|

Dit houdt ergotherapie bij Long Covid in

Heb je long covid of ben je constant vermoeid door bijvoorbeeld een chronische aandoening? De ergotherapeut kan je helpen om je beter te gaan voelen. Als je de spoon theory kent zal je het principe wel snel doorhebben.

Wat is jouw belastbaarheid

Het is alweer maanden geleden dat ik van C-support de tip kreeg een ergotherapeut in te huren. Omdat ik het zelf onduidelijk vond wat je aan een ergo hebt zal ik vertellen wat ik er heb gedaan.
Ergotherapie gaat over je belasting. Wat kun je op een dag, waar ligt jouw grens. Dat is bij iedereen anders.  De eerste paar gesprekken gaan over je klachten en waar je tegen aan loopt. Daarna leer je er achter te komen waar jouw grens ligt.

Dit kun jij allemaal op één dag

Stap 1
Je inventariseert al je activiteiten. Van tandenpoetsen tot autorijden.

Stap 2
Je geeft iedere activiteit een weging. Krijg je er energie van? Dan -1.
Een voorbeeld van iets dat me energie geeft is tekenen.
Kost het amper moeite, ook niet na een uur? Dan 1 punt.
Tandenpoetsen valt hier voor mij onder.
Is het loeizwaar? Dan geef je je activiteit 3 punten.
Voor mij is dat stofzuigen, maar ook autorijden op de snelweg of een serieus gesprek voeren.
En wat er tussen inzit 2. Bijvoorbeeld eten.

Het is heel belangrijk dat je alles eerlijk invult!

moe-covid-ergotherapie

Stap 3
Je bespreekt je bevindingen met je ergotherapeute.

Stap 4
Je houdt een aantal dagen bij wat je doet en hoe lang en je geeft er de juiste weging aan. De punten die je geeft  gelden per half uur. Een half uur op de snelweg autorijden kost mij drie punten, een uur wel zes. Ben je heel erg moe en heb je het gevoel dat je niet meer kan? Of het tien uur ‘s morgens is  of 4 uur ‘s middags, zet hierbij een dikke streep onder je punten. Maar blijf noteren!

Stap 5

Bekijk met je ergo na hoeveel punten je gemiddeld een streep hebt gezet? Dat is jouw grens. Vervolgens neem je hier een bepaald percentage. In mijn geval kwam ik op 21 punten uit. Van daaruit ga je een planning maken waarbij je niet over dat aantal punten heen gaat.

De kern van dit onderzoek is voor mij dat je niet uitgaat van wat je denkt dat je hoort te kunnen, maar van wat je meestal kunt. Voor mij voorkomt dat veel druk en teleurstellingen. Zo baal ik bijvoorbeeld niet dat ik over dit artikel weken heb gedaan en er steeds maar even aan werkte. Want uiteindelijk heb ik toch geoefend in o.a.zinnen formuleren en concentreren.

De volgende keer zal ik wat dieper op ergotherapie in gaan.

 

Lees ook:

Zo meet je je zuurstof met een saturatiemeter
8 vragen over vergoeding en zorg bij corona beantwoord
Leven met covid uit eigen ervaring

Posted by on november 22 2021. Filed under Featured, Health. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021