|

Milieubewust in Suriname

suriname-nederland-christio

Bewust met het milieu omspringen, in Suriname doen ze er nog niet aan. Op een paar initiatieven na en de twee getalenteerde ontwerpsters Warda Marcia en Debora Linga.

Suriname en afval

Je boodschappen krijg je steevast mee in een plastic zak. Ga je met hetzelfde zakje terug om iets anders te kopen, krijg je ook dat weer in een plastic zak. En alles gaat in plastic! Ook zijn er op verschillende plaatsen vuilnishopen te vinden waar van alles gestort word. Van wasmachines tot koelkasten tot autobanden. En de wegen zijn  er aan weerszijden versierd met her en der uit auto’s gesmeten PET-flessen of meeneembakken. Zelfs op begraafplaatsen schroomt men niet om vuil weg te gooien!

debora-linga-ontwerpster-suriname
Debora Linga

Sieraden van gerecycled materiaal

Gelukkig zijn er wel mensen die proberen een mentaliteitsverandering teweeg te brengen. Zelf probeer ik ook mijn steentje bij te dragen en heb ik voor de krant meerdere artikelen geschreven over die wegwerpmentaliteit die er heerst.  Er zijn twee dames die ik ken die ook op hun eigen creatieve manier een bijdrage leveren aan het verminderen van de milieuvervuiling. Dat zijn Warda Marica met haar Recycle (W)Art Collection en Debora Linga met haar Atelier Folo. Beide dames maken sieraden van voornamelijk gerecycled materiaal.

atelier-folo
Model met voorbeelden sieraden van Atelier Folo

Atelier Folo

Debora Linga richtte in 2011 Atelier Folo op. Ze wilde haar bijdrage leveren aan een beter milieu en kwam zo op het idee om te werken met gebruikte binnenbanden. Haar visie is verder dat mode duurzaam moet zijn met aandacht voor cultuur. Haar tijdloze ontwerpen hebben dan ook verschillende etnische en tribale, maar ook moderne, invloeden. Het rubber kan soms voor allergische reacties zorgen. “Er zijn manieren om rubber te behandelen zodat de reactie minder erg is. Daarnaast kan men de huid, daar waar het contact maakt met het sieraad, ook proberen droog te houden. Dat vermindert een eventuele allergische reactie. Een goede laag beschermende en hydraterende crème kan ook helpen. En het sieraad hoeft natuurlijk niet de hele tijd gedragen te worden dus zo kan men ook invloed uitoefenen.” In november 2014 zal er een nieuwe collectie van Atelier Folo gepresenteerd worden. Naast sieradenontwerpster is Debora ook fotografe en een enorme fan van Dostojevski! Voor mij was dat een interessant detail. In Suriname geboren en getogen…en fan van Dostojevski.. hoe cool is dat!

warda-marcia-atelier-folo
Warda Marica met haar Recycle (W)Art Collection

Warda, brein achter Suriname Fashion Week

Warda is een bezige bij op het gebied van mode in Suriname. Zij is het brein achter The Fashion House en Suriname Fashion Week. Niet alleen, maar ze speelt er wel een hele grote rol in. Na jaren in België te hebben gewoond is de sieradenontwerpster in Paramaribo neergestreken, waar zij sieraden van elk gewenst materiaal, op maat ontwerpt en maakt.Het nieuwste in haar collectie zijn sieraden gemaakt van exact die plastic zakken die de Chinese supermarkthouder zo gul uitdeelt! Een reeks ingewikkelde processen zorgen ervoor dat die zakjes  worden omgetoverd tot kleurrijke, vrouwelijke sieraden. De fournituren zijn meestal van nikkelvrij zilver of chirurgisch staal.“Nikkel geeft dat jeukgevoel als men er niet tegen kan. Het mag in principe ook niet meer gebruikt worden.”,, aldus Warda. Het eerstvolgende project van Warda is de Surinam Model Search. Daar zal zij, ondersteund door een internationale jury, modellen selecteren die op zowel de Guyana Fashion Week als de Suriname Fashion Week zullen werken.

Mocht je interesse zijn gewekt, dan zijn beide dames te vinden op facebook!
Warda Marica Jewelry
Atelier Folo

Alle nieuwtjes, blogs, winacties en tips altijd als eerste in je mailbox? Schrijf je hier dan in voor onze Airmagazine nieuwsbrief.

Posted by on augustus 4 2014. Filed under Featured, Real life, Real life/Future. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021