|

Medische wetenschap benadeelt vrouwen nog steeds

Heb je een longaandoening en ben je zwanger? Dan kun je je reguliere medicatie wel vergeten. Veel luchtwegverwijders zijn verboden als je in verwachting bent, simpelweg omdat de gevolgen van het gebruik nooit op vrouwen is getest. Maar, de Kennisagenda Gender en Gezondheid gaat ons Air-girls helpen!

Meer kans op bijwerkingen bij vrouwen

Mijn allergoloog en huisarts zijn vrouwen, maar geneeskunde is in het algemeen nog steeds een mannending waarin je als dame veel vaker benadeeld wordt dan je zelf doorhebt. Om die reden krijgt minister Schippers vandaag de Kennisagenda Gender en Gezondheid. Deze agenda pleit ervoor dat binnen de gezondheidszorg rekening wordt gehouden met gender. Het team hierachter bestaat uit hoogleraren, vrouwenorganisatie WOMEN Inc. en het ministerie van OCW en streeft onder de naam alliantie Gender en Gezondheid naar een omslag in het onderwijs en wil specifiek vrouwelijk klachten verder onderzoeken, maar ook bijvoorbeeld ziektes die alleen vrouwen hebben zoals menopauzeklachten, anticonceptieproblemen en endometriose in kaart brengen.alliantie- gender-gezondheid

Is de man niet goed genoeg meer?

Misschien vraag je je af waar dat feministische gedoe voor nodig is. Daarom heb ik wat cijfers voor je op een rijtje gezet.
♥ Vrouwen hebben 60 %meer kans op bijwerkingen van geneesmiddelen dan mannen
♥ Bij 54 % van de gevallen van een hartinfarct bij vrouwen, wordt deze gemist doordat de symptomen van een hartinfarct bij vrouwen vaak anders zijn dan bij mannen
♥ 70 – 90 % van de zorggebruikers met lichamelijk onverklaarde klachten is vrouw
♥ Ook liggen de totale ziektekosten voor vrouwen (9,2 miljard) zo’n 23% hoger dan mannen (Bron: WomenInc)

Mannen betere medische zorg dan vrouwen

Amerikaans onderzoek toont aan dat mannen en vrouwen in de geneeskunde nog steeds verschillend benaderd worden. Vrouwen met beroerteverschijnselen worden bijvoorbeeld 46 procent later bij de Eerste Hulp binnengebracht dan mannen. En als ze er aankomen, duurt het 49 procent langer voordat ze medische zorg krijgen. Iets vergelijkbaars geldt voor longziekten.
Al tijdens de opleiding wordt er verteld dat klachten bij vrouwen vaak tussen de oren zitten. Hierdoor krijgen mannen betere medische zorg en worden ze eerder serieus genomen. Dit komt ook doordat de symptomen die vrouwen vertonen vaak afwijken van de symptomen die mannen vertonen. Zo hebben vrouwen in aanloop naar een hartinfarct bijvoorbeeld hele andere klachten dan mannen.

Blanke man als testpersoon

Maar waarom is er dan zo weinig over medicijnen, aandoeningen en vrouwen bekend? Heel simpel, de man is de norm, omdat medische wereld is jarenlang geregeerd door mannen. Bij bijna alle medische onderzoeken wordt de (blanke) man als testpersoon gebruikt om dat dat veel simpeler is. Vrouwen hebben een cyclus, hormonale schommelingen en zijn dus wat ingewikkelder om te testen. Voor het gemak is jarenlang aangenomen dat vrouwen en mannen hetzelfde om medicatie reageren. Jouw Singulair of Foster is dus alleen op mannen getest en daarom zit je je hele zwangerschap met extra benauwdheidsverschijnselen.

Ook fijn, omdat vrouwen gemiddeld kleiner zijn, een hoger vetpercentage hebben en minder vocht in hun lichaam hebben betekent het ook nog eens dat wij dames vaak eerder effect van medicijnen ondervinden,maar ze ook langer hun effect houden omdat ze langer in ons lichaam blijven zitten. Gelukkig wordt er nu dus iets gedaan aan de idiote achterstand die vrouwen hebben als het om medische zorg gaat.

Alle nieuwtjes, blogs, winacties en tips altijd als eerste in je mailbox? Schrijf je hier dan in voor onze Airmagazine nieuwsbrief.

Posted by on juni 16 2015. Filed under Featured, Health, Health news. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021