Jenshel voor National Geographic

Heb je een groot dakoppervlak tot je beschikking dan bestaat een ware daktuin zelfs tot de mogelijkheden. Een van de bekendste voorbeelden is het dakpark dat in 2001 op het gemeentehuis van Chicago is aangelegd. En ‘The High Line’, een stadspark in New York dat is aangelegd op het oude goederenspoorlijn uit de jaren dertig, is een mooi voorbeeld voor hoe groen geïntegreerd kan worden op een onverwachte plek in een stad.
National Geographic publiceert op hun website een inspirerende serie die geschoten is door fotografieduo Diane Cook en Len Jenshel. De eerste foto laat het eerdergenoemde dakpark in Chicago zien. Be inspired!

Posted by on april 6 2011. Filed under Living, outdoors. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

4 Comments for “Mooi en makkelijk groen”

  1. ‘t is alleen jammer dat ik me van februari tot november suf nies van de groene allergie (ook wel last van boompollen genoemd) en dat als de kerststukken op tafel komen ik weer aan de zakdoeken moet…
    Toch heb ik een tuin met groen (hoewel achterstallig onderhoud mij niet vreemd is) maar binnen is het kunstig groen wat de klok slaat…

  2. Bianca Hidajat

    Het blijft lastig als je met een allergie te kampen hebt. Des te bewonderingswaardiger vind ik het dat je toch een groene tuin hebt. Ik wilde met het artikel laten zien dat er voor ieder wat wils is. Al heb je geen buiten, geen groene vingers, of je worstelt met een allergie. Er zijn tegenwoordig talloze oplossingen om toch een beetje groen in je omgeving te integreren. Sedum is een combinatie van verschillende soorten vetplantjes en biedt misschien een oplossing voor groenliefhebbers met een allergie.

  3. Ja, vetplanten gaan bij mij inderdaad prima. Ze hebben hele bijzondere vormen en zijn makkelijk te onderhouden.
    Mijn balkonnetje wordt binnenkort ook weer helemaal groen, van mensen die alles dicht willen tegelen en planten veel gedoe vinden snap ik echt niet!

  4. Fleur, als ik je comment ergens kon ‘vind-ik-leuken’ dan had ik dat gedaan :-)

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021