|

Astma, eetlust en goede voeding

Voedingsdeskundige Gaby beantwoordt regelmatig jullie vragen over eten.Wat kun je beter wel nemen als je zwanger bent? Is melk echt zo slecht? Vandaag vertelt ze hoe je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt als je het benauwd hebt door je astma.

“Vanwege mijn astma heb ik vaak geen trek of geen zin om te eten. Wat kan ik het beste nemen zodat ik voldoende voedingsstoffen binnenkrijg?”

Allereerst: Het is het fijnst om te eten wanneer je daar trek in hebt. Het goede nieuws is dat dit te stimuleren is. Hieronder vind je tips om je eetlust te bevorderen, zodat je meer kunt eten en dus makkelijker je broodnodige vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Door het nemen van friszure gerechten tussendoor wordt de eetlust gestimuleerd. Voorbeelden hiervan zijn een glas vruchtensap of tomatensap. Ook zijn een paar partjes fruit een goede optie. Let op dat je hier niet teveel van neemt, want dan werkt het averechts en zit je juist weer snel vol.
Om de trek op gang te brengen kun je een kop bouillon een half uur voor de warme maaltijd nemen.
Zorg ervoor dat je niet te vet eet. Dit kan de eetlust juist remmen.

Ten tweede; om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen met weinig trek is het het beste om vaker kleinere hapjes tussen de hoofdmaaltijden door te eten. Ik geef hieronder voorbeelden van tussendoortjes die naast calorieën gezonde voedingsstoffen leveren én ook aantrekkelijk zijn om te eten.

Beschuit, cracker, toast of knäckebröd, besmeerd en/of belegd met fruit (plakjes banaan, appel of aardbeien)
brie of (smeer)kaas met tomaat en tuinkers of basilicum
een lepel tonijnsalade
avocado met komijnzaad
plakjes gebraden rosbief of fricandeau met wat mosterd of chutney.
cervelaat- of gekookte worst met plakjes augurk.
Tosti’s met iets extra’s, zoals kaas, ham en plakjes ananas, appel of tomaat
Plak ontbijtkoek
Een glas halfvolle melk, karnemelk of yoghurtdrank
Yoghurt met vruchten en/of noten
Soep met stukjes kip of soepballetjes, groente en vermicelli, met stokbrood.

Tot slot; Zorg ervoor dat er altijd een goede voorraad boodschappen met lekkere en gezonde producten in huis is. Zo is er altijd iets te eten, ook voor tussendoor.

Beeld: Keyingredient

Heb jij een vraag aan onze voedingsdeskundige Gaby van Voedingplusadvies? Mail je vraag naar food@airmagazine.nl!

Posted by on maart 27 2013. Filed under Food, Food for thought. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Comment for “Astma, eetlust en goede voeding”

  1. Komt goed van pas nu :( ik eet als ontbijt nu boekweitpap, vloeibaar en warm vind ik altijd het prettigste. Tussen de middag quinoapap en ‘s avonds ook iets lichts. Ik heb geleerd van mijn arts dat je uit moet kijken met citrusvruchten als je astmatisch/benauwd bent. Nou heb ik sowieso een allergie voor de meeste fruitsoorten. Enige manier om ze dan te kunnen verdragen is door ze te koken/verhitten en bij mij werkt dat goed! Dus ik doe tussen de middag soms een banaan door mijn quinoapap. Appel is en blijft mijn vijand

Leave a Reply

Vertel het door

GezondheidGezondheid