|

Wat is een astma aanval precies?

Wil je meer weten over astma? Wat astma is? Welke soorten astma er zijn? Hoe je astma krijgt? Wat je tegen astma kunt doen?  Airmagazine vroeg Astmafonds directeur Michael Rutgers alles wat we wilden weten.

Wat is astma?

Astma is een aandoening waarbij je longen chronisch ontstoken zijn.  Chronisch betekent dat het blijvend is. Bij astma zijn de slijmvliezen in de longen altijd geïrriteerd, wat veel klachten kan veroorzaken.

Wanneer en waarom heb je last van je astma?

Als je astma hebt, zijn je longen extra gevoelig voor prikkels waar andere mensen helemaal geen last van hebben zoals rook, uitlaatgassen, huisstofmijt of
huisdieren. Bij astma reageren de longen heftig op die prikkels, waardoor je benauwd kunt worden of moet hoesten. Als dit acuut opkomt, noemen we dat een astma-aanval. Niet iedereen reageert op dezelfde prikkels en het verschilt per persoon hoe erg de astma is. Ook zijn er verschillende soorten astma.

Longenbeeld_airmagazine

Wat gebeurt er in je longen tijdens een astma aanval?

Bij astma gebeurt er van alles in de longen zodra ze in contact komen met de prikkels waar je gevoelig voor bent.
De slijmvliezen van de neus, keel en longen zwellen op.
De slijmvliezen produceren meer vocht en slijm dan anders.
De spiertjes die om de luchtwegen heen zitten, raken verkrampt en trekken samen, zo worden de luchtwegen dus smaller.
De longen raken overvol met lucht, die niet genoeg ververst wordt.

longen-bij-astma-tekening Al deze reacties samen vormen een astma-aanval. Bij een astma-aanval kun je tot 80% minder lucht in- of uitademen dan anders. Dit kan erg angstig zijn, maar het is in principe niet gevaarlijk.

Iedere dag is anders

Astma geeft niet de hele tijd klachten, maar toch is het een chronische ziekte. Dat komt omdat de longen bij astma altijd een beetje ontstoken zijn. Dat is niet hetzelfde als een longontsteking: bij een longontsteking zijn de longen ontstoken door een bacterie. Astmaklachten kunnen soms weken tot maanden blijven hangen, bijvoorbeeld na griep. Ook zijn er soms periodes waarin je weinig tot niets merkt van je astma.

Later deze week vertelt Michael Rutgers je meer over welke soorten astma er zijn en wat je er tegen kunt doen, op Airmagazine.nl!

 

Posted by on mei 31 2011. Filed under Infotainment, Media/Infotainment, Nader onderzocht. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

5 Comments for “Wat is een astma aanval precies?”

 1. hey,

  ik heb zelf asma en wil er graag wat tegen doen?
  mijn vraag is dan ook wat kan ik er tegen doen.
  moet ik gezond gaan eten ofzo.
  ik hoor graag meer van jullie

  gr. chan

 2. Hi Channa!
  Gezond eten is sowieso slim. Een ontstekingsremmer. Sporten. Maar ook rust nemen. We publiceren regelmatig tips om makkelijker met astma om te gaan. je vindt ze onder heaven en health. http://www.airmagazine.nl/air/category/health/heaven-health/
  Heb je ook allergieën?

 3. hey,

  ik heb zelf astma maar met sporten(wel met rennen net als iedereen na een tijdje) heb ik er geen last van maar van de rest wel.
  zelf heb ik ook medicatie er voor maar soms werkt het niet.
  wat kan dit zijn??

  Gr. lois

 4. hallo
  ik heb zelf astma maar het rare is als ik in de bossen ben op vakantie heb ik nergens last van ,ik kom thuis bij de kust dan heb ik weer de ene aanval na de andere dan reageer ik ook niet meer op me medicijnen
  wat kan dit wezen ?????

Leave a Reply

Vertel het door
Black Friday 2021Black Friday 2021